SVE TAJNE RUMUNJA

Evo kako i gdje možete gledati utakmicu Dinamo-Astra!

18.09.2014 u 12:55

Bionic
Reading

Dinamo u 1. kolu skupine Europske lige u Zagrebu dočekuje rumunjsku Astru (MAXtv - Arenasport 3, 19h), vrlo nezgodnu momčad koja je izbacila francuski Lyon u pohodu na jednu od skupina Europske lige

Kako i gdje gledati Europsku ligu

Osim na MAXtv-u (Arenasport) utakmice Europske lige možete gledati i na pay per view online servisu Match.tportal.hr. Članovi communityja Tribina.hr imat će prilike prijenose utakmica pratiti u sklopu tog community portala.



Kako su svi dosad pričali o Dinamu, pokušat ću dati nekoliko stvari koje sam primijetio gledajuću Astru, kroz nekoliko posljednjih utakmica, pogotovo njihove najbolje ove sezone - u gostima kod Lyona, napisao je u ovodu analitičar community portala Tribina.hr Losovius.

Činjenica ostaje da su protiv Lyona od 50 do 80 minute stvorili desetak gotovo pa mrtvih prilika za pogodak, od kojih su iskoristili dvije, za konačnu pobjedu 2:1. Bilo je nevjerojatno gledati tijekom te utakmice koliko lako prolaze kroz linije Lyona, a iako je bivši prvak Francuske danas tek klub koji je sjena samog sebe i dalje nije baš toliko slab da bi mu bilo tko tako nešto mogao napraviti kod kuće.

S druge strane, gledajući posljednju utakmicu protiv Cluja u domaćem prvenstvu, obrana je primila četiri nevjerojatno naivna pogotka (podsjećaju malo na Dinamove), a napad nije uspio toliko zabiti pa su doživjeli težak poraz 4:1. Dvije potpuno različite utakmice, koje čini se da dobro očaravaju karakter ekipe protiv koje će igrati zagrebački plavi. Ironično, baš se čini da su momčad sposobna na ogromne oscilacije kako tijekom jedne utakmice, tako i tijekom jedne utakmice za drugom. Zapravo, slično kao i Dinamo...

Čini se kako su napadački poprilično potenta ekipa, koja može odigrati dobru akciju i na postavljenu obranu, ali posebno su zanimljivi ako im se ostavi prostora. Iako njihov pritisak na protivnika i nije toliko jak da bi si osigurali puno takvih situacija, imaju nekoliko igrača u ekipi, prije svih Budescu i Laban, koji imaju vrlo dobru dijagonalu pa tako mogu 'ukrasti' dobrom loptom puno prostora bez da su i sami brzi igrači. Samim time, dolazimo do dva temeljna problema za Dinamo...

Problem 1: Desno krilo, tj. lijevi bek


Iako se Dinamo uglavnom otvara preko desne strane, zbog očitih Pintovih kvaliteta prema naprijed, što protivnik često iskoristi (pogledaj sve prilike Aalborga), ono gdje će biti prava opasnost je na Dinamovom lijevom boku. Gabriel Enache najprodornije je i najbrži igrač Astre (s loptom u nogama i bez nje), koji odlično razumije kada i kako iskoristiti prostor koji mu daju protivnici, a vidi se da njegove kretnje također dobro vide dva gore spomenuta igrača, koji su vješti u dijagonalama. Enache dolazi na Pivarića, i ostaje strah da bi cijela stvar mogla sličiti onoj protiv PSV-a, kada je na tu stranu došao Luciano Narsigh, koji je jurio po strani kako je htio.

Sam Zoran Mamić na presici prije utakmice označio ga je kao glavnu prijetnju, a na pitanje kako će je taktički neutralizirati, rekao je da će momčad biti i postavljena tako da se usredotoči na taj problem. Bili živi pa vidjeli što to točno znači, ali ako se Enache otme kontroli, Dinamo neće kasirati samo jedan, nego nekoliko pogodaka.

Problem 2: Kretanje između linije


Već sam gore spomenuo kako dva tehnički najbolja rumunjska igrača, Laban i Budescu, nisu brzanci ali su odlični dodavači i razumiju nogomet. Igraju na tehniku i dobro kretanje, a kako Dinamo ima silan problem u razdvajanju srednje i zadnje linije (doduše, ovo su malo popravili protiv Petrolula), ovaj bi dvojac to mogao iskoristiti. Upravo su se na taj način ubacivali i Lyonu, koji na tu vrstu kretanja nije imao odgovor.

Činjenica da su igrači Astre u rumunjskom prvenstvu dali 17 golova, a da je najbolji strijelac veznjak Budescu s 4, te da su zabili skoro svi iz veze i napada, govori o tome kako imaju pet-šest igrača u momčadi koji nisu strogo vezani za svoje mjesto na terenu, već se znaju ubacivati iz drugog plana, a oba napadača, iako nemaju dobru završnicu, imaju dobre druge elemente igre, a posebno fizikalije. Vidjelo koliko je zbog toga Dinamo imao problema sa Tamuzom, a sličnih bi mogao imati i s Fataijem. Ponavljam, niti on niti Bukari (drugi napadač) nemaju dobru završnicu, ali fino surađuju s ekipom i omogućuju veznjacima da se ubacuju iza njih.

Teško je zamisliti kako bi Dinamo mogao riješiti ovaj problem s kadrom kojeg ima, jer očito i najbolje rješenje - visoke linije i ofsajd zamka - dosad nismo vidjeli kao postojani element Dinamove igre.

Srećom, postoje i dvije olakotne vijest

Olakotna vijest 1 - Prekidi


Od onoga što se moglo vidjeti od Astre, ekipa su koja ima podjednako problema s prekidima koliko ima i Dinamo. Obrana često tu nije dobro postavljena, kada se i izbije lopta ne izlaze ne vrijeme niti sinhronizirano, pa bi se tu mogla čak i kriti prilika za Dinamo.

Općenito vezanu za istu temu nedostaje im discipline u zadnjoj liniji, kao i adekvatne fizikalije kod stopera, a bekovi su vrlo čudni, često se čini kako nedostaje prave koordinacije s užom obranom (još jedna sličnost s Dinamom). Tu se također krije prilika, pogotovo ako Pinto odigra dobru utakmicu.

Olakotna okolnost 2 - Crne rupe


Nevjerojatno je koliko je Astra sposobna odigrati lošije unutar iste utakmice i koliko ima zapravo nedostaje neke konstante. Ako će se igrati pametno i osjetiti pad u igri protivnika, nogometaši Dinam mogli bi im zapravo uvaliti i nekoliko jeftinih golova, koji i nisu tolika iznimka kod Rumunja. Vidjelo se to i kada su igrali protiv Slovana, a iako su pobjedili na trenutke su djelovali vrlo loše na terenu.

Ono što je po tom pitanju zapravo sjajno - takve ekipe, s takvom konstelacijom, zapravo jako odgovaraju Dinamovom napadu, a pogotovo Duji Čopu. Svi znamo kako on nema potrebne nogometne kvalitete da bi bilo na tehniku ili fizikaliju radio razliku protiv europskih protivnika. No, protiv ekipe koja može biti neoprezna te raditi pogreške u obrani, ali i povremeno nestati s terena, Čop može doći do izražaja, jer on je pravi 'lešainar' (u pozitivnom smislu riječi), a Astra je ekipa koja mi se čini da bi mogla imati problema s takvim tipom igrača.

Što je najbolje od svega, puno je slično između ove dvije ekipe, i jedna i druga lako bi mogla iskoristiti slabosti s druge strane, pa mislim da ćemo gledati utakmicu na refule, u kojoj vrlo moguće da bude i puno golova.