NAJATRAKTIVNIJI SPORT

Ekstremno skijanje - vratolomije, skokovi i sudari

12.02.2010 u 13:57

Bionic
Reading

Na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru zasigurno će jedan od atraktivnijih sportova biti ekstremno skijanje (freestyle skiing). Skijaši i skijašice se takmiče u mogulsu, aerialsu i skicrossu

Moguls

Jedan od sportova koji će zasigurno puniti tribine na olimpijskim borilištima je ekstremno skijanje, a u muškoj i ženskoj konkurenciji su po tri discipline.

Disciplina moguls podrazumijeva staze s puno brdašaca te nekoliko rampi na kojima natjecatelji prilikom vožnje izvode što atraktivniji skok. U disciplini aerials svaki skijaš-skakač preko velike rampe radi raznorazne figure u zraku, čak i peterostruki salto, a to je i najopasnija disciplina u kojoj su česti lomovi. Treća disciplina je skicross - više skijaša istodobno kreće s cilja i utrkuje se na brdovitoj stazi s raznoraznim preprekama (manji i veći skokovi, zavoji, ulegnuća).

Od muškaraca što se natječu u mogulsu ove sezone u Svjetskom kupu, najbolji su bili Šveđanin Jesper Bjoernlund, Australac Dale Begg-Smith i Francuz Guilbaut Colas, a od žena Kanađanka Jennifeh Heil i Amerikanke Hannah Kearney i Hetaher McPhie.

Aerials

U aerialsu se ističu Kinez Jia Zongyang i Bugarin Ashton Kushnir, a u ženskoj konkurenciji Kineskinje Nina Li i Guo Xinxin te Australka Lydia Lassila.

Disciplina skicross ima favorite u Švicarcima Michaelu Schmidu i Andreasu Mattu te Kanađaninu Christopheru Del Boscu, a od žena treba izdvojiti Šveđanku Annu Holmlund, Francuskinju Ophelieu David i Kanađanke Kelsey Serwa i Ashleigh McIvor.

Ekstremno skijanje se nalazi u programu Olimpijskih igara od 1988, kada je u Calgaryju bio pokazni sport, od 1992. i Albertvillea moguls je i službeno postao dio olimpijske obitelji, 1994. u Lillehammeru je prihvaćena disciplina aerials, a od ovih olimpijskih igara dijelit će se medalje i u disciplini skicross.

Inače, najuspješnija nacija u ekstremnom skijanju su Amerikanci s deset medalja (po četiri zlata i srebra te dvije bronce), Kanada ima šest (po dva zlata, srebra i bronce), kao i Norveška (2, 1, 3).

Skicross

Od natjecatelja nitko nema dva zlata, ni u muškoj ni u ženskoj konkurenciji, ali su najveći kandidati da do drugog odličja najsjajnijeg sjaja dođu Dale Begg-Smith i Jennifer Heil.