POSTALA TRADICIJA

Evo kako prekinuti F1 utrku u Monte Carlu!

22.05.2014 u 17:00

Bionic
Reading

Posljednjih godina Velika nagrada Monaka imala je incidente tolikih razmjera da je morala biti potpuno prekinuta pa nastavljena nakon što staza bude oslobođena. Hoće li se to ponoviti i ove godine?

Ulična utrka u Monte Carlu po mnogo čemu je posebna u kalendaru Formule 1. Jedna od glavnih posebnosti je uska staza s minimalnim mogućnostima pretjecanja, a maksimalnim za sudare i razbijanja bolida.

Tako smo u posljednje tri sezone čak dvaput svjedočili sudarima tijekom utrke nakon kojih je morala biti pokazana 'crvena zastava'. Prošle godine došlo je do sudara između Chiltona i Maldonada, u kojem je Venezuelanac lošije prošao. Pritom je bolid Williamsa razvalio zaštitnu ogradu i bacio ju na stazu i bolidi više nisu imali gdje proći. Prekid od pola sata nije mnogo toga promijenio, a Rosberg je došao do trijumfa.


Godine 2012. nije došlo do prekida, ali Romain Grosjean učinio je sve što je mogao da ga izazove. Na startu je neoprezno izazvao sudar sa Schumacherom, no utrka je kasnije nastavljena uz izlazak sigurnosnog automobila. Na kraju je slavio Mark Webber.


Godinu prije toga dogodio se masovni sudar, u kojem je najgore prošao Vitalij Petrov. Rus je udario u zaštitnu ogradu i pritom ozlijedio noge, a Algersuari je također završio svoju utrku. Zbog ukazivanja pomoći Petrovu utrka je prekinuta, što je išlo na ruku Sebastianu Vettelu, koji je na svježim gumama zadržao svoje vodstvo i došao do pobjede.


Ove sezone očekuje se slična drama. Iako na prvim slobodnim treninzima nije bilo mnogo incidenta, 78 krugova uskom uličnom stazom, uz nestabilne bolide i gume koje ne drže, sigurno će dovesti do pogrešaka. Dovoljno velikih za novi prekid? To ćemo vidjeti…

U nedjelju, 25. svibnja, u 14.00 sati - izravno na MAX GP kanalu na MAX TV-u, uz vrhunsku kvalitetu slike i zvuka u HD rezoluciji - Velika nagrada Monaka!



VN Španjolske, rezultati:

1. Lewis Hamilton (Mercedes)
2. Nico Rosberg (Mercedes) +0.6
3. Daniel Ricciardo (Red Bull) +49.0
4. Sebastian Vettel (Red Bull) +76.7
5. Valtteri Bottas (Williams) +79.2
6. Fernando Alonso (Ferrari) +87.7
7. Kimi Räikkönen (Ferrari) jedan krug
8. Romain Grosjean (Lotus-Renault) jedan krug
9. Sergio Perez (Force India-Mercedes) jedan krug
10. Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) jedan krug

Ukupni poredak nakon 5 od 19 utrka:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 100
2. Nico Rosberg (Mercedes) 97
3. Fernando Alonso (Ferrari) 49
4. Sebastian Vettel (Red Bull) 45
5. Daniel Ricciardo (Red Bull) 39

Poredak konstruktora:

1. Mercedes 197
2. Red Bull-Renault 84
3. Ferrari 66

Sve sažetke utrka pogledajte ovdje