SENZACIONALNO POJAČANJE

Emotivna ispovijest Šveđanina: Zahvalan sam Medveščaku na prilici!

17.10.2014 u 09:30

Bionic
Reading

Posljednjih godina kroz zagrebački Medveščak prošlo je mnogo američkih i kanadskih hokejaša, ali najnovije pojačanje zaista je prava senzacija. Igrom slučaja, uspjeli smo doznati kako će uskoro za Medveščak zaigrati tamnoputi 20-godišnji Šveđanin Edwin Hedberg koji je posljednjih šest mjeseci odrađivao kaznu zbog pozitivnog doping-testa. Riječ je o jednom od najnadarenijih mladih švedskih hokejaša, a ovo je njegova ispovijest

Zbog pada na doping-testu, koji bi ga mogao pratiti do kraja karijere, nadareni Edwin Hedberg bez razmišljanja je iznio svoju stranu priče. U ekskluzivnom videointervjuu za tportal.hr mladi švedski reprezentativac (igrom slučaja rođen je u Kolumbiji) odgovorio je na sva pitanja koja zanimaju ljubitelje hokeja. Naime, riječ je o nadarenom hokejašu koji je već u 18. godini debitirao u prvoj švedskoj ligi SHL-u i taman kada se činilo kako je nova zvijezda rođena, uslijedio je šok kada je nakon jedne ligaške utakmice pao na doping-testu. Treba reći kako je od trenutka kada je dao uzorak pa do objave kako je test pozitivan prošlo gotovo dva mjeseca.

'Moja prva reakcija? Šok. Iskreno, nisam očekivao takav ishod. Isprva nisam mislio da se to zbilja događa. Nastavio sam igrati, no nakon dva mjeseca, prije odluke komisije o kazni, odlučio sam sam sebe suspendirati i sada sam još pod suspenzijom', iskreno nam je kazao Hedberg kojem su u urinu pronađene iznimno male količine supstance za mršavljenje. Međutim, bile su dovoljne da bude kažnjen, vjerojatno kao poruka ostalih igračima.

Kaže kako nije bio svjestan da uzima nedozvoljenu supstancu, ali nije želio riskirati gubitak utakmica u idućoj sezoni i zbog toga se odlučio na hrabar i jedinstven potez. Na pitanje može li vratiti film unazad i sjetiti se kako je moguće da mu se u organizmu našla supstanca za mršavljenje, kazao je:

'Ne bih vam znao točno odgovoriti kako je supstanca dospjela u moje tijelo. Konzumirao sam sve kao i inače, kao i moji suigrači, tako da ne znam koji bi bio točan uzrok. Objasnili su mi (švedski odbor za doping) kako su svjesni činjenice kako nisam namjerno uzeo nikakav zabranjeni sastojak, nego da sam ga vjerojatno unio putem hrane ili nečeg drugog što sam redovno konzumirao. Zahvaljujući takvom objašnjenju, dobio sam samo šest mjeseci kazne. Moji suigrači bili su uplašeni mogućnosti da i oni možda imaju u sebi neki nedozvoljeni sastojak budući da smo jeli iste stvari.'


Tako je proteklih šest mjeseci proveo bez utakmica i bez treninga sa svojom momčadi. Za mladog igrača takvo što može biti pogubno.

'Teško je bilo ne trenirati s momčadi...', jedva je izustio Hedberg kojem suspenzija istječe 24. listopada 2014., kada će moći početi trenirati s Medveščakom. Neki će reći kako se zagrebački klub pomalo i kockao njegovim dovođenjem, ali činjenica kako Hedberg ima samo 20 godina svakako je sjajna vijest. Svaki je mladi igrač dobrodošao, a pogotovo ako je riječ o 'čudu iz Švedske' kako su ga neki prozvali.

Na pitanje što zna o Medveščaku te što se od njega može očekivati u nastavku KHL sezone, iskreno je rekao:

'Gledao sam neke utakmice Medveščaka u KHL-u i čini se kako će biti zbilja zabavno igrati u toj ligi, tako da sam zahvalan Medveščaku na pruženoj prilici. Cijelo vrijeme tijekom suspenzije sam proveo u svom gradu vježbajući s ocem. To mi je mnogo pomoglo da ostanem u formi i sad sam spreman igrati. Momčadi ću donijeti brzinu i nadam se da ću joj pomoći ostvariti što više pobjeda.'

Cijeli ekskluzivni videointervju s novim igračem Medveščaka, u kojem govori o dopingu, svojim počecima, omiljenim igračima te odluci da dođe u Zagreb pogledajte u prilogu.