NATKRIVANJE MAKSIMIRA

Evo dokaza: Bandićeva cijena čak četiri puta viša od Mamićeve!

09.01.2014 u 10:24

Bionic
Reading

Davno, još za vrijeme prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i tadašnjeg predsjednika Zlatka Canjuge, započela je megalomanska obnova maksimirskog stadiona. Hoće li ikada biti završena, teško je reći, ali je sigurno kako Zagreb neće dobiti stadion kakav je sredinom 90-ih godina bio zamišljen

Već godinama se vrti priča o tome kako gradski stadion Maksimir treba srušiti i na njegovu mjestu, ili na nekoj drugoj lokaciji, napraviti novi koji bi bio jeftiniji nego da se i dalje silni milijuni kuna ulažu u stari i vizualno staromodni stadion.

Međutim, čelni čovjek Dinama Zdravko Mamić samoinicijativno je prije više od tri godine započeo obnovu stadiona. Promijenjene su sve stolice na stadionu, dovezen je novi travnjak, uređena je bivša atletska staza, obnovljene su svlačionice, zatim parking oko stadiona i još puno toga. Ukupno je, kako su izvijestili iz Dinama, klub u ložio oko 86 milijuna kuna u uređenje stadiona i svih popratnih sadržaja. Ili kako bi Mamić rekao, 'uložili su u gradsku imovinu'.

U listopadu 2011., izvršni predsjednik Dinama Mamić u svom je stilu pozvao novinare na zajedničko druženje da bi usput predstavio projekt natkrivanja zapadne i sjeverne tribine (video možete pogledati OVDJE).

Kamp HNS-a pored stadiona!?

Ustupanje zemljišta ŠRC Svetice, 100-tinjak metara od maksimirskog stadiona, za izgradnju kampa Hrvatske nogometne reprezentacije posebna je tema. Sve o njoj možete pročitati OVDJE.

'Slobodan sam u ime obitelji Dinamo i svih navijača, kojih prema istraživanju ima oko 1,7 milijuna te u ime nas poreznih obveznika zamoliti gradsku vlast, gradonačelnika Bandića te Skupštinu grada Zagreba da nam pomognu kako bismo dobili krov nad glavom', zavapio je tada Mamić pokazavši usput idejno rješenje za koje je kazao i cijenu.

'Obje natkrivene tribine koštale bi između 50 i 60 milijuna kuna. Dozvolit će te, to nije velika investicija. Mi smo sami u posljednjih šest mjeseci uložili više od tog iznosa u gradsku imovinu. To je faza 1, a u fazi 2, 3 i 4 moguće je da se tribina jug primakne zapadu i sjeveru te da se istok u fazi 4 primakne terenu kako bi krov dobio cijeli stadion', dodao je Mamić (cijeli članak pročitajte OVDJE).

'Želimo da gradonačelnik, koji je to u nekoliko navrata u zadnja dva-tri mjeseca obećao, i Skupština to podrže i ispune. Naše klupske službe sve su im pripremile da sve bude gotovo', poentirao je Mamić ponosno pokazujući kamerama elaborat kojim bi oko 20.000 sjedalica bilo natkriveno.

Umjesto paljbe, Mamić sipao bombone i tražio krov (o krovu se govori u 7:30 minuti videa)


Od toga dana prošlo je više od dvije godine i Milan Bandić je izgleda – nakon apela iz Maksimira - pronašao novac. Poreznih obveznika, naravno, uz obećanje 'kako će obnova stadiona završiti do kraja 2015. godine'.

Međutim, problem je u tome što je Bandić u HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva' ispalio cijenu koja je četiri-pet puta viša od Mamićeve!

'Uređenje stadiona Maksimir neće koštati puno, oko 100 milijuna kuna za natkrivanje sjeverne tribine. Zapad i sjever zajedno će koštati oko 250 milijuna kuna', kazao je između ostalog Bandić.

Na prvi pogled čak 250 milijuna kuna za natkrivanje dviju tribina na starom stadionu izgleda zaista previše. Ako ćemo biti precizni, to je 55 posto od cijene izgradnje novog stadiona kakav primjerice imaju Mainz ili Espanyol. Ako tome dodao 86 milijuna kuna koje je u stadion uložio Dinamo, dolazimo do iznosa koji je dovoljan za izgradnju manjeg stadiona…

S obzirom na to da je Mamić govorio o cijeni između 50 i 60 milijuna kuna, za što ima i dokumentaciju, zanimljivo će biti čuti objašnjenje kako je u svega dvije godine cijena tako skočila.

Jasno je kako je Mamiću i Bandiću u interesu da se stadion Maksimir napokon koliko-toliko uredi te da, barem zasad, dvije tribine dobiju krov kako bi gledatelji u slučaju kiše ili snijega imali minimalan komfor.

Ali po tko zna koji put postavlja se pitanje - ima li to smisla? Je li isplativije sav novac koji je uložen u Maksimir (i koji se namjerava uložiti) bilo prikupiti za izgradnju novog stadiona. Jedno se vrijeme spominjao i referendum s pitanjem 'izgraditi novi stadion na Kajzerici ili urediti Maksimir', ali na koncu od toga nije bilo ništa.

Ako je sve ovo vezano uz projekt Euro 2020, onda će biti vrlo zanimljivo, jer i Vlada RH ima svoje mišljenje. Po njima je bolje obnoviti splitski Poljud... (cijeli članak pročitajte OVDJE).

Nedjeljom u 2 - Milan Bandić