deseti strijelac lige

Donedavni član Bišćanove reprezentacije sjajno igra u Portugalu, a primarni mu je zadatak zabijanje golova. Možda bi ga Dalić mogao pogledati

03.04.2022 u 08:21

Bionic
Reading

Donedavni mladi hrvatski reprezentativac, koji je s Bišćanovom vrstom bio i prošlog ljeta sudionik Eura, gdje je po prvi put ostvaren izboren eliminacijski dio natjecanja, Petar Musa, odlično se snalazi na zapadu Europe, točnije u dresu Boaviste iz Porta

I dok izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić 'muku muči' s pronalaskom tipične 'devetke', odnosno napadača kojem će centralno mjesto biti u suparničkom 16-ercu i koji bi na sebe vezao jednog ili dvojicu protivničkih braniča, u portugalskom prvenstvu, a koje je po vrijednosti malo iza liga Petica, ali i ispred hrvatskog prvenstva, sjajno igra Petar Musa.

Ovaj je 190 centimetra visoki Zagrepčanin prvoligaški nogomet osjetio još u sezoni 2015/16, kada je kao 18-godišnjak igrao u dresu Zagreba. No, s padom Pjesnika u drugu ligu, i on se odlučio na svoj put. Preko Češke. Pa je preko drugoligaša Viktorije iz Žižkova uspio doći do ponajvećih čeških klubova, Slovana iz Libereca a potom i praške Slavije.

U tom je klubu posebno zabljesnuo u sezoni 2019/20, kada je bio najbolji strijelac češkog prvenstva. Iako je zabijao kao na 'traci', početak prošle sezone provodio je na klupi, pa je proljetni dio prošle sezone otišao na posudbu u redove njemačkog Bundesligaša, Union Berlin.

Tijekom ljeta 2021. dogovorena je nova posudba, ovog puta u redove portugalske Boaviste, kluba koji od 2001. godine čeka naslov prvaka. S time da postoji razlika u ovoj posudbi, jer Boavista ga već u ljeto može otkupiti.

A Musa se trudi iz utakmice u utakmicu kako bi to i realizirao. Jer u dresu ovog kluba u 23 prvenstvene utakmice zabio je već deset golova. Posljednjeg ove subote, u pobjedi svoje Boaviste 2:1,a s druge je strane bio Famalicao, klub koji se nalazi u donjem domu portugalskog prvenstva, ali kojem su bodovi (bili) itekako važni za bijeg od zone ispadanja. Nije ni Boavista puno bolje plasirana, odnosno do ovog je kola bila čak i bod iza tog kluba.

Prema tome, jasno je da Musini golovi, a s tim učinkom uvjerljivo je prvi strijelac kluba, imaju dodatnu težinu. Jer jasno je da Boavista ne igra napadački nogomet i da nije isto zabijati u klubu kojem je u fokusu obrana, nego u klubu koji se bori za naslov, poput Porta, Sportinga ili Benfice, nije isto.

Najbolja potvrda Musine vrijednosti jest ta što je s tih deset golova, deseti na listi strijelaca portugalskog prvenstva,

Tko zna, nastavi li u istom ritmu, možda ga Dalić odluči i pogledati, te uz Bišćanovu preporuku i isprobati na nekoj od utakmica Lige nacija. Barem dok ne dočekamo, recimo, Brunu Petkovića.