NIJE SLJEDNIK CROATIJE

Dinamo je trebao ostati bez trofeja i Prve lige

07.04.2009 u 13:13

Bionic
Reading

Dinamo, odnosno tadašnja Croatia, mogla je izgubiti sve utakmice za 'zelenim stolom', UEFA-ine koeficijente i trofeje, zbog igrača Igora Cvitanovića. Napadač je ugovor mogao imati jedino s NK Croatia (kao udrugom građana) budući da se klub natjecao pod tim imenom. On je, međutim, potpisao ugovor s NK Croatia š. d. d., a to je kao da Kalinić ili Gabrić igraju za Hajduk, a imaju ugovor sa Sunčanim Hvarom d. d.

Igor Cvitanović izgubio je parnicu od Dinama. Najbolji strijelac u povijesti maksimirskog kluba i Prve HNL potražuje od maksimirskoga kluba 780.000 eura, no prvo Županijski, a zatim Vrhovni sud donijeli su odluku: NK Dinamo (udruga građana) nije pravni sljednik NK Croatije (dioničko društvo)

Cvitanoviću je još preostala tužba Ustavnom sudu i žalba Sudu za zaštitu ljudskih prava u Strasbourgu, piše Slobodna Dalmacija.

'Hrvatski sudovi temelje odluku na pravnome shvaćanju da je NK Dinamo (ranije NK Croatia) osnovan kao udruga građana, samostalan pravni subjekt koji nema nikakve veze s NK Croatia š. d. d.-om, a s kojim je Igor Cvitanović potpisao ugovor', konstatirao je za Slobodnu Dalmaciju Ivan Brleković, odvjetnik i dopredsjednik HNS-a te pojasnio:

'To što se događalo u Maksimiru, nije samo dualizam, već kakofonija. Cvitanović je ugovor mogao potpisati jedino s NK Croatia (kao udrugom građana) budući da se klub natjecao pod tim imenom. On je, međutim, imao ugovor s NK Croatia š. d. d.-om. Kao da Kalinić ili Gabrić igraju za Hajduk, a imaju ugovor sa Sunčanim Hvarom d. d. Ni propisi FIFA-e takvu mogućnost ne dopuštaju.'

Cvitanović je bio igrač-fantom. Sve utakmice u kojima je on nastupio mogle su biti registrirane 3:0 u korist protivnika. Svaka nezadovoljna strana, dakle klub koji je smatrao da su mu povrijeđena prava ili interesi mogao je u roku od 30 dana od potvrde svakog pojedinog prvenstva, a najkasnije u roku od godinu dana, podnijeti prigovor Arbitraži HNS-a. No to nitko nije učinio.

Na pitanje je li Dinamo trebao izgubiti prvoligaški status, trofeje, UEFA-ine koeficijente, Brleković je rekao:

'Hipotetski, nakon provedenih žalbi i disciplinskoga postupka klub iz Maksimira izgubio bi sve utakmice u kojima je Cvitanović igrao. Ostao bi bez bodova, trofeja i europskih nastupa. No deplasirano je davati danas političku ocjenu toga vremena i nagađati bi li Dinamo bio izbačen iz Prve HNL', govorio je Brleković u Slobodnoj Dalmaciji.'

Kako to da nijedan Dinamov suparnik nije reagirao, Brleković pojašnjava.

'Pretpostavljam da mnogi nisu znali za pravne mogućnosti koje su mogli iskoristiti. Osobno sam znao za to, ali se jednostavno nisam želio petljati. Nisam dužnosnik nijednoga kluba, a u većini hrvatskih prvoligaša ionako sjede 'genijalci’ koji misle da sve znaju', govorio je Brleković u Slobodnoj Dalmaciji.