ARGENTINA

Diego pokušava probuditi Maradonu u Messiju

17.05.2010 u 16:00

Bionic
Reading

Još uvijek izgleda kao halucinacija, kao direktna nogometna reprodukcija s oca na sina: reprezentacija Argentine 2010. - na izborničkom tronu Mali Zeleni, a na terenu Mali Zeleni 2!

Nakon teških peripetija u kvalifikacijama, svijet vjerojatno ne bi tako žustro svrstavao Gauče u prvi red favorita za pokal da u zadnjih par mjeseci Lionel Andres Messi nije počeo trpati golove kao što beba tura u usta sve što joj pod ruku dođe. Njegova replika Maradoninog slaloma kontra Engleza (izvedena na utakmici Barce i Getafea) snažnom je simbolikom potvrdila tu vezu. Skoro paralelno s njom stigao je i prijateljski trijumf nad Njemačkom 1:0.

Sada će za nekoliko hektopaskala porasti pritisak na 22-godišnjeg 'Messiju' i njegovog 50-godišnjeg 'oca', koji su još donedavno u temperamentnoj argentinskoj javnosti trpjeli kritičke salve. Pod Maradoninim su vodstvom zaredali porazi (1:6 u Boliviji spada u najteže posrtaje u stoljetnoj povijesti repke), dočim Messi u plavo-bijeloj majici nije pružao ni približno fascinantne partije kao u Barceloninoj. Dio javnosti optužuje ga da igra slabo i nezainteresirano, njihovim srcima nikada nije prirastao kao Maradona jer je već sa 13 godina napustio domovinu i nastavio razvoj u internatu katalonskog kluba.

Dio probelma vjerojatno je taktičke prirode: Messi je u Barceloni uglavnom igrao kao desni napadač u formaciji 4-3-3, dok ga je Maradona pokušavao etablirati više na svoju sliku i priliku, kao ofenzivnog veznog čije akcije kreću mahom sa sredine terena. Igra Gauča dosad nije bila podređena Messiju, premda mu izbornik preko novina nudi da si 'izabere poziciju'.

Argentina u Afriku stiže bez sofisticiranog, ali kontroverznog kreativca Riquelmea koji je, nakon razmimoilaženja s Maradonom, opet otkazao nacionalnoj momčadi. No zato će JAR biti prilika za labuđi pjev druge pomalo zaboravljene face: 35-godišnjeg Juana Sebastiana Verona, bivšeg veznjaka Lazija i Manchester Utda, koji se u finišu kvalifikacija ustalio u prvoj postavi.

Oko vođe momčadi Maradona nema dvojbe: to je 'mali šef' Javier Mascherano, 174 cm visoki Liverpoolov veznak terijerskih karakteristika. Tu su i prekaljeni internacionalci Gutierrez, D. Milito, N. Burdisso... Unutra je konačno i polivalentni Gonzalo Higuain, koji je sa 22 godine izborio standardnu napadačku poziciju u Realu ispred Raula i Karima Benzeme. Pitanje je samo može li Maradona ovu grupu All Stars građana hitno pretvoriti u reprezentaciju sposobnu pobijediti šest-sedam puta zaredom i ispuniti golema očekivanja?

PROGNOZA: Na hoo-ruk mogu dobiti utakmicu-dvije, ali njihova uigranost u kombinaciji s očekivanjima javnosti čine nam se suviše sumnjivima da bismo im prognozirali odlazak do kraja. Četvrtfinale.