KAOS NA CESTI

Drama na Tour de Franceu, brojni padovi i teške ozljede obilježili 14. etapu

15.07.2023 u 16:11

Bionic
Reading

Ulazak u Alpe i 14. etapa pretvorila se u pravi ​​masakr vozača u subotu na Tour de Franceu s nekoliko padova, kratkom neutralizacijom utrke i kišom odustajanja, uključujući i ono Francuza Romaina Bardeta.

Bardet, koji je bio ukupno 12., pao je na 25. kilometru na nizbrdici niz Col de Saxel, prvoj poteškoći ove užasno teške 14. etape između Annemassea i Morzinea. Bardet je zbog ozljeda i šoka morao odustati, što je težak udarac za penjača iz Auvergnea, drugog na Touru 2016. i trećeg sljedeće godine, koji se ove godine ponovno namjeravao približiti postolju.

Bardet je jedan od pet vozača koji su odustali nakon Britanca Jamesa Shawa (EF Education), koji je pao na istoj nizbrdici, i još trojice koji se nisu uspjeli oporaviti od velikog pada nedugo nakon starta. Nakon jedva pet kilometara utrke, deseci biciklista pali su na tlo u dugoj desnoj krivini na mokroj cesti, neki su završili u niskoj bočnoj travi s potpuno poderanim hlačicama i dresom.

  • +10
Tour de France - 14. etapa Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Louis Meintjes bio je jedan od najteže pogođenih, a Južnoafrikanac, koji je bio 13. u ukupnom poretku, morao je odustati zbog slomljene ključne kosti, potvrdio je njegov tim. Na nosilima je evakuiran i Španjolac Antonio Pedrero (Movistar), a odustao je i kolumbijski prvak Esteban Chaves (EF-Education).

Uprava Toura neutralizirala je utrku, da bi se ozlijeđene vozače moglo evakuirati kolima hitne pomoći.

Ova 14. etapa označava ulazak u Alpe i početak velike bitke između Jonasa Vingegaarda i Tadeja Pogačara, dva velika favorita za konačnu pobjedu, koje dijeli samo devet sekundi u generalnom plasmanu. U subotu je na programu bilo pet navedenih uspona, uključujući tri prve kategorije i jedan izvan kategorije.