statistika ne laže

Dinamo je peti najuspješniji klub u Europi; evo koje su sve velikane 'modri' ostavili iza sebe

22.11.2018 u 11:38

Bionic
Reading

Konkurencija je strašna, ali Dinamo ove sezone - barem u Europi - igra kao preporođen. Osigurali su 'modri' europsko proljeće nakon dugih 49 godina čekanja, a sada je stigla i potvrda njihovih sjajnih nastupa u jesenskom dijelu

Statistika je neumoljiva, istina je da otkriva jako puno, ali dosta toga i skriva. No, protiv činjenica se jednostavno ne može, pa je tako surova matematika iznjedrila kako je Dinamo po rezultatima u domaćem prvenstvu i europskom natjecanjima ove sezone peti najuspješniji europski klub!

Da, Dinamo je u Hrvatski Telekom Prvoj ligi nanizao 14 utakmica bez poraza, 11 pobjeda i tri remija, a uz to je briljirao u Europi. Imaju 'modri' gotovo savršenih devet pobjeda, dva remija i samo jedan jedini poraz! Tko bi rekao? Uz sve to je momčad Nenada Bjelice osvojila 83,3 posto mogućih bodova. I po tome je peta najučinkovitija momčad Europe!

Da je netko na početku sezone prognozirao kako će jedini poraz Dinamo doživjeti od Young Boysa... Bodove su 'modrima' u remijima uspjeli 'otkinuti' Rudeš, Hajduk i Rijeka te Hapoel Beer Sheva i opet ti kobni Young Boysi.

  • +11
Europska liga, skupina D: Dinamo - Spartak T. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Bez obzira na sve Dinamo se ovakvim sjajnim rezultatskim nizom našao u biranom društvu. Ispred našeg prvaka je Juventus koji ima 14 pobjeda te po remi i poraz u svim natjecanjima uz nevjerojatnih 89,6 posto osvojenih bodova. Tu je i Red Bull Salzburg (21 pobjede, četiri remija, bez poraza), pa arapskim milijunima pogonjeni Manchester City (16 pobjeda, dva remija, poraz) i PSG (15 pobjeda, tri remija, poraz).

Iza Dinama su ostali Ajax, Porto, pa Genk, Chelsea i Crvena zvezda. To je TOP 10 najboljih momčadi u dosadašnjem dijelu sezone. Ostali velikani? Daleko iza hrvatskog prvaka su očajni Bayern, neuvjerljivi Manchester United, pa uzdrmani Real Madrid, Barcelona, Liverpool, Borussija Dortmund, Inter, Milan, Lazio, Napoli...

  • +9
Anderlecht - Dinamo, 2. kolo Europske lige, 2018/19. Izvor: Profimedia / Autor: JASPER JACOBS