KALKULACIJE

Evo što Hrvatska mora napraviti da bi zaigrala na Euru i zašto je Turska toliko važna

11.10.2023 u 09:23

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom su dva susreta kvalifikacija za Euro 2024. U četvrtak (20.45) na osječkoj Opus Areni Vatreni igraju protiv Turske, a tri dana kasnije, u nedjelju (20.45), u Cardiffu s Walesom

Zlatko Dalić ima silne probleme oko sastavljanja momčadi jer osim šokantnog odlaska iz reprezentacije Marka Livaje, tu je i popriličan broj ozlijeđenih igrača. Nema Mislava Oršića, Ivana Perišića, Luke Ivanušeca, Andreja Kramarića... Bruno Petković i Josip Juranović su s reprezentacijom, no šansa da zaigraju barem u Cardiffu je vrlo mala.

Sve to Daliću se dogodilo u trenutku u kojem ima jasnu situaciju da s dvije pobjede u ovim susretima osigurava jedno od prva dva mjesta u skupini i izravan prolazak na Euro 2024. U takvom raspletu eventualno ispred Hrvatske matematički može se naći samo Armenija, no ni to ne ugrožava odlazak na europsku smotru.

Odličnu situaciju Vatreni bi imali i u slučaju da pobijede Tursku i odigraju neriješeno s Walesom. Jedno od prva dva mjesta mogao bi ugroziti samo ludi rasplet u kojem bi Wales dobio sljedeće dvije utakmice, a Hrvatska izgubila.

Što ako s Turcima odigramo bez pobjednika, a uzmemo bodove protiv Walesa? U tom slučaju Vatreni bi osigurali bolji plasman od Walesa. Isto bi se dogodilo i da Hrvatska izgubi od Turske, a slavi u Cardiffu.

U slučaju da pobijedi Tursku, a izgubi od Walesa, Hrvatska bi opet imala dobru poziciju jer bi imala tri boda prednosti nad Turskom, uz bolji međusobni omjer. Podsjećamo, dalje idu reprezentacije koje zauzmu prva dva mjesta u skupini.

Scenarij o kojem nitko ne želi govoriti, ali o njemu valja razmišljati je onaj u kojem bi Hrvatska izgubila i od Turske i od Walesa. Tada bi morala pobijediti Armeniju kod kuće i Latviju na gostovanju te čekati rasplet ostatka skupine. Najgore bi bilo da Wales pobijedi u svim preostalim utakmicama, uključujući i onu protiv Turske, jer bi se tada zatvorio krug Turska-Wales-Hrvatska s istim brojem bodova (16), a Hrvatska bi tu bila najlošija.

Čak i da se takvo što dogodi i Hrvatska zauzme treće mjesto u skupini, Euro je dohvatljiv jer zahvaljujući plasmanu u Ligi nacija Hrvatska bi dobila još jednu priliku u dodatnim kvalifikacijama.

Cilj Hrvatske je prije svega plasman na Euro, a prvo mjesto u skupini, koje može osigurati pobjedama protiv Turske i Walesa, donosi joj lakši ždrijeb za sam Euro, odnosno izbjegavanje najjačih protivnika.

No krenimo redom. Prvo treba odraditi Tursku, koja u Osijek stiže također desetkovana.

Standings provided by Sofascore