PARAGLIDING, OTVORENO PRVENSTVO

Drugog dana najbrži Mađar Vertes

22.07.2009 u 11:14

Bionic
Reading

Drugog dana otvorenog prvenstva Hrvatske u paraglidingu slavio je Mađar Balazs Vertes, a drugo mjesto pripalo je hrvatskom parajedriličaru Karlu Bonačiću

Natjecateljska disciplina je postavljena na području Boljunskog i Ćepićkog polja: prva okretna točka bio je 14 km udaljeni Lupoglav, potom vrh Učke – TV odašiljač, treća okretna točka bilo je selo Paz, onda Plomin, a posljednja točka je bio zvonik u mjestu Brdo prije cilja u Vozilićima.

Po otvaranju startnog prozora samo nekoliko natjecatelja je poletjelo, dok su drugi čekali malo bolje uvjete. Međutim uvjeti se nisu popravljali, a vrijeme je otkucavalo do otvaranja startnog cilindra radijusa 11 km oko Lupoglava. Stoga je glavnina natjecatelja poletjela po vrlo slabim uvjetima. Piloti su se trudili održati visinu, a uz puno strpljenja i podići nekoliko stotina metara iznad poletišta koje je na 810 m nadmorske visine. Najstrpliviji su uspjeli dohvatiti najviši greben Učke sa solidnom visinom, dok su ostali završili na platou pod Učkom, rasuti po brojnim livadicama. Najbrži u prvom dijelu utrke, a tako je ostalo i do kraja, bio je četverac sastavljen od dva Mađara (Vertes i Forgo) te našeg Karla Bonačića i Slovenca Marka Novaka.

Pobjednik dana bio je Balazs Vertes iz Mađarske, drugi je ciljnu crtu preletio naš Karlo Bonačić iz Novigrada, a treći je bio Mađar Szilard Forgo. Najbolja od Hrvatica i druga natjecateljica dana bila je Sonja Papeš iz Zageba, ispred koje je bila Talijanka Nicole Fedele. Utrka se prelamala nad Lupoglavom i Ročom, gdje je prisilno slijetala većina pilota.

REZULTATI:

Muška konkurencija:
1.Balazs Vertes, Mađarska
2.Karlo Bonačić, Hrvatska
3.Szilard Forgo, Mađarska
Ženska konkurencija:
1.Nicole Fedele, Italija
2.Sonja Papeš, Hrvatska
3.Zsuzsa Akos, Mađarska

Hrvatski piloti:
1.Karlo Bonačić, KSL Krila, Istre Novigrad
2.Vedran Misir, LD Zaprešić
3.Tomislav Šimunov, ZK PARAfreeK, Samobor
4.Marko Hrgetić, PK Flumen, Rijeka
5.Damir Biondić, Krila Kvarnera, Rijeka
6.Željko Vranić, LK Bijele Strijele, Zagreb
7.Danko Petrin, KSL Let, Ivanec
8.Krešo Kovačić, ZK Parafreek, Samobor
9.Antun Lovrec, KSL Let, Ivanec
10.Ratko Ostermann, PJK Zagreb