NE PROPUSTITE

Dinamo vs Rijeka; evo gdje možete gledati derbi!

03.12.2016 u 08:09

Bionic
Reading

Ovim 18. kolom završit će se prva polovica natjecanja u MAXtv Prvoj ligi, a ključna utakmica igra se u Maksimiru gdje drugoplasirani Dinamo dočekuje vodeću Rijeku, koja ima šest bodova prednosti (Arenasport 3, 15 sati MAXtv)

Nikada prije nije se dogodilo da Riječani imaju takav kapital, ali ovo im je najveće iskušenje dosad i ova utakmica mnogo će reći jesu li zaista u stanju prekinuti 11-godišnju dominaciju Dinama u hrvatskom prvenstvu.

Dinamo je u prošlom kolu malo ispravio loši dojam o igri, koji ga prati otpočetka sezone, te je pobjedom u Osijeku, te u Zaprešiću u srijedu u Kupu, napravio dobru pripremu za dvoboj s Rijekom. S obzirom na bodovni zaostatak, kalkulacijama nema mjesta, što potvrđuje i trener modrih Ivajlo Petev.

'Reći ću samo dvije stvari. Nadam se da će biti pravi i kvalitetan derbi i da ćemo mi izgledati bolje i pobijediti. To je to', ispalio je Petev na početku druženja s novinarima, ali time nije želio reći da Dinamo čeka posao, koji će sigurno biti završen po planu.

'Rijeka je dobra i kompaktna momčad, ima šest bodova više i to nije slučajno. No, mi smo Dinamo i moramo u svakom trenutku pokazati da smo bolji. Kad sam došao ovamo kazao sam da želimo naslov prvaka i da moramo biti bolji nego što smo bili. I to se nije promijenilo, moje ambicije su iste', podvlači Bugarin na klupi Dinama, a osim veznjaka Pavičića i braniča Matela, nema novih muka s izostancima, a zna se da su Antolić i Lešković već dugo izvan konkurencije.

'Svaka je utakmica drugačija i nije za usporedbu. Mi smo utakmicu od Lyona izgubili zbog vlastitih pogrešaka, koje ne smijemo ponavljati. Svaki od igrača mora u svakom trenutku izvući maksimum i biti na visokoj razini. To je recept', kaže Petev, a u ofenzivnom redu će krenuti s najjačim adutima, dakle startaju Soudani, Ćorić, Fernandes i Henriquez.

Uz Dinamo je uvelike i tradicija jer u zadnjih osam ligaških utakmica doma protiv Rijeke ima sedam pobjeda i jedan remi. Rijekina posljednja pobjeda ovdje datira od 31. srpnja 2010. kada je bilo 2:1 za goste.

Kako i gdje gledati MAXtv Prvu ligu?

Sve utakmice MAXtv Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Korisnici usluge MaxTV To Go (usluga web & mobile) također mogu utakmice gledati na svom mobilnom uređaju ako se u trenutku dok traje utakmica nalaze na putu. Više informacija potražite OVDJE.

Sve je Rijeka napravila gotovo savršeno u ovih 17 kola, 14 pobjeda i tri remija, a jedino je visila u Koprivnici na prošlom gostovanju, ali održala je 0:0. Dinama je na Rujevici razbila 5:2, ali konačna slika moći vidjet će se danas u Maksimiru.

Jest da je Rijeci i bod posve dovoljan i da Matjaž Kek nije trener sklon pretjeranom riziku, ali kada je netko vodeći, mora u sebi imati onu želju da možda sve riješi jednim udarcem i pobjedom s kojom bi se otišlo na ogromnih devet bodova razlike.

Ima tu otegotnih okolnosti, što Kek primjerice nema na raspolaganju dva super važna ofenzivna aduta Gavranovića i Andrijaševića, koji su kombinirano postigli 11 golova, ali kada bi ostali dali maksimum, uspjeh bi vrlo lako mogao doći.

Ipak, Riječani su oprezni u najavama, pripremaju se tiho i temeljito, a govoriti bi željeli igrom na terenu, čvrstom, organiziranom i beskopromisnom, koja neće Dinamu dopustiti željenu dominaciju i pritisak na njihova vrata.

'Želimo ponajprije razmišljati o kvaliteti svoje igre. Neću ulaziti u taktičke varijante, već moramo razmišljati na svoj način i na koji smo razmišljali dosad i to je jedino što ću postaviti kao zahtjev pred igrače. Također, više razmišljam na koji način kompenzirati izostanke, nego što žalim što nismo kompletni', pojašnjava trener Rijeke Matjaž Kek, koji će opet u Andrijaševićevu ulogu kreatora igre gurnuti sve boljeg Josipa Mišića, dok će u špicu Gorgon, a na krila Vešović i Matei ili Ayayi.

U zadnjoj liniji i na dva zadnja vezna sve je po starom i tu su provjerene snage, ali vratar Andrej Prskalo nije trenirao u četvrtak i u petak zbog viroze i upitan je za današnju utakmicu. Ipak, na Rujevici su optimistični glede njegovog nastupa, a ako ne bude mogao, na vrata će Simon Sluga.


'U preostalom dijelu prvenstva još je toliko utakmica do kraja, a ovo je samo jedan od četiri derbija. Nakon ovoga Dinamo dolazi na Rujevicu, a mi u zadnjem kolu idemo u Maksimir i mnogo je još bodova u igri. Vidjelo se da u HNL-u svatko svakoga može pobijediti, posebno u ovom dijelu kada igrališta nisu bajna. Utakmica je velikog uloga, ali nikako odlučujuća. Ne bih želio hipotetski razmišljati, odnosno želim se koncentrirati na trenutak, a to je misao o Maksimiru gdje idemo odigrati dobru utakmicu', govori Kek, koji je ostao zatvoren glede taktike, a dosta će naravno ovisiti i kako će Dinamo na terenu provoditi svoju ideju o napadu.

'Dinamo je odigrao dobro zadnje utakmice, posebno u Osijeku gdje me se Ante Ćorić dojmio svojom izvedbom. Vidi se da je Petev uspio posložiti stvari, što je i normalno jer je duže vremena s momčadi, upoznao je stanje. Mi smo istrošeni, iako treba priznati da je Dinamo odigrao puno više utakmica, ali imamo čisti pogled, te moramo napraviti sve da se igra kvalitetan nogomet, da to bude derbi', izjavio je strateg gostiju Matjaž Kek, ali za Riječane ljepota igre definitivno ne mora biti u prvom planu, oni mogu odigrati baš na rezultat. Dinamo je pak pod daleko većim pritiskom jer bez tri boda neće mirno spavati.