koga će izabrati?

Dva bivša hrvatska izbornika bore se za klupu posrnulog engleskog velikana, ali konkurencija je strašna...

19.01.2022 u 11:02

Bionic
Reading

Prije samo tri dana Rafael Benitez je dobio otkaz na mjestu trenera engleskog prvoligaša Evertona, a kao njegova privremena zamjena 'ustoličen' je Duncan Ferguson, klupska legenda. Sad čelnici Evertona ubrzano traže novog trenera, a među najozbiljnijim kandidatima su i dva bivša hrvatska izbornika

Engleski mediji 'naslađuju' se problemima koji su zadesili Everton. Zbog loših rezultata otkaz je dobio trener Rafa Benitez, no raspad u klubu je započeo još u ljeto 2021. kad je Carlo Ancelotti napustio Goodison i preuzeo madridski Real.

Nakon njega je otišlo još nekoliko trenera i skauta, ali i najveći dio liječničkog tima Evertona. Situacija se nije poboljšala dolaskom Rafe Beniteza, dapače, klub u prvenstvu tone sve dublje i na granici je borbe za ostanak.

Sad je i Benitez bivši, a kao mogući nasljednici spominju se čak dva nekadašnja izbornika hrvatske nogometne reprezentacije!

Engleski mediji tvrde kako je Niko Kovač jedan od ozbiljnih kandidata za novog 'šefa' na Goodisonu, a dobro kotira i Slaven Bilić koji je već radio u Engleskoj i ne bi mu trebala adaptacija.

Kovač je slobodan nakon što je početkom godine dobio otkaz i Monacu, a Bilić je nekako u isto vrijeme napustio Kinu. Obojica su, barem za sada, samo jedni od kandidata jer konkurencija je strašna.

Everton je prvo odbio aktualni belgijski izbornik Roberto Martinez, a potom i Jose Mourinho, pa su čelni ljudi kluba krenuli u pregovore s dva domaća trenera. Prvi je izbor bio Frank Lampard koji je do sada samostalno vodio Derby County i Chelsea, a njemu su željeli priključiti i klupsku legendu Waynea Rooneya!

Rooney je trenutno na klupi Derby Countyja, ali klub je upao u financijske probleme, na rubu je bankrota i sigurno ispada iz Championshipa u treću ligu te prelazi u poluprofesionalni status. A Rooney traži novi izazov. Problem? Rooney se baš i nije iskazao kao trener, vodio je momčad 67 puta i ima 18 pobjeda, 20 remija i čak 27 poraza... No, on je klupska legenda, navijači ga obožavaju i sigurno je da bi na Goodisnu za njega trebalo naći neku funkciju.

Pitanje je kako bi se Lampard i Rooney slagali na klupi, a i mogu li samostalno spasiti Everton. Zato su pojedini engleski mediji skloniji izboru Nike Kovača iako mu kao veliku manu ističu probleme koje je imao sa svojim igračima i u Bayernu i u Monacu.