KREĆE EP U RUKOMETU

Džomba o izgledima Hrvatske, svom novom poslu i privatnom biznisu

15.01.2016 u 10:45

Bionic
Reading

U petak, 15. siječnja, utakmicom Hrvatska - Bjelorusija (16 sati) započinje Europsko prvenstvo za rukometaše na kojem će naši pokušati napraviti ono što našim trofejnim generacijama još nikada nije uspjelo – osvojiti zlato. U velikom intervjuu Mirza Džomba iskreno govori o svojoj bogatoj i uspješnoj karijeri, otkriva kako provodi umirovljeničke dane te koje mu je novo radno mjesto

Kao što je otprije poznato, ljubitelji rukometa TV prijenose utakmica moći će pratiti na RTL-u gdje će uz legendarnog komentatora Božu Sušeca svoje stručno viđenje stanja na terenu iznositi bivši igrači Mirza Džomba i Goran Šprem. S lica mjesta u Poljskoj će se uz Filipa Brkića i Marka Vargeka kao stručni komentatora javljati slavni rukometaš i trener Zlatko Saračević

Jedan od onih koje ćemo sljedećih dana često gledati i slušati jest Mirza Džomba, jedan od najpopularnijih hrvatskih sportaša. U velikom intervju za TIMEOUT, koji možete vidjeti u prilogu, legendarno desno krilo najavljuje Europsko prvenstvo u Poljskoj. Kao stručni komentator, naravno.

'Malo drukčija situacija. Tu sam da kritiziram, hvalim i pljujem… Nadam se da se neću nikome zamjeriti, to mi je prvo i osnovno', kazao je nasmijani Džomba.

Na pitanje može li Hrvatska napokon osvojiti zlato na Europskom prvenstvu kaže:

'Europsko prvenstvo najteže je u rukometnom svijetu, tako će biti i ovaj put. Po mom mišljenju, Hrvatska je u krugu užih favorita za medalju. Uvijek se govorilo kako se između Hrvatske, Španjolske, Danske i Francuske dijele medalje. Mislim da su na ovom EP-u prvi Španjolska i Francuska favoriti.'

Zanimljiv odgovor dao je Džomba i na pitanje o svojim bivšim suigračima Ivanu Baliću i Petru Metličiću koji su priključeni u stručni stožer hrvatske reprezentacije. A gdje je u toj priči Mirza?

'U toj priči ja sam – komentator. Privatno sam trenutačno u tzv. poslovnim problemima jer s partnerom brinem oko investicije u stanogradnji u Rijeci. Inače, supruga i ja čekamo drugo dijete, tako da mi je zanimljivo', kazao je 38-godišnji Džomba koji još uvijek, iako je u igračku mirovinu otišao 2008., uživa u popularnosti. Često ga prepoznaju na ulici te traže autogram ili zajedničku fotografiju.

'Lijepo je to kada vidiš da te ljudi još uvijek poštuju', iskren je Mirza.

Kada je o igračkim danima riječ, Mirza se posebno prisjeća dana kada je igrao za RK Zagreb, u koji je stigao kao 18-godišnjak, s naglaskom na krcatu Ledenu dvoranu (Dom sportova).

'Tih je godina cijeli grad živio zajedno uoči velikih utakmica. To je bilo pravo ratno stanje; kad bih na utakmici vidio Bad Blue Boyse u prvim redovima, to je bilo nešto posebno. Definitivno najljepše vrijeme.

Prisjetio se u opširnom intervjuu i nekih teških trenutaka kada nisu dobili 11 plaća u nizu te se doslovce preživljavali.

Na pitanje koji su mu najdraži treneri u karijeri rekao je:

'Dušebajev koji me vodio u Španjolskoj zbog ležernijeg odnosa, zatim Zdravko Zovko koji me vodio u Vespremu te naravno Lino Červar uz kojeg se vežu najveći uspjesi reprezentacije.'

O sebi kao treneru kao iz topa kaže:

'Tko zna… Nekad sam, kada sam imao 25 godina, imao stav i govorio sam NIKAD. Sad kažem nikad ne reci nikad.'