STRAŠNA CIBONA!

'Djeci Pireja' ne bi pomogao ni Bryant

20.11.2008 u 20:27

Bionic
Reading

Strašni Olympiacos pao je u 'tornju' i svi milijuni i milijuni eura uloženi u tu 'nepobjedivu' momčad koja je unaprijed proglašena prvakom Europe nisu se mogli suprotstaviti izuzetno motiviranoj Ciboni. Konačnih 85:76 čak je i mala pobjeda s obzirom na to

U trećem kolu Eurolige zagrebačka Cibona u svom domu Dražena Petrovića nadvisila je favorizirani Olympiacos sa 85:76 (14:18, 25:10, 28:27, 18:21) i u svojoj skupini A ostala jedina neporažena momčad. Bila je to večer za pamćenje jer vrijednost igrača s Pireja računa se u milijunima eura, u njezinim redovima igra NBA znalac Josh Childress, no sve je to bilo puno premalo za izuzetno raspoloženu Cibonu koja je odigrala možda i najbolju utakmicu u posljednjih nekoliko godina.

Početak utakmice nagovijestio je i njezin svršetak. Istina, nakon isteka prvih 10 minuta gosti su vodili 18:14, no to je bilo apsolutno sve što su igrači Panagiotisa Yannakisa napravili u Zagrebu. U domaćim redovima nije bilo lošeg igrača, baš svi igrali su na svom maksimumu, a nošeni grlatim navijanjem 5.500 navijača začas su preokrenuli rezultat i do poluvremena stigli do plus 11 (39:28).

U tim trenucima briljirao je Rawle Marshall ubacivši dvije trice zaredom; jednu je dodao Vedran Princ, Earl Calloway izvrsno je vodio igru, a na kraju svoj obol dao je i Nikša Prkačin. No, 'vukovi' nakon velikog odmora nisu stali. Štoviše, u samo minutu i pol koševima Vedrana Vukušića i Davora Kusa stigli su do velikih, gotovo nezamislivih plus 17 (46:29), te do posljednje četvrtine održavali prednost na plus 12 (67:55).

Već na početku posljednjih 10 minuta bilo je jasno da će Olympiacos igrati na sve ili ništa. Dotad neprimjetni Nikola Vujčić konačno je zabio, neumorni Lynn Greer uporno je zabijao s crte slobodnih bacanja i s njime je Cibonina obrana imala najviše problema. No, osim do minus šest (74:80), i to pola minute prije kraja susreta, gosti nisu imali ni snage ni znanja napraviti više. Cibosi su nizove promašaja u napadu ispravljali ukradenim loptama u obrani i izvrsnim preuzimanjima suparničkih napadača, s crte za slobodna bacanja bi su gotovo stopostotni i na kraju su posljednju sirenu dočekali visoko uzdignutih ruku.

Cibona je, na neki način, učinila nemoguće. Samo najveći optimisti nadali su se egal utakmici, ponajprije stoga što su gledali roster 'djece s Pireja'. Doista, na prvi pogled Olympiacos se čini nepobjediv, ali 'vukovi' su pokazali da takvih ipak nema. Kako je jedan kolega novinar primijetio - neka se Yannakisovi dečki vrate iduće godine s Kobeom Bryantom, možda će tada imati više sreće. Bez njega, a s posve 'ukočenim' Childressom, Olympiacos nije imao baš nikakve šanse u Zagrebu.

Jasno, ovom pobjedom Cibona nije odjednom postala favorit Eurolige, i dalje je to Olympiacos, no pobjeda zvuči tako gordo da je gotovo nestvarna. Najbolji strijelci u redovima domaćina bili su Calloway (17), Marshall (15) i Prkačin (12), dok su u redovima grčke momčadi to bili Ioannis Bourousis i Greer s po 14 koševa. Zvijezda Childress zabio je osam (!), uz šut 3:9, slobodna bacanja 2:5.