ONI SU RAZOČARALI

Deset gubitnika prvenstva u JAR-u

13.07.2010 u 10:00

Bionic
Reading

I dok svijet slavi pobjednike ili one koji su napravili bolji rezultat na Svjetskom prvenstvu nego se očekivalo, postoje i oni čije su predstave u Južnoafričkoj Republici razočarale. Priča Svjetskog nogometnog prvenstva ima dvije strane, a ova opisuje one koji su podbacili

Španjolska je europskom dodala i svjetski naslov, za Njemačku koja je osvojila treće mjesto stručnjaci kažu da je igrala najljepši nogomet. Koje su reprezentacije zakazale na smotri najboljih?

10. Južnoafrička Republika, ispala u grupnom dijelu natjecanja
Realno gledajući, igrači JAR-a uopće nisu igrali loše, osvojili su četiri boda i treće mjesto u grupi s tri jače ekipe. Ipak, kada god domaćin prvenstva zapne u grupi, slijedi veliko razočarenje zbog očekivanja čitave nacije koje dolazi sa samim domaćinstvom. Teško je očekivati da će Južnoafrička Republika u bližoj budućnosti imati bolju priliku za dokazivanje na svjetskoj nogometnoj sceni.

9. Srbija, ispala u grupnom dijelu natjecanja
Još jednom je reprezentacija Srbije morala platiti cijenu koja dolazi s podcjenjivačkim balkanskim mentalitetom. Nakon odlične utakmice protiv njemačke reprezentacije, kada su pokazali da mogu igrati i protiv najjačih, Srbi su mislili da ih protiv Australije čeka lagana utakmica. Iako je Radomir Antić bio svjestan te opasnosti, istrčali su na teren s mislima o rutinskoj pobjedi, a nakon te utakmice su otišli kući.

8. Kamerun, ispao u grupnom dijelu natjecanja
Prije početka Kamerun nije spadao među favorite prvenstva, no u njihovoj momčadi ipak su kvalitetni igrači poput Eto'oa, Makouna ili Songa, koji igraju važne uloge u klubovima kao što su Inter, Lyon i Arsenal. Zbog toga je ispadanje takve reprezentacije tijekom grupne faze natjecanja samo po sebi neuspjeh. Kada to ispadanje prate tri upisana poraza u isto toliko utakmica, onda je to potpuni neuspjeh.

7. Obala Bjelokosti, ispala u grupnom dijelu natjecanja
Iako se unaprijed znalo da će iz grupe G ispasti jedna jaka reprezentacija, problem kod Obale Bjelokosti ne leži toliko u samom ispadanju iz grupne faze natjecanja koliko u načinu na koji se to dogodilo: u utakmici protiv Portugala gotovo da nisu stvorili šansu za pogodak, a protiv Brazila su (uz utješni pogodak) uglavnom pokazali veliku dozu nesportskog ponašanja nakon rezultatskog deficita 3:0.

6. Argentina, poraz u četvrtfinalu
Do četvrtfinala su nanizali četiri čiste pobjede i već je tada počeo san o naslovu prvaka, a Maradonu su dizali u oblake. Ipak, čim je protiv njih stala reprezentacija koja zna organizirano braniti vlastiti i brzom distribucijom lopte napasti tuđi gol, Argentinci su pred njom potpuno pokleknuli. Iako ih je nacija po povratku dočekala kao heroje, ne postoji ništa herojsko u njihovom visokom porazu protiv Njemačke 4:0.

5. Portugal, poraz u osmini finala
Isto kao što nije sramota proći grupu kao drugoplasirana reprezentacija iza Brazila, tako nije ni sramota ispasti rezultatom 1:0 od budućih svjetskih prvaka. No ipak je sramota doći na prvenstvo s vrlo kvalitetnom reprezentacijom punom zvijezda (C. Ronaldo, Simao, Pepe, Danny, Liedson…) te postići pogotke na samo jednoj od četiri utakmice. Za utjehu (ako ona uopće postoji), na toj su utakmici postigli sedam pogodaka.

4. Brazil, poraz u četvrtfinalu
Nepozivanjem Ronaldinha, Pata i(li) Diega, Dunga je i prije početka samog prvenstva na sebe preuzeo obavezu potpunog rezultatskog uspjeha. Kritičari su im tijekom prvenstva zamjerali da igraju 'nebrazilski' nogomet, s puno nemaštovitih igrača i akcija, a svoju je poziciju Dunga branio dotadašnjim rezultatskim uspjehom. Na kraju su Brazilci dvostruko razočarali: uz neatraktivnu igru, došlo je i prerano ispadanje.

3. Engleska, poraz u osmini finala
Nakon godina frustracija, nesreća i ispadanja zbog lošijeg izvođenja jedanaesteraca, Englezi su čvrsto vjerovali da ovoga puta mogu do kraja. Kamen temeljac te vjere su bile odlične utakmice tijekom kvalifikacijskog ciklusa. Na samom prvenstvu, međutim, gotovo da nisu pokazali ništa. Provukli su se kroz možda i najlakšu skupinu, da bi ih u osmini finala osramotili Nijemci. Nepriznat Lampardov gol nimalo na popravlja dojam.

2. Francuska, ispala u grupnom dijelu natjecanja
Sve što je jednoj reprezentaciji moglo poći po zlu, Francuzima je i pošlo po zlu. Domenech je potpuno izgubio nadzor nad momčadi, Anelku je potjerao kući nakon što ga je ovaj opsovao, a momčad je u jednom trenutku kolektivno odbila trenirati. Iako se i prije prvenstva pretpostavljalo da Francuzi neće igrati značajnu ulogu, ipak je posljednje mjesto u grupi s osvojenim jednim bodom učinak manji i od očekivanja najgorih pesimista.

1. Italija, ispala u grupnom dijelu natjecanja
Donedavno aktualni svjetski prvaci ne samo da nisu prošli grupu, već su i zauzeli posljednje mjesto, iza Novog Zelanda. Mnogi su (uglavnom preko medija) prije prvenstva ukazivali da Lippi nije napravio promjenu generacije te da će mu faliti u ekipi znalci poput Cassana, Miccolija ili Balotellija. Međutim, Lippi je ostao dosljedan. Katkad se to isplati, a katkad se ispadne u grupnoj fazi. Na žalost po Lippija i Talijane, ovaj se put dogodilo potonje.