lekin veliki transfer

Donio Hajduku zadnji naslov, a sada je trener 'belgijskog Hajduka'

09.06.2017 u 08:03

Bionic
Reading

Bivši hrvatski reprezentativac te veznjak koji je s Hajdukom osvajao dva naslova prvaka (2000./01. i 2004./05.) Ivan Leko u četvrtak kasno navečer dogovorio je suradnju s Club Bruggeom

Ako se Anderlecht u Belgiji tretira kao Dinamo, zbog bogatstva, ali i zato što je iz glavnog grada, Club Brugge pak kotira kao Hajduk. I jasno, između ta dva najveća belgijska kluba vlada veliko sportsko rivalstvo.

A upravo klupu Bruggea preuzeo je bivši igrač Hajduka, Ivan Leko, član zadnje generacije 'bilih' koja se okitila naslovom hrvatskog prvaka.

Mladi hrvatski stručnjak na klupi belgijskog viceprvaka zamijenio je Michela Preud'hommea pa će svoju novu momčad sljedeće sezone povesti u kvalifikacije za Ligu prvaka. Trenersku karijeru Leko je započeo na klupi belgijskog Oud-Heverlee Leuvena, no onda se 2015. godine pridružio stručnom stožeru Igora Tudora u grčkom PAOK-u.

Samostalnoj karijeri vratio se prošle sezone, kada je na klupi Sint-Truidena bio 12. u belgijskoj Pro ligi, a prepoznatljiva igra i odšteta od 500.000 eura Sint-Truidenu bili su dovoljni da Leku dovedu u Club Brugge.

Ivan Leko, osim u Hajduku, velik dio karijere proveo je upravo u Belgiji, a baš nakon Hajduka četiri je sezone nosio dres ovog kluba. Potom je još igrao za Germinal Beerschot i Lokeren. Osim Ivana Leke, u Club Bruggeu od hrvatskih nogometaša igrali su Tomislav Butina, Boško Balaban, Ivan Perišić, Josip Šimić, Mario Stanić i Rober Špehar.