UDRI BRIGU NA VESELJE

Dinamo polaže nade u ledeno doba

16.12.2010 u 10:02

Bionic
Reading

Čvrsti grčki Paok bio je nepremostiva prepreka na Maksimiru pa je europsko proljeće za Dinamo ostalo u sferi mita

Tek se rijetki više čude prosinačkim Dinamovim posrtanjima na međunarodnom planu; kristalno je jasno da je Dinamu upravo ovdje i mjesto. Dovoljno su dobri za kontinuirani plasman u skupine, ali ne i za korak više. Gotovo je izvjesno kako bi i, u slučaju da tri od četiri kluba prolaze u nokaut-fazu, Dinamo bio četvrti.

Dakle, prema ovom sustavu natjecanja, kruha za Dinamo nema. Vječni umjereni optimisti, što je maksimum koji Dinamo dozvoljava, reći će da će i modri jednom prezimiti, ali da to neće doći tako brzo.

Problem leži u globalnom zatopljenju koje je pred nama. Čak ni meteorološki trendovi ne pružaju nadu hrvatskom prvaku. Dinamu, naime, treba ledeno doba. Razdoblje u kojem će već od rujna ili, u vrh glave, od listopada svi europski tereni biti okovani ledom koji će onemogućavati igranje nogometa. Tada bi Dinamo već ulaskom u skupinu osigurao proljetni dio natjecanja i zlatna generacija iz šezdesetih napokon bi mogla odmoriti od novinarskih pitanja o zadnjem prezimljavanju.

Prema stavu renomiranog hrvatskog fizičara Vladimira Paara, novo ledeno doba, a time i goleme šanse za Dinamovo prezimljavanje, neizbježno je. Ali prognoze su nemoguće, kaže Paar, ono može doći za pet, deset, stotinu a možda i više godina. Tipično.