ŽELI MEDALJU NA EUROBASKETU

Dario Šarić je ključ uspjeha; evo zašto ga svi obožavaju

10.09.2015 u 11:44

  • +11

Nizozemska - Hrvatska

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Bionic
Reading

Još kao 12-godišnji klinac, kada je u rodnom Šibeniku dominirao u dresu kluba koji nosi ime legendarnog 'Dražena Petrovića', Dario Šarić dao je naslutiti kako se radi o talentu kakav dugo nije viđen na ovim prostorima. Danas se o njemu govori kao o jednom od najboljih europskih igrača koji će u NBA ligi ostaviti dubok trag

Gotovo deset godina od svog prvog intervjua, kada je dominirao u mlađim kadetima, Šarić je postao najbolji igrač seniorske košarkaške reprezentacije koja se na Eurobasketu, kojem je Zagreb jedan od domaćina, bori za jednu od medalja. Zasluge za tako dobre igre Šarića u prvoj fazi natjecanja nažalost ima i ozljeda našeg najboljeg igrača Bojana Bogdanovića (potres mozga), ali sasvim je jasno kako samo s pravim Šarićem Hrvatska može daleko. Čak i do medalje…

Napredak 21-godišnjeg Šarića u igri od odlaska iz Cibone – s kojom je osvojio regionalnu ABA ligu 2014. - zaista je velik jer treba posebno naglasiti kako je sa pozicije niskog krila (tri), što je igrao u Ciboni, postao jedan od najboljih krilnih centara (četvorki) u Europi. U toj transformaciji veliki obol dao je i legendarni srbijanski trener Dušan Ivković, trener turskog Anadolu Efesa u koji je Šarić stigao u ljeto 2014. Iako je kao klinac maštao d aće igrati na poziciji playmakera kao njegov igrački utor Magic Johnson treneri su mu ipak pronašli idealnu poziciju. Danas se može reći kako je jednako opasan na pozicijama niskog i visokog krila, a kada zatreba može i kreirati. Tako je, od visokih igrača, igrao samo Toni Kukoč

'Šarić je već sada spreman za NBA ligu. Fizički je ojačao i sazrio je kao igrač', u glas nam je kazalo nekoliko naših trenera.

Iskusni Ivković bio je velika želja Predraga Šarića, Darieva oca koji je u dresu Šibenke (još uvijek je najbolji strijelac kluba u povijesti) kratko igrao uz Dražena Petrovića. Zbog oca Predraga, neka sjajnog šutera i Daria prijatelji zovu istim nadimkom – Šiši.

Međutim, Šarić u NBA ligu neće prije ljeta 2016. kada je, uz odštetu koju bi trebao dobiti Efes, po ugovoru moguć njegov odlazak u Philadelphia 76erse koji ne mogu dočekati njegov dolazak jer su svjesni o kakvom se potencijalu radi. Još jedna sezona u Europi svakako će mu pomoći da u svojoj igri popravi stvari koje još ne radi dobro kao što želi, a to je prvenstveno šut izvana. Ono što Šarića čini dugačijim od drugih i po čemu neodoljivo podsjeća na svog sugrađanina Dražena Petrovića svakako jest veliko srce i želja za pobjedom. Upravo to su u njemu prepoznali navijači pa je tako od gotovo prepune zagrebačke Arene doživio skandiranje njegova imena:

'To je neopisiv osjećaji zahvalan sam publici na tome. Ma svih 12 igrača u našoj reprezentaciji zaslužuju te ovacije. Znate, ovo je jedna nova Hrvatska, Hrvatska koja se ne prestaje boriti ', kazao je Šarić koji svaku utakmicu igra kao da mu je posljednja.

'Publika nam je dala dodatnu energiju, pa nije bio problem ni dodatni trud u obrani. Vrijeme je da nešto napravimo u košarci nakon toliko godina, da napokon osvojimo tu medlaju koju navijači čekaju 20 godina', dodao je 208 cm visoki Šarić koji se osim u napadu iznimno trudi u obrani. I upravo zbog toga je naš najbolji igrač na ovom Eurobasketu.

Dodajmo tome kako je Šarić jedan od rijetkih naših igrača koji će svakome dati autogram, naći će vremena za zajedničku fotografiju i to pravi navijač zna cijeniti. Kod njega riječ bahat ne postoji u ponašanju. On je iskren i spontan…

'On je zasad naš daleko najbolji igrač na Eurobasketu. Bez njega je danas igra momčadi koju vodi Velimir Perasović nezamisliva', kratko je rekao za tportal.hr stručni komentator HRT-a Danijel Lutz koji je Šarića trenirao u Ciboni.

Koliko može ova Hrvatska u Lilleu?

Odgovor je vrlo jednostavan. S NBA izdanjima Bogdanovića i Šarića može jako daleko, a to su dokazale i utakmice protiv Makedonije i Nizozemske kada je naš ubojit dvojac bio na 70%. Za očekivati je kako će u Lilleu biti na vrhuncu forme što je za izbornika Perasovića sjajna vijest.

'Igrali smo loše, istina, ali to je košarka i teško je to objasnit jer smo svi mislili da će biti lagano. Ušli smo nepotrebno u nervozu. To su teške utakmice za nas igrače, ali smo pokazali karakter. Ako na ovom Eurobasketu želimo nešto napraviti moramo igrati s više energije,' poručio je Dario Šarić nakon teške pobjede nad Nizozemskoj u kojoj je ubacio 15 koševa, a uz to je imao 7 skokova i 4 asistencije.


NBA iskustvo imaju Ukić, Rudež, a uskoro će ga imati i Hezonja. Tu je naravno i 217 cm visoki Ante Tomić koji je imao NBA ponudu, ali se ipak odlučio ostati u Barceloni, a vrlo važne karike u momčadi su Simon (najkonstantniji na Eurobasketu) i Žorić. Ako nas ozljede zaobiđu sve nabrojano mogli bi nas odvesti daleko.

Osmina finala, gdje nas vjerojatno čekaju Latvija, Belgija ili Češka, trebalo bi nam biti samo stuba prema četvrtfinalu i ključnoj utakmici prvenstva. Pobjeda ovu generaciju može pogurati vrlo blizu medalje, a poraz bi značio – još jednu traumu za napaćenu košarkašku publiku koja medalju čeka dugih 20 godina. Šarić i društvo imaju povijesnu priliku. Pitanje je hoće li im zvijezde biti naklonjene…