zaustavite rat!

Emotivni Darijo Srna se potpuno slomio: Danas sam Ukrajinac, vratit ću se...

11.04.2022 u 14:39

Bionic
Reading

Bivši kapetan Vatrenih Darijo Srna je u razgovoru za Daily Mail emotivnim riječima pozvao svijet da se probudi i pomogne Ukrajini.

'Više sam živio u Ukrajini nego u Hrvatskoj', kaže Srna. 'Danas sam Ukrajinac. Ponosan sam što živim tamo i siguran sam da ću tamo živjeti i u budućnosti. Ukrajinci su nevjerojatni, pozitivni ljudi. Nikada nikome ništa loše nisu učinili. Znam koliko pate i samo žele živjeti u miru. Predsjednik Ukrajine i njegovo osoblje su heroji. Za mene su oni već pobjednici. Nadajmo se da će ovaj rat biti gotov što prije', reako je između ostalog Srna.

U tekstu se naglašava kako su Srna i Šahtar, u kojem obnaša dužnost sportskog direktora, više od ostalih znali da postoji veliki potencijal za eskalaciju sukoba i rusku agresiju.

Klub nema sjedište u Donjecku od 2014. godine, kada su separatističke skupine koje podržava Rusija inicirale sukob u regiji Donbas. Najmodernija Donbass Arena, koja je bila domaćin polufinala Eura 2012., bila je zapuštena posljednjih osam godina. Šahtar je svoje domaće utakmice igrao u Lavovu, Harkivu i u Kijevu, sve dok krajem veljače nije službeno pokrenuta 'specijalna vojna operacija' Vladimira Putina i suspendirana ukrajinska Premijer liga. Srna je uspio napustiti Kijev i stići na sigurno u Zagreb.

'Šahtar je dva puta ostao bez doma', kaže Srna. 'Nećete naći drugu momčad koja je u osam godina izgubila dva doma. Kad smo izgubili Donbass Arenu, izgubili smo navijače i naš grad. Izgubili smo naše kuće. Moramo shvatiti da nije dovoljno samo govoriti, moramo pomoći. Moramo učiniti sve da zaustavimo agresora u Ukrajini. Jer Ukrajina nije u ratu samo 44 dana, u ratu je već osam godina. Gubimo puno i trebamo da svijet stane uz nas, da napravimo nešto konkretno. Ne samo govoriti. Nije isto biti 20.000 kilometara od Ukrajine i govoriti o ratu. Idite u Mariupolj, idite u Buču, idite u Černihiv. Idite i vidite što se događa i promijenit ćete mišljenje. Nadam se da svijet neće spavati. Mora se probuditi što prije i učiniti sve što je moguće.'

  • +14
Mariupolj Izvor: Profimedia / Autor: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Srna kaže da je razgovarao s ruskim igračima koji su protiv rata, ali neće otkriti njihova imena jer bi završili u zatvoru. 'To je sada život u Rusiji', rekao je Srna.

Podsjetimo, Šahtar je u subotu krenuo na svoju 'Globalnu turneju za mir' prijateljskim susretom protiv grčkog Olympiacosa, što je bila njihova prva utakmica nakon ruske invazije. Slijede susreti s poljskom Lechijom Gdansk, turskim Fenerbahčeom i splitskim Hajdukom (1. svibnja), a sav prihod s utakmica namijenjen je za humanitarnu pomoć Ukrajini.