SP u košarci

Dončić napada rekorde Dražena i Kukoča; može li postati prvi koji je ovo uspio?

22.08.2023 u 10:39

Bionic
Reading

Svjetsko prvenstvo u košarci na rasporedu je od 25. kolovoza do 10. rujna, a domaćini su tri zemlje - Indonezija, Japan i Filipini

No, usprkos tome što na Svjetskom prvenstvu u košarci među 32 reprezentacije nema Hrvatske, sve oči će biti uprte u 24-godišnjeg Slovenca Luku Dončića koji je u pripremnim utakmicama pokazao da je bolji nego ikad. Osim što je izgubio popriličan broj kilograma značajno je ojačao svoje tijelo i postao je brži.

Stoga su mnogi uvjereni kako će upravo Dončić postaviti nekoliko novih rekorda kad je u pitanju Svjetsko prvenstvo u košarci.

Od prvog izdanja 1950. godine u Argentini pa do posljednjeg turnira iz 2019. u Kini (prvak Španjolska) još niti jedan igrač u povijesti nije ostvario triple-double učinak (dvoznamenkasti broj koševa, skokova, asistencija, blokada…).

No, sudeći po onome što je Dončić pokazao na Eurobasketu, u kvalifikacijama za Olimpijske igre te u pripremnim utakmicama za Svjetsko prvenstvo (protiv Crne Gore 34 koša, 13 skokova i 14 asistencija!) čini se kako bi mogao postaviti nekoliko rekorda.

Mnogi su uvjereni kako je ugrožen i rekord po prosječnom broju koševa koji drže legendarni Nikos Galis (34,6) i Oscar Schmidt (33,7).

Možda će ugroziti i rekrod po prosječnom broju asistencija na turniru koji drži njemački košarkaš Dennis Schroder (9,4).

Dodajmo kako je od košarkaša s ovih prostora rekorder po broju asistencija Toni Kukoč. On je na SP-u 1994. u Torontu ostvario 15 asistencija, a po broju koševa na jednoj utakmici iz regije je još uvijek rekorder Dražen Petrović (47 koševa Nizozemskoj na SP-u 1986.)

Dodajmo još kako su analitičari Fibe pronašli podatak kako su dva igrača bila jako blizu triple-double učinka. Australac Joe Ingles upisao je 17 koševa, 10 skokova i 9 asistencija protiv Senegala, a Nijemac Dennis Schroder upisao je 21 koš, 10 skokova i 9 asistencija protiv Kanade. U nekoliko navrata jako blizu triple-double učinka bio je i Hrvat Toni Kukoč.

A da će Luka Dončić morati dosta toga preuzeti na sebe govori i podatak kako su zbog ozljeda iz reprezentacije Slovenije otpali igrač NBA prvaka Denvera Vlatko Čančar i nekadašnji kapetan Edo Murič.

Dodajmo tome da su od NBA zvijezda svoj nastup zbog privatnih obveza ili ozljeda otkazali ponajbolji NBA igrači kao što su Nikola Jokić, Giannis Antetokounmpo, Jamal Murray, Jayson Tatum i drugi.