šukerovi planovi

Evo gdje će se graditi hrvatski nacionalni stadion vrijedan 50 milijuna eura!

28.12.2017 u 14:50

Bionic
Reading

Davor Šuker prošlog je tjedna dobio novi mandat na mjestu predsjednika HNS-a i odmah krenuo u realizaciju ključnih projekata za hrvatski nogomet. U sljedeće četiri godine želi napraviti novi stadion kapaciteta do 35.000 mjesta na kojemu bi svoje utakmice igrala hrvatska reprezentacija...

Najava o novom hrvatskom nacionalnom stadionu naslušali smo se u posljednjih nešto više od dvadeset godina. OK, veliki je to projekt, skup i sveobuhvatan, a novaca nikad dovoljno. I gotovo je uvijek priča o novom stadionu hrvatske nogometne reprezentacije bila vezana uz kamp nacionalne selekcije, no do sada su sve te priče i obećanja padali u vodu. Nitko u Hrvatskoj više niti ne trepne kad netko od čelnika HNS-a ili nadobudnih političara samo zine i spomene jednu od te dvije teme kojima su se desetljećima sakupljali jeftini politički bodovi.

Reprezentacija do dana današnjeg nema svoj kamp iako su se čak i bivši predsjednici HNS-a naslikavali na raznim lokacijama, a Savez je novac koji je dobio za tu svrhu odlučio - prenamijeniti. O stadionima diljem Hrvatske da ne govorimo.

Zato i najavnu priču o početku gradnje nacionalnog stadiona u novom mandatu Davora Šukera - barem za sada - treba uzeti sa zadrškom. Iako, već se neko vrijeme u nogometno-političko-građevinarskim krugovima dalo naslutiti da se nešto sprema, a sada je dio planova izašao na vidjelo.

Dakle, HNS bi uz pomoć sredstava koja može dobiti od Uefe i Fife, pa čak i EU fondova, ali i domaćih sponzora (javno-privatno partnerstvo!), započeo gradnju nacionalnog stadiona. Za sada je procjena da bi takav stadion trebao imati do 35.000 mjesta čime bi zadovoljavao sve uvjete Uefe osim onog za odigravanje finala Lige prvaka. U isto vrijeme takav objekt ne bi bio pretjerano skup za održavanje, a ne bi trebao biti neki prevelik problem napuniti ga gledateljima.

  • +10
Maksimirski stadion nakon kiše Izvor: Licencirane fotografije / Autor: GNK Dinamo

Cijena? Prava sitnica... Navodno između 45 i 50 milijuna eura! Za sada ipak nije poznat omjer u kojemu bi se izgradnja stadiona financirala, HNS se nada da bi i Vlada RH mogla priskočiti u pomoć, no to je malo vjerojatno. 

Neki mediji kao moguću lokaciju novog nacionalnog stadiona navode Veliku Goricu, koja bi prema svim parametrima trebala biti savršena - u neposrednoj je blizini Zagreba, stadion bi bio izvrsno cestovno povezan (s dvije strane je novoizgrađena autocesta), a tu je i Zračna luka Franjo Tuđman. 

Nije to jedina prednost Velike Gorice. Tamošnji čelnici, politički i sportski, naglašavaju kako prostora (slobodnog zemljišta) za izgradnju stadiona ima više nego dovoljno, spremni su administrativno 'uskočiti' i riješiti moguće probleme oko papirologije, a ponovno je zaživjela ideja o gradnji kampa reprezentacije. Velika Gorica je svojedobno bila kandidat za kamp HNS-a, no taj je plan, zajedno s onim o gradnji kampa na Sveticama - propao. Sada bi se taj i takav kamp mogao graditi u sklopu novog nacionalnog stadiona, pa bi HNS praktički za sva vremena riješio problem priprema svih nacionalnih selekcija.

  • +10
Navijači na Maksimiru, Hrvatska - Grčka, 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

OK, sve su to planovi, Davor Šuker za sada se ne izjašnjava, no izvori bliski HNS-u navode kako novi nacionalni stadion definitivno ne bi imao više od 35.000 mjesta, a kao najbolje izvedeni primjeri navode se turski Antalyja Stadium izgrađen 2015. godine (oko 35 milijuna eura), te Groupama Arena u Budimpešti izgrađena 2014. godine (nešto više od 40 milijuna eura). Nadamo se samo da ovo nije 'priča za jedan dan', takvih smo se u proteklih 25 godina naslušali, a novog stadiona (o kampu da ne pričamo!) - nismo vidjeli... Možda se ipak nešto promijenilo na bolje, a možda...