TEŠKO, ALI SLATKO

Dinamo pobjedom stigao na korak do Lige prvaka

04.08.2011 u 08:29

Bionic
Reading

Dinamo je i u uzvratnoj utakmici trećeg pretkola Lige prvaka stigao do pobjede nad finskim Helsinkijem. Strijelac jedinog gola bio je Luis Ibanez u 90. minuti

Dinamo će sasvim sigurno ove jeseni igrati u Europi, a to je bio jedini cilj koji je trener Jurčić morao ispuniti ove sezone. No, možda osvoji i bingo ako ga u petak pomazi ždrijeb Lige prvaka, te izbori sudjelovanje najelitnijem klupskom natjecanju. Na ruku mu je išao i rezultat iz prve utakmice, u kojoj je Dinamo slavio sa 2:1 te je pred svojom publikom mogao igrati taktički nogomet.

U prvih dvadesetak minuta Dinamo je bio toliko dominantniji da gosti gotovo nisu prešli ni centar. No, sve prilike koje su imali i Beqiraj, Badelj i Sammir ostale su neiskorištene, pa se krajem prvog dijela polako uvlačila nervoza među igrače, ali i gledatelje. Stoga ne treba čuditi da je dobar dio navijača zvižducima ispratio svoje ljubimce u svlačionicu. Jurčićevim igračima ne smije se zanemariti trud i pretrčani metri, ali ideje im je nedostajalo. Dodatno crnilo bila je teška ozljeda Mehmeda Alispahića, koji je morao u bolnicu sa slomljenom rukom.


Ni drugo poluvrijeme nije bilo ništa drukčije. Dinamo je bio dominantiniji, s time što su sada dolazili brojni ubačaji po desnoj strani od Vrsaljka, ali ni Krstanović ni Beqiraj nisu uspjeli ništa pospremiti iza raspoloženog Wallena. Finski golman na taj je način ohrabrio svoje suigrače, pa je Kelava u drugom dijelu ipak imao više posla, čak i teškog jer bilo je nekoliko opasnih situacija pred njegovim golom, ali ni Lindström ni Pelvas nisu ih iskoristili.

Baš kada se s tribina sve glasnije čulo 'Jurčiću, odlazi', a zvižduci bivali sve glasniji, Luis Ibanez vratio je mir na tribine i svečanu ložu. Pogodio je nakon još jedne sjajno zasutavljene lopte Wallena (obranio je udarac Sammira) i osigurao je još jednu europsku pobjedu Dinama.

Prolaskom u završno, četvrto pretkolo Dinamo će u petak u sjedištu UEFE biti u ždrijebu kao nositelj, što znači da neće za protivnika imati klub iz najjačih europskih liga. I u slučaju poraza u tom pretkolu, hrvatski prvak će nastaviti natjecanje u skupini Europske lige te odigrati još najmanje šest europskih utakmica.

DINAMO - HELSINKI 1:0

Strijelac: 1:0 Ibanez (90)

DINAMO: Kelava - Vrsaljko, Tonel, Vida, Ibanez - Leko, Badelj, Alispahić (Kovačić, 19), Sammir - Krstanović (Rukavina, 56), Beqiraj (Cufre, 83)

HJK HELSINKI: Wallen - Rafinha, Lindstrom, Ojala, Sumusalo - Bah, Ring, Riihilahti (Mannstroem 63), Zeneli (Sorsa, 60) - Sadik, Pukki (Pelnas, 74)