BARCELONA VRAĆA OLMA

Dinamov rekordni transfer; ovoliko milijuna eura još nitko u povijesti nije ponudio!

15.11.2018 u 10:20

Bionic
Reading

Velika Barcelona, iz koje je Dani Olmo kao 16-godišnjak na iznenađenje mnogih odučio doći u zagrebački Dinamo, odlučila je ispraviti svoju pogrešku. To će je poprilično koštati, ali navodno je transfer vrlo blizu realizacije

Već danima španjolski i katalonski mediji bliski Barceloni pišu kako je povratak Danija Olma u Barcelonu 'praktički gotova stvar'. Navodno su čelnici Barcelone pristali platiti Dinamu odštetu od 25 milijuna eura jer sjajne igre mladog Španjolca, pogotovo u Europskoj ligi, u kojoj Dinamo ne zna za poraz, nisu promakle čelnicima kluba.

Podsjetimo, mladi španjolski nogometaš Dani Olmo u Dinamo je stigao iz mlade momčadi Barcelone kao 16-godišnjak i već tada je bilo jasno kako su čelnici zagrebačkog kluba napravili sjajan posao. Umjesto Manchester Cityja ili Arsenala, koji su željeli dovesti kapetana i jednog od boljih igrača svoje generacije, obitelj Olmo odlučila se za odlazak u Hrvatsku, u jednu od najboljih nogometnih škola u istočnoj Europi.

'Barcelona se teško može usporediti s bilo kojim klubom na svijetu, ali i Dinamo ima odlične uvjete za trening. Prva i druga momčad imaju potpuno iste uvjete. Brinu se za sve jer žive od prodaje igrača, njihovi igrači bili su Mandžukić, Modrić, Kovačić i drugi', kazao je Olmo Španjolcima.

Gotovo pet godina kasnije plavokosi dječak, koji je jako dobro svladao hrvatski jezik te usput dobio hrvatsko državljanstvo (formalnost početkom 2019.), dobio je poziv u španjolsku mladu nogometnu selekciju, a ubrzo nakon toga i poziv da odradi trening s A selekcijom kako bi ga upoznao izbornik španjolske nogometne reprezentacije Luis Enrique.

'Tražio sam hrvatsko državljanstvo, ali ne zbog igranja za hrvatsku reprezentaciju, nego zbog određenih prednosti koje donosi hrvatska putovnica', kazao je nedavno Olmo za španjolsku Marcu.

  • +5
Europska liga - 3. kolo, Spartak Trnava - Dinamo Zagreb, 2018./19. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Dodajmo kako će Olma uživo, u dvoboju španjolske U-21 reprezentacije protiv danskih vršnjaka, gledati čelnici Barcelone (pobjeda Španjolske 4:1). To znači da je odluka jako blizu…

Interes Barcelone, koja je očito odlučila ispraviti svoju pogrešku, a Enrique ga je pozvao na trening A selekcije španjolske nogometne reprezentacije, postao je vijest dana u španjolskim medijima. Sada svi jako dobro znaju tko je Dani Olmo koji je kao kapetan kadeta Barcelone odlučio, u dogovoru s obitelji, otići u Hrvatsku. Da je obitelj donijela dobru odluku, govori i izjava trenera Dinama Nenada Bjelice nakon nekoliko odličnih partija: 'Mislim da je Dani vrhunski igrač.'

No isto tako taj isti Bjelica zna da bi uskoro mogao ostati bez talentiranog veznjaka pa je jednom prilikom rekao 'da je svjestan kako će ga Dinamo prodati ako dođe nemoralna ponuda od recimo 25 milijuna eura'.

Ako se uskoro realizira transfer težak ukupno 25 milijuna eura, to znači da će Olmo postati najskuplji igrač u povijesti Dinama. Toliko milijuna eura još nitko u povijesti nije ponudio Dinamu za jednog igrača. Zasad je još uvijek rekordan transfer onaj Marka Pjace od 23 milijuna eura, kada je prodan u Juventus.

Najveći transferi Dinama u povijesti

  • Marko Pjaca 2016./17. iz Dinama u Juventus (23 mil. €)
  • Luka Modrić 2008./09. iz Dinama u Tottenham (21 mil. €)
  • Eduardo da Silva 2007./08. iz Dinama u Arsenal (13,5 mil. €)
  • Filip Benković 2018./19. iz Dinama u Leicester (13 mil. €)
  • Marko Rog 2017./18. iz Dinama u Napoli (13 mil. €)
  • Vedran Ćorluka 2007./08. iz Dinama u Manchester City (13 mil. €)

No iz krugova bliskih Olmu i njegovoj obitelji dolazi informacija kako su vrlo oprezni i kako ih ponuda Barcelone nije oborila s nogu jer je on svjestan da će se u tako žestokoj konkurenciji jako teško izboriti za mjesto u momčadi. Pogotovo za status koji trenutačno ima u Dinamu, u kojem igra svoj najbolji nogomet i ima priliku u proljeće u nokaut fazi Europske lige, protiv puno jačih protivnika, pokazati što zna. Dakle između redaka se može iščitati kako neće žuriti s odlukom, a nije nemoguća ni opcija da ga Barcelona otkupi od Dinama te ostavi u momčadi do ljeta. Ključnu ulogu u tim pregovorima svakako ima Olmov zastupnik (menadžer) Andy Bara...

  • +26
Španjolski nogometaš Dani Olmo Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL