DUGOVI I BROJKE NA STOLU

Dioničari Hajduku: Prekinite sve odnose s Dinamom i Mamićem

27.07.2013 u 13:49

Bionic
Reading

Splitski Hajduk održao je svoju skupštinu dioničara, petu po redu otkako je klub pretvoren u sportsko dioničko društvo, pa su se u maloj dvorani na Gripama okupili svi koji nešto znače: od Nadzornog odbora i predsjednika Marina Brbića, preko predstavnika Grada Splita (gradonačelnik Ivo Baldasar ovlasti je Anđelku Visković), do malih dioničara koji su vodstvo kluba rešetali pitanjima i prijedlozima

Nije bilo burno kao u Kerumovo i Svagušino doba, pa je i interes navijača bio nešto manji, ali dosta zgodnih stvari moglo se saznati: Brbić je, recimo, podnio izvještaj po kojemu je Hajduk značajno racionalizirao troškove, smanjio dugovanja i u prvoj polovici 2013. godine poslovao vrlo solidno.

'Imamo 86 milijuna kuna obveza, ali i 25 milijuna nenaplaćenih potraživanja. Oduzmemo li od toga 18,7 milijuna kuna rezervacija za sudske sporove i kredit od trideset milijuna, dolazimo do realnih obveza od samo 12,1 milijun kuna', kazao je predsjednik Hajduka.

'U prvih pola godine imali smo 33 milijuna kuna, u odnosu na svega 13 milijuna prošle godine. Imamo trostruko veći prihod od ulaznica (2,1 milijun u odnosu na 600 tisuća), zatim dvostrukove veće komercijalne prihode (2,1 milijun), a sponzorstva su na razini prošlogodišnjih, s time da će do kraja godine evidentno biti veća. Trošak zaposlenih smanjili smo za 2,7 milijuna kuna, a mjesečni iznos plaća s 3,4 na 2,2 milijuna', referirao je Brbić.

Naravno, uštede su još uvijek kap u moru Hajdukovih problema, pa je zbog vraćanja milijunskih starih dugova i nedovoljnih prihoda gubitak u 2012. godini iznosio 24 milijuna kuna - što bi se trebalo pokriti 'iz dobiti budućih razdoblja'. Predsjednica Nadzornog odbora Branka Ramljak uvjerena je da je to ostvarivo.

'Po prvi put u povijesti imamo plan budžeta, od prosinca 2012. do lipnja 2014. godine, i to doslovce na mjesečnoj razini. I dalje treba racionalizirati i Nadzorni odbor će pratiti kako se ostvaruju zahtjevi, a prioritet iznad svih je poštivanje zakonitosti i pravila poslovanja kluba', kazala je Ramljak.

Mali dioničari javljali su se za riječ mahom kako bi zatražili objašnjenje nejasnoća, poput odobravanja postotka od budućeg transfera Franku Andrijaševiću iako se do prije koju godinu to smatralo štetnim. Direktno prozvan bio je jedan od članova nadzornog odbora Ante Majić, koji je kroz odgovor dao naslutiti da se oko ovog pitanja NO podijelio.

'Ne bih htio govoriti kako je tko glasao, ali često se dogodi da imamo različita mišljenja. No, kada se odluka donese, svi stajemo iza nje. Ne znam, da je bilo javnih glasovanja, možda ne bi prošle ni odluke o dovođenju dvojice Brazilaca', iskren je bio Majić.


Zapažen govor imao je dioničar Tomislav Tadinac, koji je i Upravu i Nadzorni odbor pohvalio zbog smjera promjena u Hajduku - makar po njemu to sve skupa ide previše sporo, pa će 'ovim tempom velikog Hajduka dočekati na groblju na Lovrincu'.

'Optužuju da ulica vodi klub. Kako?! Evo, pet godina se sastajemo na skupštinama i jasno je tko odlučuje - dakle, većinski vlasnik - a danas raspravljamo o gubicima koje su stvorile bivše uprave i nadzorni odbori. Tko je glasovao da im se da razrješnica? Veliki! A tko je bio protiv? Mali, naravno! Jedine dvije bitne odluke u ovom razdoblju donesene su suglasjem velikih i malih dioničara, i to upravo na inzistiranje malih: bilo je to usvajanje kodeksa, kojeg nedosljedno provodimo, i izbor ovog nadzornog odbora', kazao je Tadinac.

Hajdukovom vodstvu uputio je vrlo konkretan prijedlog ulaska u otvoreni rat s HNS-om 'jer to je septička jama, proizvod debelog crijeva Zdravka Mamića'. U ovakvom odnosu snaga, kaže, Hajduk neće biti bolje plasiran od trećeg mjesta u prvenstvu, pa makar imao ekipu ravnu Realu iz Madrida.

'Ova ekipa došla je u HNS kako bi izgradila 'nacionalni' stadion, naravno u Maksimiru. U Splitu se neće igrati pa makar i postavili te famozne brojače, onda će im biti argument da nemamo jezero Bundek i da se ovdje zato ne može igrati'.

Tadinac je pozvao službeni Hajduk i da 'prekine sve odnose s takozvanom udrugom Dinamo i inzistira na tome sve dok se ne uspostave ravnopravni uvjeti u hrvatskom nogometu', te da Zdravku Mamiću zabrani pristup svečanoj loži na Poljudu. Pozvao je i da odgovornost za incidente na stadionima snosi policija, jer upravo ona određuje broj redara i policajaca, dok Hajduk sve to skupa šutke mora plaćati.

Predsjednik Marin Brbić pozvao je navijače da se suzdrže od paljenja baklji na europskoj utakmici u četvrtak, jer će to Hajduk svejedno morati platiti.

Zanimljivo, prvi put na Hajdukovoj skupštini riječ je uzela i predstavnica Grada Split Anđelka Visković: čestitala je Nadzornom odboru i Upravi na dobrom poslu, ali i dala naslutiti da bi trebalo nadomjestiti Josipa Paladina i Šimu Luketina, dvojicu članova koji su sami stavili mandat u mirovanje jer su se našli pred sudskim postupkom. Vjerojatno će uslijediti pregovori na relaciji Grad - Hajduk - udruga Naš Hajduk, čini se da je model 'članskog odlučivanja' vrlo dobro primljen...