Logo (1)

a sad po prvo zlato

Drama nad dramama sa sretnim završetkom za Hrvatsku; Željko Musa zabio pogodak za finale

Bionic
Reading

Hrvatski rukometaši nakon velike drame pobijedlia Norvešku 29:28 (26:26; 23:23, 12:10) i ušla je u finale europskog prvenstva, koje je na rasporedu u nedjelju u 16.30 sati. Za ovaj uspjeh, Hrvatska je morala odigrati čak dva produžetka, a sada je u prilici osvojiti jedino zlatno odličje koje joj nedostaje

Hrvatska je još od 2010. godine čekala ulazak u finale Eura. Deset godina bilo je dugo, ali napokon smo i to dočekali. Osim toga, dočekali smo i 'osvetu' za poraz u polufinalu svjetskog prvenstva u Francuskoj iz 2017. godine, kada je Bergerud zaustavio sedmerac Zlatku Horvatu i utakmicu odveo u produžetak, nakon kojeg su slavili Norvežani.

Iako se igralo u Stockholmu, odnosno u dvorani koja je puno bliža Norvežanima nego hrvatskim navijačima, na tribinama se ni po čemu nije vidjelo da Norvežani imaju premoć.

A što je bilo još važnije, niti na parketu, iako je dojam bio da su svi prednost davali Norvežanima.

Od prve minute na crti je sjajno bio raspoložen Marino Marić koji je stopostotnim učinkom spremao Duvnjakova proigravanja. Igrali su naši već uobičajenih 5+1 u obrani, a sredinom prvog dijela probudio se i Marin Šego.

  • +9
Slavlje hrvatskih rukometaša nakon pobjede nad Norveškom i ulaska u finale Eura Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Norvežani su pak sve karte polagali na Sandera Sagosena, što je olakšavalo igru u obrani našima, jer mogli su suziti svoj fokus.

Hrvatska je golom Stepančića stigla prvi put do dva gola prednosti (7:5), i onda je tu prednost održavala sljedećih desetak minuta. Zabio je i Zlatko Horvat za 'plus 3' (9:6), što je bio jasan znak da Hrvatska itekako može parirati Norveškoj. Šego je bio odličan, i prava je šteta da Hrvatska već do kraja prvog poluvremena nije odmaknula na veću prednost. Jer i kod 10:8 odnosno 11:9 naši su imali prigodu za rezultatski odmak.

Na svu sreću, Marić je poluvrijeme zaključio svojim petim golom (iz pet pokušaja) za odlazak na odmor s prednošću 12:10.

U nastavak su naši ušli golom Karačića za 13:10. No, kad već nije za suparnike zabijao Sagosen, trgnuo se Tangen i prednost je opet smanjena na 'minus 1' (12:13).

Uslijedile sz dvije brze akcije naših (Karačić, Mandić) za 15:12, a od potpunog sloma spasio ih je Bergerud zaustavivši Karačićev čisti zicer. I umjesto da odemo na 16:12, Norvežani su se vratili golom Johannessena. Što je opet donijelo dramu. Tim prije što je Gullerud zabio s crte sedam metara za 14:15.

U 40. minuti Tangen je zabio za 15:15.

Nakon toga opet smo gledali gol za golom, s time da su sada naši lovili prednost suparnika, jer u 43. minuti Sagosen je realizirao sedmerac i doveo svoju reprezentaciju u vodstvo 17:16.

Na svu sreću, Domagoj Duvnjak je (opet) iskazao svoju klasu, a Vlado Matanović - hrabrost. Červar je u napadu postavio Horvata na desnog vanjskog, a Matanovića na krilo, na što mu je ta desna strana sjajno odgovorila i u završnici donijela važne golove.

Kako je utakmica odmicala, Sagosen je opet bio onaj 'pravi' a to znači jako opasan. I precizan.

  • +16
EP u rukometu, polufinale: Hrvatska - Norveška Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Bergerud je pak postao nepremostiva prepreka za Karačića, obranivši mu četiri udarca u nizu, a nakon čega je Sagosen u kontri ponovno bio precizan.

Novi Červarov junka postao je golman Matej Ašanin, koji je u 55. minuti zaustavio sedmerac Sagosenu.

U zadnjih četiri i pol minute ušlo se s izjednačenih 22:22, pa je u završnici trebalo pokazati i više mirnoće.

Ašanin je u 58. minuti zaustavio još jedan sedmerac, Joendalu.

Do isteka 60. minute obje su reprezentacije zabilo po još jedan gol, s time da je Hrvatska imala zadnji napad, gotovo 30 sekundi, ali pokušaj Duvnjaka nije bio ni jak ni precizan. Pa se o prvom finalistu odlučivalo u produžecima (2X5 minuta). Ne jednom, nego dva.

Hrvatka je bila ta koja je (opet) povela, preko Duvnjaka. No, Sagosen je bio raspoložen i brzo je odgovorio pogotkom za novo izjednačenje (24:24).

Drigi dio produžetka pogotkom je otovorio Stepančić, ali sagosen je baš kao i u prvih pet minuta - ekspresno odgovorio (25:25).

Nažalost, španjolski suci su zbog pasivnog napada oduzeli loptu našima, a onda je Björnsen u kontri doveo Norvešku u vodstvo (26:25). Suci su bili i blagonakloni Norvežanima u samoj završnici, kada su propustili dosuditi prekršaj nad Horvatom. Do isteka je ostalo 100 sekundi.

Hrvatska je imala zadnjih 25 sekundi loptu u svojim rukama, a u zadnjoj sekundi dvoboja Marino Marić izborio je udarac sa sedam metara. Duvnjak je preuzeo odgovornost i svladao Bergeruda za 26:26 i za nastavak drame i novih 2X5 minuta.

Šego je zaustavio pokušaj Sagosena, ali i Stepančić je pogriješio. Joendal s krila i svojim drugim golom donosi prednost Norveškoj, ali Marić se sjajno snašao i pod prekršajem pogodio za 27:27. Zabija i Horvat, a Šego brani Björnsenu. Ipak, isti je igrač u drugom pokušaju bio uspješniji (28:28).

U 77. minuti Hrvatska je odigrala možda i najljepšu akciju na utakmici, ali Bergerud je zaustavio 'cepelin' na kojeg je doskočio Stepančić. A u novoj akciji Stepančić je napravio i prekršaj u napadu.

Naši su rukometaši imali priliku za novo vodstvo, ali u 40-tak sekundi nisu ni pokušali zabiti gol, ali onda je par sekundi prije kraja jedna lopta došla do Željka Muse koji zabija za konačnih 29:28.

Šego je pa obranio zadnji pokušaj Norvežana i moglo je početi veliko slavlje.

Domagoj Duvnjak s osam i Igor Karačić sa šest golova predvodili su Hrvatsku, dok Norveškoj nije bilo dovoljno niti deset pogodaka Sandera Sagosena.

Hrvatska će u finalu u nedjelju od 16.30 sati igrati protiv pobjednika drugog polufinala u kojem od 20.30 sati igraju Španjolska i Slovenija.

Hrvatska je dosada osvojila pet medalja na europskim prvenstvima, srebra 2008. i 2010. te bronce 1994., 2012. i 2016.

Norveškoj je ovo bio drugi nastup u polufinalu EP-a i drugi poraz. Dosad nije osvojila niti jednu medalju, a najveći uspjeh joj je četvrto mjesto iz 2016. godine.

HRVATSKA - NORVEŠKA 29:28 (26:26, 23:23, 12:10)

Tele 2 Arena Stockholm. Gledatelja: 16.573 (kapacitet 19.000). Suci: Oscar Raluy Lopez i Angel Sabroso Ramirez (Španjolska).

HRVATSKA: Šego (11 obrana), Ašanin (2); Marić 6, Duvnjak 8 (2), Hrstić, Stepančić 3, Horvat 4, Šarac, Karačić 2, Musa 1, Mamić, Cindrić 1, Brozović, Matanović 2, Mandić 2, Šipić.

NORVEŠKA: Christensen, Bergerud (14 obrana); Nikolaisen Svegard, Sagosen 10 (3), Overjordet, Overby, Joendal 2, Aar, Bjornsen 2, Gullerud 4, Johannessen 4, O'Sullivan 1, Tangen 4, Reinkind 1, Gulliksen, Christoffersen Blonz.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal