NEPORAŽEN NA TRAVI

Đoković pred velikim izazovom protiv sjajnog mladog Bugarina

04.07.2014 u 09:50

Bionic
Reading

U prvom polufinalu Wimbledona najbolji srpski tenisač te ujedno prvi nositelj turnira Novak Đoković igra protiv 24-godišnjeg Bugarina Grigora Dimitrova koji je pobijedio prošlogodišnjeg pobjednika Andyja Murrayja te ove sezone na travnatoj podlozi ima nevjerojatnih 10-0

Iako se očekivao dobar otpor Čilića, prvi set je zavarao sve, uključujući Đokovića. Hrvatski tenisač nije mogao naći prvi servis i ostao je na jednom gemu. Kao da je došao neispavan na ranojutarnji meč. U drugom setu Novak je propustio dvije prilike za break i Čilić je iznenada došao do breaka prednosti. Izjednačio je rezultat u setovima, počeo bolje servirati i došao do servisa za 2:1. Nije uspio, ali je stvar popravio u tie-breaku

'Bio sam ljut, nije bilo lako gubiti 2:1, ali više me je frustriralo jer sam mu dopustio da se vrati u meč. Nisam si smio to dopustiti, no ispravio sam grešku i smirio se na vrijeme', komentirao je Novak vidnu frustraciju na kraju trećeg seta.

Srećom po drugog tenisača svijeta, Čilić to nije znao iskoristiti. Nestalo mu je agresivnosti, a Đoković je počeo manje forsirati. Izvlačio je greške iz Hrvata, poveo dvostrukim breakom, smirio igru i preuzeo konce u svoje ruke. Dominirao je do kraja susreta i na kraju zasluženo slavio protiv igrača na kojeg je ipak utjecao iznimno negativan omjer (0-10).


'Vrlo tvrd meč i neizvjestan. Marin je igrao odlično, ali sam iskoristio njegov pad u serviranju i na kraju ipak pobijedio. U najtežim trenucima sam se oslonio na iskustvo jer nije prvi put da sam bio u problemima. Vidio sam da je umoran i počeo sam ga micati lijevo-desno. Takav je pristup mi je donio uvjerljivu pobjedu u četvrtom i petom setu', komentirao je susret Đoković, a onda odbio teoriju da će lakše do naslova jer više nema Murrayja i Nadala:

'Ne zamaram se time tko je u turniru, a tko više ne. Idem meč po meč i razmišljam samo o idućem suparniku. Želim titulu i to znači da moram dobiti sljedeća dva susreta. Dimitrov sigurno nije slučajno dobio Murrayja, tako da ne mislim da imam lakši ždrijeb. Na ovakvim turnirima nikog ne smijete podcijeniti. Vidite što je Kyrgios napravio.'

S druge strane ždrijeba ostao je Federer, a on će igrati protiv njegove mlađe verzije. Naravno, Dimitrov je ovogodišnjim uspjesima zaslužio da te usporedbe nestanu, ali to se neće tako skoro dogoditi, koliko god se on trudio. Đoković, po običaju, s puno respekta priča o Bugarinu. Uostalom, onaj poraz u Madridu sigurno još uvijek pamti:

'Dimitrov je slavio u tri seta protiv branitelja naslova i to treba poštovati. Napravio je velik posao tom pobjedom, no tu nema slučajnosti. Ove godine je bez poraza na travi, što dovoljno govori. Igra mu je napredovala i u tome mu je puno pomogao trener Rasheed. Na svim podlogama je odličan i već sad je zvijezda našeg sporta.'

Možda je Murray imao prelagan put do četvrtfinala, možda mu je nedostajalo pravih testova. Možda je imao nekih problema, jer je izgledao letargično, pospano i nemoćno. S druge strane, Dimitrov je bio nadahnut, bolji nego u prošlim kolima. Nakon uvodnih 1:1 osvojio je pet gemova zaredom i time ubio nekoliko mušica jednim udarcem. Ako je i bilo respekta prema Murrayju, nestao je, a publika je utihnula.

Bugarin nije dopustio da ga gubitak prednosti breaka u drugom setu izbaci iz ritma. Dobio je tie-break i nakon 2:2 u trećem setu osvojio četiri gema zaredom za šutnju i razočaranje domaćih tribina. Murray je praktički pao bez ispaljenog metka. Napravio je čak 37 neforsiranih grešaka, a toliko je napravio u cijelom prvom tjednu. Dimitrov je osvojio 20 od 22 izlaska na mrežu te više od dvije trećine poena na reternu drugog servisa. Iskoristio je sve slabosti Škota i zasluženo slavio.

'Sretan sam zbog uvjerljive pobjede. Nije bilo lako igrati protiv takvog igrača pred njegovom publikom, ali sam rano osjetio da nije pravi. Već na zagrijavanju, a ja sam krenuo odlično od samog početka. Igrao sam fokusirano i sad se nadam da me čekaju još dva meča', bio je pun samopouzdanja Dimitrov, s razlogom, no sad ga čeka novo iskustvo:

'Iako mi je ovo prvo grand slam polufinale, straha nema. Naravno da očekujem težak meč, no idem na pobjedu. Novak ima iskustvo, no ja imam veliku želju i spreman sam otići do kraja.'

Svi spominju Rasheeda. S razlogom, jer je riječ o iskusnom treneru koji zna raditi s karakternim igračima. Dimitrov to definitivno je i čini se da su 'kliknuli' od prvog dana. Naravno, neće reći da ga je iznenadila tako uvjerljiva pobjeda protiv Murrayja, ali sad je ulog grand slam finale.

'Iako je Novak dobio puno važnih mečeva te ima daleko više iskustva, Grigor ima više od šanse. Ovo je za njega novi korak, ali ne razmišljamo o finalu. Ne pričamo o tome. Samo o igri i pristupu', kazao je trener bugarskog tenisača.

Što se tiče međusobnih susreta, Novak je dobio tri od četiri. Dimitrov je slavio u Madridu, u onom čudnom meču u kojem se Đoković svađao s publikom, a Grigor igrao s grčevima. Nema sumnje da je Bugarin sad puno čvršći. Osvojio je tri naslova na tri različite podloge, a na travi ove sezone ima 10-0. Za kraj, jedan od brojnih statističkih podataka koji idu na stranu srpskog tenisača. Nole je zadnji put izgubio od nekog izvan topa 10 prije četiri godine. Bio je to Berdych upravo u Wimbledonu.