ODLAZAK LEGENDE

Ovo je nogometni put Ćire Blaževića, a najponosniji je na zlatnu Dinamovu generaciju 1982. godine

08.02.2023 u 08:07

Bionic
Reading

Nogometni put Miroslava Blaževića koji je preminuo u srijedu u 88. godini u Zagrebu

Miroslav Blažević rođen je 10. veljače 1935. u Travniku u Bosni i Hercegovini.

>> Preminuo je Miroslav Ćiro Blažević

Nogometnu karijeru započeo je 1954. godine u travničkom klubu Bratstvo, a godinu dana kasnije odlazi u Dinamo. Iste godine prelazi u Lokomotivu, a zatim seli u Sarajevo, gdje igra do 1958. godine. Iduća stanica je bila Rijeka, gdje se zadržao do 1961. godine. Potom je igrao za Sion. Kako je, prema vlastitom priznanju, bio prosječan igrač, nakon ozljede se okrenuo trenerskom poslu koji je započeo u niželigašu Veveyju, iz kojeg se preselio na klupu Siona. Potom je vodio Lausanne te nakratko i švicarsku reprezentaciju.

U Hrvatsku se vratio 1979. preuzevši Rijeku, a u prosincu iduće godine postao je trener Dinama. Momčad je preuzeo na 14. mjestu, a na kraju sezone Modri su bili peti. Iduće sezone je uslijedila 'Dinamova eksplozija', a sve je kulminiralo nezaboravnim 'plavim proljećem' 1982., kad je Dinamo predvođen Velimirom Zajecom, Zlatkom Kranjčarom, Markom Mlinarićem, Stjepanom Deverićem... protutnjao do naslova prvaka. Prvog nakon 24 godine čekanja. Godinu kasnije klub je vodio i do pokala pobjednika Kupa, posljednjeg Dinamova trofeja u SFRJ.

  • +9
Miroslav Ćiro Blažević Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Blažević je u prvom mandatu u Dinamu ostao do 1983. godine, vratio se potom 1986. i ostao do 1988., treći put je Modre vodio od 1992. do 1994., a posljednji put u sezoni 2002./2003., kada se oprostio naslovom prvaka.

>> Ćiro Blažević u velikom intervjuu otkrio svog favorita za novog trenera Dinama te što mu je rekao Franjo Tuđman i što misli o Zdravku Mamiću

Blažević je jedini trener koji je s Dinamom osvojio naslov prvaka i u bivšoj državi i u HNL-u, jedini je trener koji je osvojio Kup i u doba SFRJ i u samostalnoj Hrvatskoj. Maksimirsku je momčad vodio u čak četiri mandata u tri desetljeća i osvojio tri naslova prvaka, dva Kupa i Superkup.

Iz Dinama je 1983. otišao u Grasshopper, s kojim je osvojio naslov švicarskog prvaka, a 1986. preuzima Prištinu spasivši je od ispadanja u drugu ligu. Zatim se neuspješno vraća u Dinamo, nakon čega odlazi u francuski Nantes koji je vodio od 1988. do 1991. godine, a zatim je šest mjeseci trenirao PAOK.

Nakon osamostaljenja Hrvatske Ćiro se vraća u hrvatski nogomet te postaje trener i predsjednik NK Croatia (Dinama), s kojom osvaja prvenstvo (1993.) i Kup (1994.). U ožujku preuzima hrvatsku reprezentaciju, koju je vodio do jeseni 2000. godine.

  • +7
Miroslav Ćiro Blažević Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Na klupi Vatrenih je vrhunac doživio 1998. u Francuskoj predvodivši nacionalnu vrstu do bronce dok je dvije godine ranije na EP-u u Engleskoj Hrvatska ispala u četvrtfinalu.

Reprezentaciju je ukupno vodio 72 puta ostvarivši 33 pobjede, 24 remija i 15 poraza.

Nakon što je napustio hrvatsko kormilo Blažević je prihvatio poziv iz Irana preuzevši tamošnju reprezentaciju. Nakon što se Iran nije uspio kvalificirati na Svjetsko prvenstvo 2002. (ispao je u play-offu od Irske) vratio se u Hrvatsku. Prvo u Osijek, a potom u Dinamo, s kojim 2003. osvaja hrvatsko prvenstvo. Potom je vodio Muru i Varteks, a u lipnju 2005. postaje trener Hajduka.

U Splitu je počeo osvajanjem Superkupa protiv Rijeke. Međutim uslijedio je europski debakl protiv Debrecena (porazi 0-3 u Mađarskoj i 0-5 na Poljudu), a nakon lošeg otvaranja u HNL-u Ćiro je u rujnu napustio Poljud.

Koncem 2005. Blažević preuzima švicarski Neuchatel Xamax, ali ga nije uspio spasiti od ispadanja. Po povratku u Hrvatsku preuzeo je Zagreb, a u lipnju 2008. je postao izbornikom reprezentacije Bosne i Hercegovine. Međutim Ćiro i njegovi Zmajevi nisu se uspjeli plasirati na SP u Južnoj Africi. Zapeli su u play-offu od Portugala, a Blažević je potom podnio ostavku.

Iduća stanica bio je kineski Shanghai Shenhua, s kojim je bio treći u prvenstvu, a u prosincu 2010. postao je izbornik kineske U-23 reprezentacije. Nakon što je reprezentacija ostala bez plasmana na Olimpijske igre 2012. u Londonu podnio je ostavku.

Kratko vrijeme vodio je i iranskog prvoligaša Mes Kermana te ponovo Zagreb. Početkom 2014. Ćiro je potpisao ugovor sa Slobodom napravivši još jedan podvig, vrativši tuzlanski klub u prvu ligu. Od ukupno 15 utakmica, Sloboda je pobijedila u njih 13.

Posljednji posao imao je u Zadru, gdje je stigao u rujnu 2014. godine, ali je početkom 2015. napustio Stanove.

  • +22
Miroslav Ćiro Blažević - karijera Izvor: EPA / Autor: Achim_Scheidemann
  • rođen: 10. veljače 1935. u Travniku (BiH)
  • igračka karijera: Bratstvo Travnik, Dinamo, Lokomotiva, Sarajevo, Rijeka, Sion, Moutier
  • trenerska karijera: Vevey, Sion, Švicarska, Lausanne-Sport, Rijeka, Dinamo Zagreb, Grasshopper, Priština, Dinamo Zagreb, Nantes, PAOK, Croatia Zagreb, Hrvatska, Iran, Osijek, Dinamo Zagreb, Mura, Varteks, Hajduk, Neuchatel Xamax, Zagreb, Bosna i Hercegovina, Shanghai Shenhua, Kina U-23, Mes Kerman, Zagreb, Sloboda Tuzla, Zadar
  • trofeji:
  • Sion, švicarski kup - 1974.
  • Dinamo, Prvenstvo Jugoslavije - 1982., jugoslavenski kup - 1983., Prva HNL - 1993., 2003., Hrvatski kup - 1994., hrvatski Superkup - 2002.
  • Grasshopper, švicarsko prvenstvo - 1984.
  • Hajduk, hrvatski Superkup - 2005.
  • hrvatska reprezentacija: 3. mjesto na SP-u 1998.
>