provokacije u melbourneu

Đoković postavio dva neočekivana rekorda pa se na zanimljiv način dotakao Ivaniševića, ali meč su ipak obilježili skandal i sramotno ponašanje; je li ovo bilo potrebno?

10.02.2021 u 13:09

Bionic
Reading

Najbolji tenisač svijeta Novak Đoković plasirao se u treće kolo Australian Opena, a usput je oborio i dva pomalo neočekivana rekorda. Ipak je branitelj titule na ovom turniru pa je jasno kako je sve podredio tome i došao je vrhunski pripremljen

No, meč protiv Amerikanca Francesa Tiafoea obilježili su nesportski potezi. Stalno je provocirao Novaka Đokovića, prelazio na njegovu stranu terena zbog čega je dobio tri kazne pa su se čule i psovke. Ukratko, bilo je nekoliko maratonskih gemova… Vrhunac je bio jedan gem u četvrtom setu kada je Frances kažnjen od suca oduzimanjem prvog servisa nakon velike pauze između poena, što mu je presudilo. Kada je išao po ručnik čulo se kako glasno psuje, a to je zapravo bio početak njegovog – kraja. Potpuno bespotrebno provociranje...

No, Đokovića je to očito samo dodatno motiviralo jer je u glatkoj pobjedi protiv Francesa Tiafoea 6:3, 6:7 (3), 7:6 (2), 6:3 upisao čak 26 as servisa. To je za Đokovića i novi osobni rekord što je samo dokaz da se vidi pomak otkad s njim radi legendarni hrvatski tenisač Goran Ivanišević koji je bio poznat po snažnom servisu.

Na pitanje otkud toliko as servisa Đoković je rekao:

'Pa sve je lakše kad imaš Gorana Ivaniševića u svom boksu. Dao mi je nekoliko savjeta i sigurno je to pomoglo', kazao je Đoković koji je ipak ostao iznenađen brzinom terena.

Naime, prije ovog meča Đoković je najviše as servisa imao na travi u Wimbledonu 2018. godine i to protiv Rafaela Nadala (23 asa!). Rušenje rekorda sigurno nije očekivao u Melbourneu.

'Ovo je definitivno najbrža podloga na kojoj sam dosad igrao u Melbourneu. U ovih 15 godina nisam igrao na nečem bržem na ovom turniru', dodao je Novak koji je značajno popravio servis.

Usput je Đoković oborio još jedan rekord i to onaj legendarnog Petea Samprasa s 57% tzv. nereterniranih servisa.

No, usprkos tim rekordima ipak je činjenica da se Đoković plasirao se u treće kolo na teži način od očekivanog te je na terenu ostao duže nego što je planirao.

No, jedan od razloga je bahato ponašanje Amerikanca Francesa Tiafoea koji je namjerno odugovlačio i konstantno provocirao. Nije prestao ni kada je kažnjen, ali sve je to Đoković mirno primio. Ostao je hladan i usredotočen na samo jedan cilj, a to je osvajanje novog Grand Slama.

Dosad ih je u karijeri osvojio ukupno 17 od čega ih uvjerljivo najviše ima baš na Australian Openu, čak osam (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020).

Čak niti te psihološke igre njegovog protivnika nisu ga ni malo poremetile čime je još jednom dokazao zašto ga mnogi već sada, iako nije ni blizu mirovine, smatraju najvećim svih vremena.