NAJ IGRAČI SVJETSKIH PRVENSTAVA

Diego Maradona

10.06.2010 u 08:55

Bionic
Reading

Sociološki, estetski i nogometno gledano, njegov drugi gol Englezima u Meksiku 1986. uzima se za ključni i amblematski potez kistom jednog genijalnog umjetnika na temu najvažnija sporedna stvar na svijetu u 20. stoljeću

Ime: Diego Armando Maradona
Reprezentacija: Argentina
Pozicije: vezni, povučeni napadač
Svjetska prvenstva: 1982, 1986, 1990, 1994.
Naslovi: 1

Taj gol ima i svog prethodnika-antipoda na istoj utakmici: nesankcionirani prevarantski pogodak rukom koji suci nisu sankcionirali. 'Malo uz pomoć Maradonine, malo uz pomoć Božje ruke', kasnije ga je hulno opisao Mali Zeleni, nogometna ikona u doslovnom smislu – barem za oko 100.000 sljedbenika nekovrsne sinkretističke crkve Iglesija Maradoniana.

Utakmica Argentine i Engleske u četvrtfinalu meksičkog Mundijala svojevrsni je sukus ambivalentne karijere najvećeg (ili, po fanovima Pelea, drugog najvećeg, ili po fanovima Besta, trećeg najvećeg...) nogometaša koji se ukazao na svjetskoj sceni. Bio je to ogled reprezentacija dvaju zemalja koje su četiri godine ranije ratovale oko Falklandskog otočja. Novi heroj Argentine nije skrivao da tu utakmicu vidi kao produžetak neraščišćenih računa. Prvo je nakon jednog sjajnog prodora i proigravanja za Valdana iskoristio neuspjelo čišćenje Hodgea, utrčao pred golmana i simuliravši potez glavom, gurno loptu u mrežu rukom.

Samo desetak minuta kasnije primio je loptu na svojoj polovici, kojih 60 metara leđima okrenut od Shiltonovog gola, i u slalomu nanizao četiri igrača, zatim i Shiltona, i postigao 'Gol stoljeća'. Argentina je osvojila meksički Mundijal uz pet golova i pet asistencija Malog Zelenog, 163 cm visokog 25-godišnjaka iz okolice Buenos Airesa.

Samo to prvenstvo trebalo bi biti dovoljno da Maradona bar stotinjak godina bude među deset najvećih na ovakvim listama, a tu je i Mundijal 1990. u Italiji, obilježen Maradoninim suzama nakon poraza 0:1 u finalu od Zapadne Njemačke. Nastupio je i 1994. u SAD-u, tada već obilježen suspenzijama zbog uzimanja droge. Zabio je prekrasan gol Grčkoj, igrao protiv Nigerije, a zatim je tragično izbačen s natjecanja jer mu je u organizmu pronađen efedrin, nedopušteni sastojak nekih lijekova.

Uslijedilo je mučno razdoblje debljanja, modnih i političkih metamorfoza, ovisničkih kriza, kliničkih intervencija, fizičkih incidenata, ali na radost milijuna štovatelja širom Argentine i svijeta, nije ponovio tragičnu sudbinu brazilskog genija Garrinche. Sa 49 tvrdi da je čist od droga te kao izbornik vodi novu generaciju 'gauča' u Južnoafričkoj Republici.

Diego Maradona