64 NEUPALJENE SVJEĆICE

Dinamo se odrekao svoga rođendana

09.06.2009 u 20:51

Bionic
Reading

Na današnji dan 1945. godine u Zagrebu je osnovan NK Dinamo. Tadašnja komunistička vlast potezom pera ugasila je velikane HAŠK i Građanski i osnovala novi klub pod imenom koje i danas nosi

Dugo godina, uključujući i razdoblje neovisne Hrvatske, na današnji je dan u Maksimiru bilo svečano. Slavio se trenutak kada je Ivica Medarić proglasio novi klub, kojemu su se instantno pridružili trener i veći dio igrača Građanskog. Tako je Dinamo od prvih dana bio u vrhu jugoslavenskog nogometa, a u drugoj je sezoni osvojio svoj prvi naslov.

Najslavniji trenutak doći će 1967. godine, kada je Slaven Zambata podigao trofej drugog najjačeg europskog natjecanja u to vrijeme, Kupa velesajamskih gradova, a nezaboravna je ostala i Ćirina 1982.

Klub je kroz sva svoja desetljeća bio pod snažnim utjecajem političkih interesnih sfera, koje su ga ponekad gušile, a ponekad gurale u prvi plan. Teško se oteti dojmu da taj 'ringišpil' nije prestao do današnjih dana, ali situacija ipak nije ostala sasvim ista.

Dinamovi čelnici više ne drže do 9. lipnja, fešte se održavaju 26. lipnja. Tada je 1911. godine osnovan Građanski i taj datum danas kotira kao službeni rođendan. Kako se povećava broj trofeja, bliži je i stoti rođendan. Povijest Dinama jedna je od najturbulentnijih u nogometnom svijetu, teško da postoji ijedan drugi klub čiji datum osnutka nije općeprihvaćen.