OSAM U NIZU

Dinamo nakon penala slomio žilavi Hajduk

06.06.2010 u 13:20

Bionic
Reading

U finalu osmog, dosad najboljeg izdanja Memorijalnog turnira Mladen Ramljak, domaćin Dinamo je svladao splitski Hajduk nakon izvođenja penala. Splićani su vodili, ali nisu uspjeli promijeniti tradiciju

Dinamo na turniru još nije bio primio gol, ali u sedmoj minuti je najbolji strijelac, hajdukovac Josip Vuković namjestio loptu za slobodni udarac i sa 20 metara pokraj zida 'probio' vratara Olivera Zeleniku.  Dinamo je nizao akcije i prilike, ali Zelenikin kolega Županović je pokazao da 'bili' trebaju računati na njega. Splićani su zadržali vodstvo do poluvremena, a to je uz teške uvjete za igru, tj. vrućinu, nagovještavalo da će se 'modri' teško vratiti.

U dugom poluvremenu smanjila se protočnost igre domaćina, ali 15-ak minuta prije kraja uspjeli su izjednačiti golom koji je stoper Mislav Komorski postigao glavom. Podsjetilo je to na 2004. i najbolji finale do danas, kada je prednost brazilskog Atletica Mineira anulirala tadašnja nada Vedran Ćorluka. Do kraja utakmice Splićani su pogodili prečku, ali rezultat se nije mijenjao.

Nije bilo produžetaka, krenula je lutrija. Nakon pet točnih izvođenja, lopti je pristupio Hajdukov strijelac Vuković, no Zelenika ga je pročitao, obranio i u petoj seriji sam potvrdio osmi Dinamov naslov na tom turniru.

Na Ramljaku su pravo nastupa imali kadeti i ulazni juniori. Mlađi među Splićanima posebni su pehisti jer nakon što su izgubili naslov hrvatskog prvaka, iako nisu upisali nijedan poraz, bez naslova su ostali i na ovom turniru.

Na tribinama se skupilo oko tri tisuće gledatelja, što je apsolutni rekord u povijesti Ramljaka. Dapače, pamte se i seniorski derbiji uz siromašniji dekor. Hajdukov gol glasno je proslavilo nekoliko stotina gostujućih pristaša, a iako su neki od njih bili blizu jedne pritajene skupine BBB-a, ni naznaka incidenata nije bilo. Da bi ambijent derbija bio potpun, u kućici na vrhu tribine bilo je šest policajaca, ali ljudi su u miru mogli pogledati ovaj rijetko viđeni događaj kada su u pitanju najpopularniji hrvatski sportski kolektivi. Ovo je tek jedan u nizu sve češćih događaja u posljednjih pola godine koji dokazuju da u Splitu i Maksimiru ozbiljno rade na smanjenju tenzija i općenito normalizaciji situacije.

Inače, treće mjesto na turniru osvojili su omladinci Villarreala koji su također nakon penala nadjačali moskovski Lokomotiv i otišli ispraćeni burnim pljeskom zagrebačke publike.

Vratarem turnira proglašen je Oliver Zelenika kojemu je prigodnu nagradu uručio trener Dinamovih vratara Miralem Ibrahimović, dok je igračem turnira proglašen Mislav Komorski kojemu je nagradu uručio trener seniorske ekipe, Velimir Zajec.