SLUČAJ FILHO

Evo koliko je točno novca Mamić izgubio na Sammiru!

11.11.2013 u 13:54

Bionic
Reading

Da su prodali Sammira nakon utakmice protiv Malma, Dinamo i izvršni predsjednik Zdravko Mamić mogli su na njemu višestruko zaraditi. Gledajući u zbiru, Dinamo je na Sammiru kojeg se u subotu i službeno odrekao, ostao bez 15 milijuna eura

Kao i obično, oko Brazilca s hrvatskom putovnicom Sammira podigla se velika prašina, a pravo je pitanje, na koje ćemo pokušati dati odgovor – koliko su Dinamo i Zdravko Mamić zapravo izgubili novca na momku koji je nedavno postao i hrvatski reprezentativac.

Sammir je u Dinamu punih sedam godina, tijekom kojih mu se povećavao ugovor, a po navodima stavka njegove plaće u posljednjem izdanju iznosi velikih 600.000 eura, uz premije za ono što napravi na terenu. Ranije mu je ugovor bio manjih 230.000 eura, a ako se uzme u obzir odšteta koju je Dinamo plati Atletico Paranenseu u iznosu od 1,2 milijuna eura, dolazi se do ukupnog iznosa od otprilike pet milijuna eura, koliko se pretpostavlja da je Dinamo uložio u Brazilca.

Osim novca, Dinamo i Zdravko Mamić uložili su i drugih resursa u njega, od činjenice da je uvijek imao gotovo pa garantirano mjesto u prvom sastavu, do pritiska koji se vršio prema izbornicima da ga se primi u reprezentaciju. Svih sedam godina od Sammira se očekivalo da bude centralna figura Dinamove igre, mjesto koje se možda i ranije moglo osloboditi za nekog drugog, mlađeg i potentnijeg igrača. A na kraju će iz Dinama otići kao slobodan igrač. Tužno…

Sammir - 2013.

Što se ponuda tiče, još se u zimskom prijelaznom roku 2012. pisalo kako postoje ponude za Sammira s Bliskog istoka i iz Rusije, kako je blizu Bilićevu Lokomotivu, pa čak i Dinamu iz Kijeva. Tada se spekuliralo o iznosu od otprilike pet milijuna eura. No trenutak kada je Dinamo mogao dobiti vjerojatno najviše novca za sada zloglasnog Filha bio je nakon što je odigrao vjerojatno svoju najbolju utakmicu u dresu Dinama, u posljednjem pretkolu Lige prvaka 2011., kada je na Maksimiru praktički sam razmontirao Malmo te dvama golovima i dvjema asistencijama odveo Dinamo do pobjede 4:1.

Tada je bio kolovoz pa su mediji izvještavali da je u Dinamo stigla ponuda od Malage od vrtoglavih 16 milijuna eura, ali iz stranih izvora, a tvrdio je tako i Zdravko Mamić; bila je to prije ponuda od kakvih desetak milijuna eura. Dinamo nije pristao na taj iznos, Mamić se tada kockao, i kocka se nije isplatila.

Financijski loš posao

Gledano samo s financijske strane, Dinamo je izgubio velik novac. Umjesto da vrati višestruko svoju investiciju, i nakon Malma dobije i više nego dvostruko, koliko je do tada uloženo u Sammira, Dinamo je sada u zbiru ostao bez otprilike 15 milijuna eura

Gledano samo s financijske strane, Dinamo je izgubio velik novac. Umjesto da vrati višestruko svoju investiciju, i nakon Malma dobije i više nego dvostruko, koliko je do tada uloženo u Sammira, Dinamo je sada u zbiru ostao bez otprilike 15 milijuna eura – pet koliko je uložio te deset koliku je odštetu mogao dobiti. No postoji i drugi način gledanja na stvari.

Svojim sjajnim igrama tijekom kvalifikacija za Europsku ligu u sezoni 2010/11., kao i kasnijim odličnim nastupima protiv Bruggea i Villarreala te s već spomenutom utakmicom protiv Malma, Sammir je Dinamo donio nagradnog novca od UEFA-e u iznosu većem od deset milijuna eura, iako dojam ostaje da je takvih utakmica bilo premalo. Osim toga, tim je predstavama sigurno podigao cijenu i nekima od svojih suigrača, što je Dinamo uspio kapitalizirati. Na kraju sage ostaje gorak okus, jer u takvim je dvobojima pokazao kakav je igrač zapravo mogao postati.