MAKSIMIR

Dinamova skupština; prihod od skoro 228 milijuna kuna

19.12.2016 u 19:38

Bionic
Reading

U ponedjeljak, 19. prosinca, u svečanoj loži Maksimir održana je redovna sjednica Skupštine GNK Dinamo na kojoj je bilo 58 od 80 članova.

Sjednica je započela imenovanjem radnih tijela Skupštine te usvajanjem zapisnika sa sjednice Skupštine održane 21. ožujka 2016. godine. Kao na kraju svake godine, i ovoga je puta na početku napravljen kratki presjek postignutog u 2016. godini, između ostaloga osvajanje dvostruke krune u sezoni 2015/16., plasman u grupnu fazu Lige prvaka u sezoni 2016/17. te nastup mlade momčadi Dinama u Ligi prvaka mladih.

'Dinamo je osvojio duplu krunu, u mlađim kategorijama osvojili smo pet od mogućih šest naslova, dali smo velik broj reprezentativaca koji su išli na EURO, nakon toga smo krenuli u kvalifikacije za Ligu prvaka gdje smo završili plasmanom u grupnu fazu i tako ostvarili svoj cilj', rekao je direktor Tomislav Svetina, a prenosi gnkdinamo.hr, pa nastavio:

'Nastupi u tom natjecanju nisu bili uspješni kao prošle godine kad smo se borili do zadnjeg kola za proljeće u Europi. Što zbog smjene generacija, a što zbog smjene trenera ove godine nismo napravili taj iskorak i to nas ne veseli. Mogu obećati da će iduće godine biti drugačije i bolje.'

Direktor modrog kluba kratko je prokomentirao trenutno stanje u prvenstvu.

'U ovoj smo sezoni afirmirali niz mladih igrača. Naravno, sve nas muči drugo mjesto na tablici, nismo navikli na to, ali dođe i takva situacija. Mora nas to sve mobilizirati, kako Skupštinu, Izvršni i Nadzorni odbor, Upravu, tako posebno igrače na terenu. Moraju ući u proljeće galvanizirani, a kao što ćemo mi čestitati Rijeci na jesenskom naslovu vjerujem da će Rijeka nama u svibnju čestitati 12. naslov u nizu. Mislim da je pobjeda u subotu protiv Hajduka dala svima vjetar u leđa, a Soudani nam je dao prekrasan poklon uoči Božića i vjeru da ćemo biti bolji i jači na proljeće. Bit ćemo prvi.'

Kao što je spomenuto i ranije, jedan od glavnih fokusa Dinama upravo je afirmacija i razvoj mladih talentiranih igrača kroz prvu momčad.

'Možda je točno da nismo imali nikad lošiji Dinamo kao što se puno piše u medijima, ali mi smo protiv Juventusa i Lyona igrali s igračima koji su tek navršili 18 godina. Tu su Benković, Ćorić, Knežević, Gojak, Moro koji je 1998., čak i neki mlađi. To je snaga koja garantira. U godinama koje dolaze bit će sigurno dominacija Dinama na nogometnom nebu. Ti su igrači zalog da možete svi biti mirni i da će Dinamo biti kvalitetan i konkurentan u Europi. Mogu se svi rugati Ligi prvaka, ali teško je doći do nje. Nek dođu drugi do Lige prvaka ako misle da je lako. Prvi preduvjet je biti prvak Hrvatske, a što znači igrati u grupnoj fazi europskog natjecanja znaju samo uz nas Hajduk koji je igrao prije 5-6 godina i Rijeka koja je igrala dva puta', rekao je Svetina na kraju izlaganja.

Financije?

'Prihod u iznosu od 227.900.000 kuna, oko 30 milijuna Eura, plan je formiran kroz ulaznice, sponzorstva, prava emitiranja, komercijalne prihode, UEFA-ine nagrade, prodaju igrača te ostalo. Ovaj je prihod već ostvaren i to smo već postigli', rekao je direktor na temu prihoda u 2016. godini pa nastavio s pojašnjenjem rashoda:

'U prethodnoj smo godini napravili bitan iskorak, vratili smo kredita 18,5 milijuna Eura. Morali smo funkcionirati nekako jer od prodaje igrača ne možemo novac dobiti u sekundi već on stiže u ratama. A u međuvremenu treba funkcionirati, biti konkurentan, osvajati prvenstva, isplaćivati plaće, a da nismo u nervozi. Imamo novac, plan i želju i želimo dovesti pojačanja. Ovi koje sam nabrojao su ti koji će biti novi Kovačići, Brozovići, Modrići i Mandžukići, a oni moraju stasati uz prave igrače. Mi želimo dovesti nove Soudanije, a njih je teško dovesti.

Predsjednik Mirko Barišić složio se sa svime prezentiranim te je na kraju nadodao:

'Uvjeren sam da ćemo se u idućoj godini jednako veseliti i nastaviti kao što smo išli do sada. Bit ćemo najbolji u Hrvatskoj i nastupat ćemo u Europi. Teškoća ima, ali mi smo tu da ih riješimo. Naša je parola ''nema predaje''.'