MLADI VOĐA DANI OLMO

Dinamo ga kao klinca doveo iz Barce, a sada vrijedi milijune; evo kada može zaigrati za Hrvatsku

09.08.2018 u 11:02

Bionic
Reading

Mladi španjolski nogometaš Dani Olmo u zagrebački Dinamo stigao je iz mlade momčadi Barcelone kao 16-godišnjak i već tada je bilo jasno kako su čelnici zagrebačkog kluba napravili sjajan posao. Umjesto Manchester Cityja ili Arsenala, koji su željeli dovesti kapetana i jednog od boljih igrača svoje generacije, obitelj Olmo odlučila se za Dinamo.

Je li razlog velik broj nogometaša koji su iz Dinama napravili unosne transfere kao što su Luka Modrić, Eduardo Da Silva, Vedran Ćorluka, Marko Pjaca i drugi nije poznato, ali sigurno su se Danijevi roditelji dobro raspitali sve o Dinamu.

I kako stvari stoje nisu pogriješili jer danas 20-godišnji Dani Olmo najbolji je igrač Dinama i bio je tvorac uspjeha u važnoj pobjedi 2:0 u Kazahstanu protiv Astene. Zabio je gol za potvrdu pobjede i dominirao je terenom za što ga je pohvalio i trener Nenad Bjelica.

'Dani je u Astani praktički preokrenuo utakmicu svojom individualnom kvalitetom. Podigao je svojom igrom cijelu momčad. Mislim da je Dani vrhunski igrač', rekao je Bjelica nakon pobjede u 3. pretkolu Lige prvaka.

No, nakon nekoliko briljantnih partija Španjolca Danija Olma te najave kako bi se uskoro od dresa hrvatske nogometne reprezentacije mogli umiroviti Luka Modrić i Ivan Rakitić, postavlja se pitanje bi li mladi Španjolac bio dobra zamjena u veznom redu. Ima li Olmo, kojeg neki uspoređuju po stilu igre s Robertom Prosinečkim, već sada kvalitetu za hrvatsku reprezentaciju?

'Oko toga nema diskusije. Ako Dani bude želio igrati za hrvatsku reprezentaciju, onda mu to treba omogućiti. Pa svatko vidi da ima nemoguću kvalitetu. Iskreno se nadam kako će se odlučiti igrati za Hrvatsku', sipao je Bjelica, što inače nije njegov stil, komplimente na račun mladog Španjolca.

No, okupljene novinare zanimalo je što o toj temi misli Olmo. Poznata je priča kako je Olmo bio silno razočaran što nije dobio poziv u španjolsku U21 reprezentaciju. Isto tako je poznato kako je Olmo već ranije izjavio kako mu je najveća želja jednoga dana odjenuti dres španjolske seniorske reprezentacije.

'Još uvijek nemam hrvatsko državljanstvo. Kada ga dobijem. Onda ćemo vidjeti. Tada ćemo o tome pričati', kratko je kazao Dani.

I tu dolazimo do ključnog detalja koji, čak i da želi, ne dozvoljava Olmu da odjene hrvatski dres. Naime, poznato je kako nogometaš može dobiti tzv. nogometno državljanstvo pet godina nakon dolaska u zemlju u kojoj igra (taj rok ističe 2019.). Ali, u pravilima Fife jasno piše kako se to pravilo aktivira tek nakon 18. rođendana nogometaša što znači da bi Olmo morao u Dinamu igrati u kontinuitetu do 2021. kada bi automatski stekao pravo nastupa za Hrvatsku.

Takav scenarij teško da je moguć jer već sada navodno u Dinamo stižu upiti bogatih klubova za Olma kojem cijena iz utakmice u utakmicu rapidno raste. Ako je Dinamo nedavno prodao Filipa Benkovića u Leicester za 15 milijuna onda je jasno kako će za Olma dobiti puno više milijuna. Čak nije nemoguće da u slučaju da se Dinamo plasira u Ligu prvaka (te da Olmo opet bude ključni igrač), za Španjolca stigne u klub rekordna ponuda. Ili bolje rečeno nemorlna ponuda. Čak nije nemoguće da bude oboren rekord Marka Pjace od 23 milijuna eura kada je prodan u Juventus.

No, tko zna, možda u slučaju Olma, ako se pronađe neka rupa u pravilniku, postoji način da ranije zaigra za Hrvatsku. Pogotovo ako ga novi izbornik španjolske U21 reprezentacije Luis de la Fuente ne pozove u mladu vrstu. U tom slučaju pozvat će ga sigurno hrvatski U21 izbornik Nenad Gračan što je i javno rekao.

'Već bi dobio poziv da su papiri sređeni', kazao je Gračan.

U tom slučaju stekli bi se svi preduvjeti da Olmo čak i ranije, uz žalbu Fifi, dobije priliku da ga pozove hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

  • +16
Dinamo - Istra 1961, 2. kolo HT Prve lige, 2018/19. Autor: Boris Kovacev / CROPIX
Izvor: tportal.hr