ht prva liga

Derbi kola igra se danas na Rujevici; evo gdje možete gledati utakmicu Rijeke i Dinama

24.11.2018 u 08:23

Bionic
Reading

Derbi 15. kola Hrvatski Telekom Prve lige igraju Rijeka i Dinamo (Rujevica, Arenasport 1, 15 sati). 'Modri' ove sezone u domaćem prvenstvu ne znaju za poraz, a Rijeka se pod vodstvom novog trenera Igora Bišćana vraća u staru formu...

Utrka za naslovom prvaka Hrvatske praktično je riješena već u prvom dijelu sezone budući da veliki derbi na Rujevici gosti iz Zagreba čekaju s ogromnih 12 bodova prednosti nad Rijekom, te čak osam bodova više od drugoplasirane Lokomotive. Rijeka ove sezone ne može parirati Dinamu, a zbog loših rezultata i igre momčadi klub je nedavno napustio slovenski strateg Matjaž Kek koji je najdugovječniji trener u povijesti Hrvatski Telekom Prve lige.

Upravo je odabir novog trenera stvorio probleme u odnosu uprave Rijeke i navijačke skupine Armade budući da je Keka na klupi naslijedio Igor Bišćan koji je svojedobno igrajući za Dinamo ušao u otvoren sukob s navijačima Rijeke. Ispričao se Bišćan za poteze iz igračkih dana, no Armada unatoč tome i dalje bojkotira navijanje stoga je veliko pitanje hoće li igrači Rijeke u derbiju imati pravu podršku s tribina. Za upravu i predsjednika Miškovića trenutno je ipak važnije da je Bišćan vratio dobre rezultate na Rujevicu. Rijeka pod Bišćanovim vodstvom niže gotovo isključivo uspjehe iako se treba napomenuti da u igri još postoji pregršt prostora za napredak.

Bišćan je najavio derbi protiv kluba u kojem je tijekom igračkih dana bio kapetan.

'Ne znam da li je to normalno ili ne, no nemam nikakve posebne emocije. Pripremam se kao za svaku drugu utakmicu. Prvi put vodim momčad protiv Dinama, vidjet ćemo kad počne. S druge strane, normalno je da ovo nije jedna u nizu, već posebna utakmica iz više razloga. Dinamo je najkvalitetniji i najatraktivniji protivnik, gost koji sam po sebi izaziva veliki publicitet i veliku pozornost. Znam to jako dobro još iz svojih igračkih dana s gostovanja na Kantridi. Kad Dinamo igra u Rijeci onda su to uvijek jako interesantne utakmice bez obzira na trenutačni odnos snaga ili poziciju na ljestvici. Nama je ova utakmica odlična prilika da vidimo gdje smo u odnosu na one koji su ispred nas na ljestvici. U tom su nam smislu i sutrašnji sraz s Dinamom, a potom i gostovanje u Osijeku posebne utakmice, ipak drugačije od dosadašnjih pet otkako sam na klupi. Pristup i trud na treninzima su pravi, imamo kvalitetu i ja vjerujem u svoje dečke', kazao je strateg Rijeke, a donosi portal Dvoznak.com.

  • +14
Dinamo - Rijeka, 6. kolo HT Prve lige, 2018/19. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Dobra je vijest za Bišćana da nema značajnijih problema s izostancima prije derbija s Dinamom.

Dinamo pod vodstvom Nenada Bjelice djeluje kao momčad koja je apsolutno nedostižna za sve konkurente u prvenstvu, a uz to brilijira i na europskoj sceni. Nije Bjelica uspio uvesti Dinamo u grupnu fazu Lige prvaka iako su ga od tog cilja dijelile sitnice, no zato je u vrlo teškoj skupini Europske lige ostvario četiri uvodne pobjede kojima je već sada uspio prvi put osigurati prezimljavanje u europskim natjecanjima. Ima Bjelica i prijeko potrebnu širinu kadra pa unatoč odmaranju ključnih igrača u prvenstvenim susretima njegova momčad niže pobjedu za pobjedom. U dosadašnjih je 14 prvenstvenih susreta Dinamo ostvario 11 pobjeda, a po bod su mu otkinuli fenjeraš Rudeš, Hajduk na Poljudu, te Kekova Rijeka na Maksimiru.

Bjelica na Rujevici traži nastavak pobjedničkog niza iako treba napomenuti kako su 'modri' na posljednjih devet gostovanja kod Rijeke slavili samo jednom...

  • +10
Hrvatski Telekom Prva liga, 13. kolo, NK Osijek - GNK Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Ovo nam je već treći derbi. Igrali smo protiv Osijeka, Lokomotive, te sada Rijeke. To su momčadi koje su u vrhu hrvatskog nogometa, a poslije dolazi Gorica koja će opet biti derbi utakmica. Međutim, navikli smo igrati derbije. Momčad je u dobrom stanju, svi su zdravi, dobro smo trenirali i nadamo se jakom Dinamu i pobjedi. Rijeka je poslije Dinama najkvalitetnija momčad, a isto su tako kao i mi klub koji je zadnjih nekoliko godina na ili u vrhu hrvatskog nogometa. Očekivanja su sigurno velika i s njihove i s naše strane. Poznajem ljude u Rijeci jer sam imao privilegiju godinu dana raditi u Speziji, klubu koji je u kooperaciji s Rijekom. Radi se o vrlo zdravom klubu sa zdravim ljudima s kojima imam prijateljski odnos. Želim im sve najbolje u budućnosti. Naravno, naš su cilj tri boda, kao i njima', kaže trener 'modrih'.

Prilikom najave susreta Bjelica je istaknuo kako nema problema s izostancima, te kako su mu na raspolaganju svi osim playmakera Majera koji se tek vraća treninzima. Upitno je hoće li Bjelica forsirati nastupe Theophilea, Dilavera, Rrahmanija i Leovca čija je tjelesna pripremljenost upitna.

Hrvatska 1. liga

Rijeka-Dinamo Zagreb15:00
Gorica-Istra 196117:30
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb14113036
2.Lokomotiva1491428
3.Osijek1483327
4.Gorica1482426
5.Rijeka1466224
6.Hajduk1437416
7.Inter Zaprešić1542914
8.Slaven Belupo1427513
9.Istra 1961142399
10.Rudeš1502132

Sljedeće utakmice

25.11.Hajduk-Slaven Belupo
25.11.Lokomotiva-Osijek
30.11.Istra 1961-Inter Zaprešić
30.11.Lokomotiva-Slaven Belupo
1.12.Osijek-Rijeka