NBA SKAUTI ODUŠEVLJENI

Dario Šarić se predomislio! Jesu li milijuni dolara razlog?

15.04.2013 u 20:29

Bionic
Reading

Legendarna dvorana u New Yorku Madison Square Garden mogla bi 27. lipnja biti poseban događaj u obitelji Šarić, ali i u hrvatskoj košarci, jer se očekuje da vrlo visoko bude izabrana najveća nada hrvatske košarke Dario Šarić

Naime, sve jače se pumpa atmosfera uoči drafta, a zanimljiva priča Amerikancima je i ona vezana za 19-godišnjeg Darija Šarića koji ove sezone sjajno igra u dresu zagrebačke Cibone u A-1 Ligi za prvaka (17,8 koševa, 9,0 skokova, 2,2 osvojene lopte, 1,6 asistencija i 1,4 blokade u prosjeku!).

Kako su doznali američki novinari, mladi Šibenčanin ipak je odlučio već ove sezone izaći na NBA draft potpisavši potrebnu papirologiju za takvo što. Veliki je to preokret jer je i sam Šarić prije desetak dana izjavio kako će povući svoje ime s liste. Očito je došlo do preokreta jer Šarić, kojeg sve češće dolaze gledati američki skauti (oduševljeni su!), igra zaista jako dobro u zadnje vrijeme i polako postaje vođa Cibone.

Treba imati na umu kako je 10. izbor s prošlogodišnjeg drafta Austin Rivers, kojeg su izabrali Hornetsi, potpisao ugovor koji mu je u prvoj sezoni donio 2.238,360 dolara, a svakom sljedećom godinom taj iznos raste (u petoj sezoni kada postaje slobodan igrač ugovor mu iznosi 4,3 milijuna!) što znači da bi Rivers, ako ga klub zadrži, u pet sezona zaradio ukupno 14,4 milijuna dolara.

Amerikanci, dakako, znaju sve i svašta o svojim sveučilišnim zvijezdama, pa se daleko više interesiraju za velike europske nade i talente, a među njih definitivno svrstavaju 209 cm visokog Šarića. Inače, rane prognoze govore da bi mladi hrvatski košarkaš mogao biti izabran unutar 20 najboljih na draftu, a definitivno najbolje kotira među košarkašima rođenima izvan SAD-a 1994. godine i mlađima. No daleko je još draft i 27. lipnja…

Dodajmo još kako Šarić odluku o povlačenju svog imena s drafta može donijeti do 17. lipnja (kao stranac ima na to pravo), a dotad će njegovi menadžeri Robert Jablan i Danko Drakulić već imati informaciju hoće li se netko od prvih deset klubova odlučiti izabrati igrača o kojem brinu. Teško da Šarić u dogovoru sa svojim menadžerima neće povući prijavu ako neće imati garanciju da će biti među tzv. lottery pickovima (prvih 14), što mu garantira višemilijunski ugovor i zvjezdani status.

Treba imati na umu kako je 10. izbor s prošlogodišnjeg drafta Austin Rivers, kojeg su izabrali Hornetsi, potpisao ugovor koji mu je u prvoj sezoni donio 2.238,360 dolara, a svakom sljedećom godinom taj iznos raste (u petoj sezoni kada postaje slobodan igrač ugovor mu iznosi 4,3 milijuna!), što znači da bi Rivers, ako ga klub zadrži, u pet sezona zaradio ukupno 14,4 milijuna dolara.

Dodajmo kako su spomenuti iznosi navedeni bez poreza koji u SAD-u u prosjeku iznosi oko 30%. Ipak, nema sumnje kako bi se od mogućeg milijunskog ugovora Šarića naplatili oni koji su uložili u njega, prije svih vlasnik Klemm securityja Josip Klemm koji je odštetu u iznosu od 550 tisuća eura uplatio na račun KK Zagreb.

Obzirom da su isti menadžeri vodili svojevremeno brigu oko Zorana Planinića, koji je još uvijek najviše rangirani hrvatski košarkaš na NBA draftu u povijesti (NBA Draft 2003. – 22. pick, New Jersey Nets!), nema sumnje kako će u sljedeća dva mjeseca imati dovoljno vremena za lobiranje. Slučaj srbijanskog centra Darka Miličića (najveći promašaj drafta!), koji je na NBA draftu 2003. bio drugi pick ispred Carmela Anthonyja, Chrisa Bosha i Dwyanea Wadea, stvorio je svojevrsno nepovjerenje kod američkim menadžera. No, ako je Rubio mogao biti 5. pick 2009. godine, zašto ne bi mogao i naš Šarić?

Inače, Šarić je predstavljen u američkim medijima kao nisko krilo, možda i kao najjači igrač na toj poziciji na skorašnjem draftu. Također, mediji se prisjećaju nekih ekshibicijskih utakmica na američkom tlu, u kojima se više nego dobro predstavio Šarić svojim talentom.

Na NBA draftu 2013. svi stručnjaci predviđaju kako će kao prvi pick biti izabran Ben McLemore Sa sveučilišta Kansas.