SVE BOLJA POZICIJA

Dario Šarić bit će najveće iznenađenje NBA drafta - evo zašto!

08.06.2013 u 22:29

Bionic
Reading

Nakon što je završila finalna serija između Cibone i Zadra, u kojoj je zagrebačka momčad obranila titulu, NBA skauti barem su malo odahnuli

Razlog je, naravno, 19-godišnji Dario Šarić, 209 cm visoki genijalac iz Šibenika kojeg su ove sezone uživo vidjeli skauti i menadžeri gotovo svih NBA klubova.

No, iako je na početku njegove karijere u dresu Cibone s brojem 9 bilo skeptika koji su sumnjičavo vrtjeli glavom, iz utakmice u utakmicu Šarić je napredovao.

'Ovo je jako naporan posao jer svakog dana teško radimo da bismo uspjeli', kratko je nakon 3-0 i slavlja nad Zadrom kazao Šarić.

Da Šarić svakodnevno rudarski radi, kao nekada davno njegov sugrađanin Dražen Petrović, kazali su nam treneri zaposleni u Ciboni Slaven Rimac i Damir Meštrović. Oba trenera s njim rade na usavršavanju skok-šuta koji je Šariću zasad najslabija karika. Očito je Šarić na vrijeme shvatio kako se samo napornim radom svaki nedostatak može ispraviti, a rezultat tih treninga vidio se u A-1 Ligi za prvaka. Recept Dražena Petrovića...

Na pitanje hoće li povući prijavu s NBA drafta (rok je 17. lipnja) sa smiješkom je kazao:

'Vidjet ćemo. Moram razgovarati sa svojim menadžerima. Ako i ne povučem prijavu, volio bih još sljedeće sezone igrati u Ciboni', dodao je Šarić.

Iz te izjave jasno je kako njegovi menadžeri Jablan & Drakulić u suradnji s američkim partnerom Marcom Cornsteinom imaju sve pod kontrolom.

Uostalom, isti je menadžer brinuo o Zoranu Planiniću (22. pick) i Darku Miličiću (2. pick) kada su izlazili na draft 2003. godine. Podatak kako tada 18-godišnji Miličič bio izabran ispred budućih All-Star igrača kao što su Carmelo Anthony, Chris Bosh ili Dwyane Wade dovoljno govori o 'vezama' i sposobnosti Cornsteina.

Prema najnovijoj ljestvici portala Nbadraft.net koji prati sve najbolje košarkaše svijeta Šarić zauzima 15. mjesto (Milwaukee Bucks), što mu je najbolji ranking otkad se prijavio. No, kada se spomenuti NBA skauti i menadžeri vrate u SAD i detaljno izvijeste svoje šefove što su kod Šarića vidjeli, nema sumnje kako bi se vrlo lako mogao ugurati među 10 prvih pickova. Naravno, u sljedećih deset dana sve je u rukama sposobnog i iskusnog Cornsteina koji će sve napraviti da Šarić bude izabran na što boljoj poziciji, moguće čak i među prvih pet pickova. Vrlo je lako moguće da će 27. lipnja ući u povijest jer bi Šarić na ceremoniji u New Yorku mogao biti izabran jako, jako visoko...

'Šarić je pokazao izvanredan napredak u svim segmentima. Njegov osjećaj za igru je sjajan, šut mu je sve bolji i u odnosu na svoje vršnjake nema slabu točku', oduševljen je bio skaut jedne NBA momčadi s kojim smo razgovarali.

Ako tome dodamo da je ovogodišnji draft po imenima i talentu slabiji od sljedećeg, onda je jasno kako Šarić sigurno neće povući prijavu i da će se u dogovoru s menadžerima odlučiti kockati. Nema sumnje da je njegova pojava među NBA momčadima izazvala malu paniku jer nijedna momčad ne želi da im se dogodi Dirk Nowitzki ili, recimo, Tony Parker, europski igrači u koje su samo rijetki vjerovali, a na koncu su postali MVP i oba imaju titulu NBA prvaka.

Po talentu, željom za napretkom i ljubavi prema košarci Šarić nimalo ne zaostaje za spomenutim All-Star tandemom. A kada jednoga dana dođe u NBA, sigurni smo kako će zaludjeti navijače u SAD-u i Kanadi. Nadimak Magic sigurno neće dobiti, ali će njegova igra Amerikance podsjetiti na igrača koji je Šariću najveći uzor – Ervina Magica Johnsona.

'Dario na NBA draftu ima svoje mjesto, a naročito ove godine jer će dogodine biti puno jača konkurencija. Po mom mišljenju, Šarić bi mogao biti veliko iznenađenje prve runde', kazao je za tportal.hr bivši trener Cibone Veljko Mršić dodavši:

'Mislim da je Dario već sada spreman za NBA, a kada bi mu bilo najbolje otići u najjaču ligu svijeta, teško je reći. Možda bi trebao igrati još dvije godine u Europi, no primjer Dražena Petrovića govori kako se uvijek može napredovati i kako treba jako naporno trenirati te usput ispraviti nedostatke kako što su fizička snaga, način igre, tj. manje driblinga i slično. Dražen je igru bez lopte usavršio tek kada je otišao u NBA. Dario će u istim stvarima kao i prije 20-ak godina Dražen trebati napredovati i popraviti detalje kako bi bio u vrhu NBA-a.'

Zbog svega nabrojanog priče o povlačenju s drafta baš i nemaju logike. Ipak je u igri potencijalno ogroman novac ako se karijera ovog genijalca bude razvijala kako se očekuje.