psk_2

Noviteti u nogometu

Evo koja se nova pravila uvode na Euru; jedno je prvi puta isprobano na Maksimiru!

  • Janko Badrić
  • Zadnja izmjena 13.06.2024 17:33
  • Objavljeno 13.06.2024 u 17:25
Bionic
Reading

Europsko nogometno prvenstvo uvijek donosi uzbuđenje, a nadolazeći turnir u Njemačkoj - koji počinje u petak 14. lipnja - neće biti iznimka. Evo nekoliko noviteta koje možemo očekivati na predstojećem Euru

Nogomet se mijenja iz godine u godinu na sreću ili žalost mnogih i ovaj Euro nije iznimka te se uvode nova pravila koja će stupiti na snagu otvorenjem prvenstva u Njemačkoj.

>> Raspored svih utakmica Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj

Donosimo vam pet novih pravila koja do sada nisu viđena u nacionalnom nogometu te će biti zanimljivo ispratiti ishod istih.

  1. Prva promjena je zapravo vraćanje na staro, naime možemo se pozdraviti s dugim sudačkim nadoknadama kao na prošlom Svjetskom prvenstvu ili u Premier ligi. Savez se usuglasio kako nema potrebe za odugovlačenjem utakmice te se nastoje točnije držati rasporeda.
  2. Nakon toga, dolazi tehnološki novitet na terene. Novi, poluautomatizirani VAR sustav će ubrzati proces procjene točne odluke po pitanju zaleđa te će smanjiti vrijeme sa 70 sekundi u prosjeku za odluku na 25 te se neće crtati linije ručno nego će se za to pobrinuti kompjuter. Prvi slučaj takvog VAR-a u nogometu smo vidjeli u rujnu 2022. godine na utakmici Lige prvaka između Dinama i Chelseaja na Maksimiru kada je poništen gol za izjednačenje londonskim Plavcima.
  3. Nadalje, pritužbe sudcu više neće moći raditi bilo tko. Jedino je kapetan reprezentacije odgovoran za razgovor sa službenom osobom te će u suprotnome igraču biti dodijeljen žuti karton. Ukoliko je kapetan, golman, postoji mogućnost nominiranja drugog igrača na terenu.
  4. Vjerojatno najkorisnije pravilo ili novitet koji možemo očekivati na Euru su nove lopte koje su opremljene mikročipovima. Detektirat će dodir te će tako olakšati odluke oko igranja rukom. Ta tehnologija također omogućava lopti da bilježi različite podatke čak 500 puta u sekundi, sinkronizirajući se s kamerama na stadionu koje prate pozicije svih igrača na terenu. Zahvaljujući toj tehnologiji, brzo se i precizno mogu izračunati pozicije igrača u trenucima dodira s loptom, što je ključno za donošenje odluka o zaleđu.
  5. Zaključit ćemo s još jednim dodatkom VAR tehnologije. Stadioni će po novome na velikom ekranu imati detaljno objašnjenje svih odluka koje će donesti VAR soba kako bi navijačima bilo jasnije i lakše za shvatiti.
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal