Liga nacija logo sponzori

ZA ZLATO I MILIJUNE

Doznali smo protivnika u finalu Lige nacija, a znate li koliko Vatreni mogu zaraditi?

  • B.T.
  • Zadnja izmjena 16.06.2023 07:42
  • Objavljeno 16.06.2023 u 05:57
Bionic
Reading

Nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija izborila plasman u finale Lige nacija, nadigravši nakon produžetka i drame domaćina završnog turnira Nizozemsku 4:2, Vatreni su saznali ime protivnika u finalu.

Nogometaši Španjolske svladali su u drugom polufinalu u nizozemskog gradu Enschedeu Italiju s 2:1 te će u nedjelju igrati protiv Hrvatske u velikom finalu.

Golove za Španjolce zabili su Yeremi Pino (3) i Joselu (89), a za Talijane Ciro Immobile (11pen).

Je li to protivnik koji nam više odgovara? Izbornik Hrvatske Zlatko Dalić je odmah nakon pobjede nad Nizozemskom bio jasan:

'Veliki je ulog, ne možemo imati veći motiv. Nebitno je tko će biti protivnik, obje su reprezentacije kvalitetne, bitno je kako ćemo se mi postaviti. Vidjet ćemo što ćemo sa sastavom, potrošili se jesmo, pokušat ćemo se oporaviti. Rekao sam dečkima; sve je super, ali sada moramo ostati mirni, pametni. Ne jurcati, zlato je moja velika želja. Išlo je to malo krivim rasporedom, srebro, bronca, pa zlato, ali opet smo dokazali da smo postali velesila u nogometu. Pored svih tih problema, imamo kvalitetu, karakter, to nas čini veselima, ponosnima.'

  • +12
Liga nacija: Španjolska - Italija, 15.6.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Podsjetimo, Vatreni su u polufinalu bili uspješni na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji porazivši Englesku nakon produžetaka 2:1, da bi u finalu izgubili od Francuske 4:2. U preostala dva polufinala smo izgubili, ali i potom slavili u susretima za broncu.

U Francuskoj 1998. godine Hrvatska je izgubila u polufinalu od Francuske 2:1, da bi u susretu za broncu identičnim rezultatom svladala Nizozemsku.

Koncem prošle godine Vatreni su u polufinalu Svjetskog prvenstva u Katru izgubili od Argentine 3:0, a potom u susretu za broncu porazili Maroko 2:1.

  • +58
Liga nacija: Nizozemska - Hrvatska, 14.6.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Osim što bi to pobjeda u finalu protiv Španjolske bila kruna dosadašnje velike karijere Zlatka Dalića, ali i kapetana Luke Modrića, naslov pobjednika Lige nacija Hrvatskoj bi donio ogromnu zaradu.

Za prvo izdanje Lige nacija UEFA je osigurala 76.25 milijuna eura nagrada, a pobjednici su kući odnijeli 10.5 milijuna eura. Drugoplasirana Nizozemska uzela je 9 milijuna eura, trećeplasirana Engleska dobila je 8 milijuna eura, a Švicarska, koja je završila četvrta - dobila je 7 milijuna eura.

Francuska je za trijumf 2021. godine dobila 11 milijuna eura.

UEFA nije objavila službene brojke za ovogodišnje izdanje Lige nacija, međutim mogu se očekivati slične novčane nagrade.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal