MODRI USKRS

Dinamo u 'nogometno okupiranom' Salzburgu

13.02.2009 u 10:58

Bionic
Reading

Hrvatski prvak svoju najozbiljniju pripremu za predstojeći derbi u Splitu igra u gostima protiv Red Bull Salzburga. Klubovi su to slične nogometne kvalitete i turbulentne nedavne prošlosti

Valentinovo bi, služeći se kršćanskom terminologijom, bio svojevrsni Dinamov uskrs. Na današnji dan prije devet godina klubu je vraćeno ime Dinamo i sahranjen je neuspjeli politički pokušaj brisanja tada anatemiziranog imena.

I tako će skupocjeni autobus s Dinamovim grbom parkirati pred stadion austrijskog doprvaka. Riječ je o klubu koji je osnovan 1933. godine i posebno je ponosan na devedesete godine prošlog stoljeća, kada je pod trenerskim vodstvom Otta Barića igrao finale Kupa Uefa i u skupini Lige prvaka.

Uslijedio je pad i 2005. klub je bio pred izbacivanjem u niži rang zbog dugova. 'Spasonosno' rješenje ponudio je Red Bull koji je kupio klub i izvukao ga iz dugova, no istodobno mu je ukrao i povijest. Godinu osnutka promijenili su datumom kada su preuzeli klub, smijenili su upravu i struku, promijenili klubu ime i, kao krunu lošeg ukusa, ukinuli ljubičastu kao službenu boju. 'Ovo je novi klub, bez povijesti', glasilo je službeno priopćenje.

Navijački bunt nije donio rezultata, dapače. Uskoro je uprava kluba zabranila dolazak na stadion s ljubičastim obilježjima, pregovori navijača i vlasnika ubrzo su prekinuti i pokrenut je svojevrsni 'pokret otpora' sa sloganom 'Protiv modernog nogometa'. Tek su se preko suda navijači izborili za to da se godina osnutka vrati na originalnu 1933.

Skupina koja nije željela financijski potpomagati novostvoreni klub, prema uzoru na navijače Manchester Uniteda, stvorila je paralelan klub pod nazivom Austria Salzburg koji je u dvije godine iz sedmog dogurao do petog razreda austrijskog nogometa.

Navijačka akcija radnog naziva 'Protiv modernog nogometa' obišla je svijet i transparente podrške dizale su navijačke skupine diljem Europe, čak i iz SAD-a. Pridružili su se i Torcida, Kohorta te BBB.

Salzburg se ponovno vraća u europske kupove i ostvaruje solidne rezultate na kontinentu, no iz navijačke perspektive cijena je prevelika. Tradicija ne bi smjela biti običan artikl s istaknutom cijenom, zato 'ljubičasti narod' iz Salzburga zaslužuje pažnju. Dinamovi navijači svoj su dan dočekali, Salzburgovi fanatici svoj još čekaju.