PRIZNANJA

Dodijeljene nagrade za šport 'Franjo Bučar'

24.11.2010 u 14:34

Bionic
Reading

Na prigodnoj svečanosti u zgradi Ministrstva znanosti, obrazovanja i športa u srijedu su dodijeljene Državne nagrade za šport 'Franjo Bučar' kao najviše priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj športa u našoj zemlji

Nagradu za životno djelo, koja nosi ime po začetniku hrvatskog športa i olimpizma Franji Bučaru, koji se rodio na današnji dan prije 144 godine, dobili su: Josip Čorak i Darko Dujmović te posthumno Velimir Kljaić, dok su dobitnici 12 godišnjih nagrada Samir Barać, Mateo Beusan, Josip Ćuk, dr. Božidar Fučkar, Igor Hinić, Ivan Ivančić, Marinko Mikulandra, Sandra Perković, Željko Štefanac, Goran Vrbanac, Vladimir Vujnović i Korčulanski plivački klub.

Uručujući nagrade, državni tajnik u ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić rekao je da 'Republika Hrvatska već 20 godina nagrađuje državnom nagradom zaslužne osobe koje su proslavile naš sport i pridonijele njegovoj afirmaciji u svijetu, ali i brojnim samozatajnim sportskim djelatnicima bez kojih ne bi bilo vrhunskih rezultata'.

Dobitnici nagrade za životno djelo dobili su povelju i zlatnu medalju s likom Franje Bučara te svotu od 50.000 kuna, a dobitnici godišnje nagrade, uz povelju i medalju, dobili su po 20.000 kuna neto.

U ime nagrađenih zahvalio je dobitnik nagrade za životno djelo Darko Dujmović.

Članovi ovogodišnjega ocjenjivačkog suda Državne nagrade na čelu s Dinkom Vuletom odrekli su se honorara od 9000 kuna u korist Zaklade hrvatskih športaša.