POVIJESNA PRILIKA

Evo kako je Dario Šarić postao pobjednik prijelaznog roka u NBA-u!

24.02.2017 u 09:00

Bionic
Reading

Posljednji dan NBA prijelaznog roka bio je antiklimaktičan. Od bezbroj glasina realizirano je sedam zamjena, no u njih nisu bile uključene glavne zvijezde

Razvojem situacije najzadovoljniji bi mogao biti naš dragulj Dario Šarić. Naime, nakon što prekjučer Sixersi mijenjali njegovog direktnog konkurenta Ersana Ilyasovu, jučer su u Dallas poslali i mladog centra Nerlensa Noela. Odlaskom njih dvojice Šariću je zacementirana startna pozicija, što je i potvrdio trener Sixersa Brett Brown. Za očekivati je da Šarićeva minutaža znatno poraste, a ako njegov suigrač Joel Embiid do kraja sezone propusti još nekoliko utakmica Dario se nameće kao glavni kandidat za osvajanje prestižne nagrade Rookie godine (novak).

U gorenavedenoj zamjeni Sixersi su za 23-godišnjeg Noela iz Dallasa dobili beka Justina Andersona, australskog Hrvata Andrewa Boguta i zaštićen prvi izbor drafta koji će se najvjerojatnije pretvoriti u dva izbora druge runde drafta. Ova zamjena indicira da u Sixersima nisu bili spremni dati Noelu ljetos novi ugovor vrijedan cca 20 milijuna godišnje. Isto tako Sixersi će otpustiti Boguta što daje veteranu priliku da se priključi nekoj playoff momčadi. Navodno su zainteresirani Cleveland, Boston, San Antonio i Houston, a ne isključuje se ni povratak Boguta u Golden State s kojima je osvojio naslov prije dvije godine.

Najzvučnija zamjena protekle noći bila je ona između Oklahoma Citya i Chicaga. Novi suigrači Russella Westbrooka postali su bijeli šuter Doug McDermott, krilni centar Taj Gibson plus izbor druge runde drafta, a u „Vjetroviti grad“ idu playmaker Cameron Payne, tricaški specijalist Anthony Morrow i Francuz Joffrey Lauvergne. Na prvi pogled bolje su proošli Thunderi jer je Gibson odličan obrambeni igrač koji ne troši previše lopti što se uklapa u njihovu filozofiju, dok bi McDermott trebao imati dosta otvorenih šuteva kad protivnici udvoje Westbrooka. Nakon što su prekjučer mijenjali Lou Williamsa za Coreya Brewera, LA Lakersi i Houston jučer su obavili još jednu malu zamjenu. Rezervni playmaker Lakersa postao je Tyler Ennis dok je u Teksas otišao Marcelo Huertas koji je promptno otpušten. Houston je uštedio i tri milijuna dolara kad je poslao krilo KJ McDaniela u Brookly Netse. McDaniel je solidan obrambeni igrač kojem bi trebalo pripasti dio minutaže ostavljene odlaskom Bojana Bogdanovića u Washington.

Milwaukee je u Denver poslao centra Roya Hibberta, koji će biti samo osiguranje u slučaju da se ozlijede sjajni Srbin Nikola Jokić ili Mason Plumlee. Hibbert je prije samo tri godine bio all-star igrač, no u novoj NBA ligi nema mjesta za trome, spore centre koji nemaju šut izvana.

Atlanta je u Phoenix poslala krilo Mikea Scotta za keš. Razlog je taj da Phoenix stigne do minimalne razine koliko NBA klubovi moraju platiti igračima godišnje, a nedugo nakon zamjene Scott je otpušten. Momčad Dragana Bendera mijenjala je i veterana PJ Tuckera u Toronto za krilnog centra Jarreda Sullingera i dva izbora druge runde drafta. Poput Scotta, Sunsi će otpustiti i Sullingera. Ovaj igrač prije dvije godine bio je jedna od najsvijetlijih točki Celticsa, no problemi s disciplinom i kilogramima mogli bi ga otjerati iz NBA u Kinesku ligu. Oči čitave lige bile su uprte u Boston Celticse. Navodno su bili u razgovorima sa Indiana Pacersima oko Paula Georgea. No GM Pacersa Larry Bird tražio je za svog all-stara Brooklynov pick na draftu (sigurno u top 4) te tri od četiri igrača iz jezgre Celticsa (Avery Bradley, Jae Crowder, Jaylen Brown i Marcus Smart). To bi bilo očito preplaćivanje, stoga ne čudi što je GM Celticsa Danny Ainge rekao ne. Celticsima se nikamo ne žuri. Druga su momčad Istoka, a na ljeto će imati visoki pick na draftu i mjesto pod salary capom za maksimalni ugovor za pokušaj dovođenja all-star krila Utaha Gordona Haywarda.

I dok je rok za zamjene gotov, ne znači da ovih dana neće biti uzbuđenja. Naime, momčadi su počele otpuštati igrače, redom veterane na koje ne računaju u budućnosti. Tako smo već spomenuli Boguta, a otpušten je i njegov bivši suigrač iz Mavsa playmaker Deron Williams. Ovaj trostruki all-star igrač glavna je meta Cleveland Cavsa, a moguć je i povratak u Utah Jazz. New Orleans Pelicansi otpustili su ljevorukog krilnog centra Terrencea Jonesa koji je tip igrača koji bi dosta značio npr. Bostonu. Da uzmu McDaniela Netsi su otpustili Marcusa Thorntona koji je stigao iz Washingtona u zamjeni za Bogdanovića. Sigurno će biti još otpuštanja. Rok je prvi ožujak. Naime, svaki igrač otpušten PRIJE tog datuma može potpisati za novu momčad i biti raspoloživ za play-off.