TRAŽI SE PET PUTNIKA

Egipat, Alžir i Tunis stigli do minimalnih pobjeda, ali svih pet ogleda u afričkim kvalifikacijama i dalje nudi neizvjesnost

Bionic
Reading

Nogometne reprezentacije Egipta, Tunisa i Alžira ostvarile su minimalne pobjede u prvim susretima završne runde afričkih kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. godine

U završnom krugu afričkih kvalifikacija sudjeluje 10 reprezentacija koje su podijeljene u pet parova, a pobjednici će izvaditi vizu za World Cup.

Egipat je pobijedio Senegal sa 1:0, Alžir je na gostovanju porazio Kamerun sa 1:0, a Tunis je identičnim rezultatom kao gost pobijedio Mali. Gana i Nigerija su odigrali 0:0, dok su DR Kongo i Maroko remizirali 1:1. Uzvratne utakmice su 29. ožujka.

Nakon što su početkom veljače Senegal i Egipat odmjerili snage u finalu afričkog Kupa nacija, sada ih očekuje žestoka borba za plasman na World Cup. U finalu afričkog prvenstva Senegal je slavio boljim izvođenjem jedanaesteraca, a nakon prve utakmice play-offa za World Cup, u boljoj poziciji je Egipat koji je u Kairu slavio sa 1:0.

Pogodak odluke zabio je Saliou Ciss u vlastitu mrežu u četvrtoj minuti. Mohamed Salah je pucao pogodivši prečku, a u nastavku akcije branič Nancyja je nespretno zatresao vlastitu mrežu.

U susretu između Kameruna i Alžira gosti su slavili sa 1:0, a pogodak odluke zabio je Islam Slimanu u 41. minuti. Napadač Sportinga imao je odličnu priliku i u 13. minuti, ali je njegov udarac dobro zaustavio Onana.

Kamerun, s bivšim kapetanom Rigobertom Songom koji je debitirao kao izbornik, nije uspio slomiti gostujuću obranu i još je izgubio kapetana Vincenta Aboubakara, najboljeg strijelca Kupa nacija, zbog ozljede.

Uzvrat je 29. ožujka u Blidi, a Alžir je korak do petog plasmana na World Cup.

Tunis je identičnim rezultatom pobijedio na gostovanju Mali, a tragičar utakmice je bio 21-godišnji Moussa Sissako. Branič belgijskog Standarda je u 37. minuti postigao autogol, a očajnu predstavu je zaokružio četiri minute kasnije zaradivši  crveni karton. Uzvrat je 29. ožujka u Tunisu.

DR Kongo i Maroko su u prvom susretu odigrali 1:1.

DR Kongo je poveo u 12. minuti golom napadača Brentforda Yoanea Wisse. Maroko, kojeg vodi BiH stručnjak Vahid Halilhodžić, je imao priliku izjednačiti u 55. minuti, no Ryan Mmae je promašio jedanaesterac. Napadač Ferencvaroša je loše pucao prebacivši gol.

Maroko je ipak uspio izjednačiti, a pogodak za 1:1 zabio je Tarik Tissoudali u 76. minuti na asistenciju Ayouba El Kaabija.

Posljednjih pet minuta domaćin je igrao s igračem manje nakon što je dugi žuti karton zaradio Glody Ngonda.

DR Kongo lovi svoje prvo Svjetsko prvenstvo nakon 1974. godine, kada su bili poznati kao Zair. S druge strane Maroko ima priliku tek drugi put u povijesti plasirati se na dva uzastopna World Cupa. Prvi put im je to uspjelo 1994. i 1998. godine, a nakon nastupa u Rusiji 2018. to sada imaju priliku ponoviti. Uzvrat je 29. ožujka u Casablanci.

Gana i Nigerija su odigrali bez golova, a uzvrat je u Abuji.