MAXTV PRVA LIGA

Evo gdje možete gledati Jadranski derbi Rijeke i Hajduka

05.11.2016 u 14:31

Bionic
Reading

Na Rujevici se od 15 sati (kanal Arenasport 3, MAXtv) igra najzanimljivija utakmica 15. kola MAXtv Prve lige između Rijeke – Hajduka

Zaljev gori! Tako je u trenucima euforije zbog europskih uspjeha Rijeke znao pisati poznati riječki kroničar Daniel Vukušić, a kako se ova sezona razvija, možda bi u svibnju zaista Kvarnerski zaljev mogao gorjeti i bez nafte, slaveći naslov prvaka.

Dug je još put do sna, posut mnogim minama i zasjedama, ali momčad Matjaža Keka igra odličan nogomet i ruši suparnike kao čunjeve. Prošle nedjelje s kolosijeka je skrenuta i Lokomotiva, pogocima Andrijaševića i Gorgona nakon asistencija strijelcima jednako sjajnog Josipa Mišića, a danas na rasprodanu Rujevicu dolazi trećeplasirani Hajduk.

Splićani sa sobom donose i zastrašujući niz od 16 utakmica u kojima nisu svladali Rijeku, odnosno to im nije uspjelo od ožujka 2012. na Kantridi, a dvoboj je ovo i dva slovenska trenera, koji i nemaju previše sličnosti.

Kek je miran i sistematičan, a Pušnik živa vatra za koju se nikad ne zna kada će planuti, a kada se ugasiti poslije prve kapi kiše, odnosno prvog primljenog gola, ako se prevede nogometnim riječnikom.

Većina parametara je na strani Rijeke uoči ovog dvoboja, ali Hajduk ipak nije momčad koja ne bi bila u stanju barem zaprijetiti i učiniti jadranski derbi neizvjesnim.

Kako i gdje gledati MAXtv Prvu ligu?

Sve utakmice MAXtv Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Korisnici usluge MaxTV To Go (usluga web & mobile) također mogu utakmice gledati na svom mobilnom uređaju ako se za vrijeme utakmice nalaze na putu. Više informacija potražite OVDJE.

'Odigrali smo dosta kvalitetnih utakmica, ali ima dosta prostora da se još ide naprijed. Na Hajdukovu trku i agresiju moramo odgovoriti na isti način. Dosta je pojedinaca s obje strane koji mogu odlučiti, ali drži me razmišljanje da će odlučiti kolektiv', smatra strateg Rijeke Matjaž Kek, koji nema briga oko izostanaka i istrčat će istih 11, kojih već i ptice na grani znaju, a što je za lidera najvažnije, svi su u formi i nema pojedinca kojeg bi uopće trebalo mijenjati.

'Jedino što moramo i želimo u derbiju je dati zadnji atom na igralištu da bismo došli do pozitivnog rezultata. Jedino o čemu razmišljamo je kvaliteta naše igre, kako da je iskoristimo i dođemo na kraju do pozitivnog rezultata kojeg svi želimo. Obveza je to koju imamo prema nama samima, prema navijačima i prema klubu i tako ćemo se postaviti', obećava trener domaćih, koji drži da je Hajduk jači nego u kolovozu kada ga je Rijeka svladala 4:2 na Poljudu.

'Hajduk je u dobroj seriji, a to nije slučajno, a štogod pričajli, uložili su i oni u kadar puno. Sve su to igrači A klase, a protiv takve momčadi moraš biti top spreman. Ne može nas zavarati ni tradicionalna dalmatinska pila naopako. Cijeli tjedan govore tko je favorit u ovoj utakmici, ali mi imamo svoj cilj, svoj put… Hajduk je drukčiji nego što je bio u zadnjem našem dvoboju, mnogo je novih igrača došlo, a nešto se promijenilo i u našem kadru. Očekujem pravu fajtersku utakmicu, a veseli me glad za uspjehom igrača koje vodim', zaključio je trener Riječana Matjaž Kek, koji je vodio 14 od onih 16 utakmica bez poraza u zadnje četiri godine.

Pobjedom 1:0 protiv Osijeka u prošlom kolu, Hajduk se vratio na treće mjesto, koje je na žalost svih njegovih navijača, pa i one trendovske glasne manjine kojoj rezultat nije bitan, krajnji domet u ovom trenutku.

Velikih 10 bodova iza Rijeke i četiri iza nikad slabijeg Dinama od 'lige za bedaka', stvarnost su splitskog kluba, a kako će biti na Rujevici, teško je pretpostaviti.

Ako se slovenski trener Marijan Pušnik čime istaknuo osim u kopiranju medijskih nastupa Ćire Blaževića, onda je to potpuna nepredvidljivost u izboru igrača i taktike, tako da se nije dogodilo da dvije utakmice počne isti sastav.

Pridonose tome naravno i kartoni i ozljede, ali Pušnik (još) nije profilirao stil Hajdukove igre, što on sam i priznaje i traži još vremena. Ako je već tako, realno bi mu ga trebalo i dati, baš zbog spominjane teze da se dalje od trećeg mjesta ove sezone jednostavno ne može.

'Čujemo se ponekad Matjaž Kek i ja, a baš me neki dan nazvao i čestitao mi je rođendan. Ne uznemiravamo se pred derbi. Svaka mu čast, on je hrvatski rekorder po stažu na klupi. Teško je to u svojoj zemlji, a kamoli u stranoj. Meni je to uspjelo u Celju, volio bih da tako bude i u Hajduku. Ovaj period, otkako sam ja tu, radimo solidno, prva dva mjeseca sam bio nezadovoljan, ali sada idemo prema gore i rastemo u formi. Eto i Kek je u četiri godine promijenio 53 ili 54 igrača, počistio je i nadogradio momčad. Volio bih i ja raditi u Hajduku u kontinuitetu, ili da to učini neki moj kolega koji će doći poslije mene. Stalne promjene ne donose ništa dobro', podvlači trener Hajduka Marijan Pušnik, ali promjene su i danas njegova sudbina.

Braniči Juranović i Nižić su kartonirani, veznjak Vlašić ozlijeđen, napadač Ohandza tek polovično spreman nakon oporavka i čekat će priliku s klupe. Na stopersko mjesto vraća se Šimić nakon odrađene suspenzije, a Fran Tudor će biti povučen na desnog beka.


Dobrim igrama i golovima mađarski centarfor Futacs se zacementirao u špici, a ostaje dvojba hoće li iza njega krenuti i Said i Hamza ili samo jedan od njih.

'Ne mogu ja iznenaditi Matjaža Keka, ali mogu ga iznenaditi moji igrači, kao što njegovi mogu mene. Mi smo kao treneri učinili svoje, sada je na igračima. Ristovski nije jedina prijetnja. Tu su još naprijed Gavranović, Vešović, Gorgon i iza Franko Andrijašević, a još malo pozadi su Bradarić i Mišić. Ristovski probija desni bok, ali ništa manje opasan nije ni Žuta na lijevoj strani. Bilo bi neozbiljno reći kako je samo jedan igrač Rijeke opasan, ima ih dosta', govori Pušnik, koji se nerado sjeća poraza na Poljudu, odnosno već je rekao da vjeruje kako je Hajduk sada bolji.

'Zasluženo smo tada izgubili od Rijeke, ali smo ušli s izmijenjenim sastavom jer smo imali važnu utakmicu u Europi. Nismo loše počeli, ali kada se Šimić ozlijedio, a nisam imao promjenu, doživjeli smo veliki poraz. Tradicije su zato da se ruše', završio je kormilar Hajduka Marijan Pušnik.