deklasirali norvežane

Danska na suveren način stigla do prvog naslova svjetskog prvaka

27.01.2019 u 18:58

Bionic
Reading

Rukometna reprezentacija Danske, predvođena Mikkelom Hansenom, stigla je u svom Herningu do svjetskog zlata, svladavši u finalu Norvešku 31:22

U prvoj skupini pet pobjeda, potom u skupini II još tri pobjede, pa uspjeh u polufinalu i kao šećer na kraju visokih plus devet protiv Norveške u finalu za konačnu pobjedu Danske 31:22.

Za prvi svjetski naslov, kojeg su proslavili pred svojim navijačima u Herningu.

Danci su do premijernog naslova došli već u prvom dijelu, kojeg su dobili s ogromnih sedam razlike (18:11) nošeni fanatičnim bodrenjem 18.000 svojih navijača i zahvaljujući sedam obrana svog vratara Nicklasa Landina. U drugo poluvremenu je ta prednost Danaca je još i narasla, a Norvežani su doživjeli pravi potop.

Kod Danaca su prednjačili Mikel Hansen sa 7 i Morten Olsen s pet golova, dok je kod Norvežana Magnus Jondahl zabio 8, a Sander Sagosen tri gola.

Danci su dosad triput gubili u finalima SP-a (1967, 2011, 2013), a naslov su osvojili sa svih deset pobjeda. Norvežani su srebrom ponovili prošlo SP kada su u finalu izgubili od također domaćina Francuske.

Finalnu utakmicu prvenstva sudili su hrvatski par Matija Gubica i Josip MIlošević, što je velikoi priznanje IHF-a ovom sudačkom paru iz Osijeka.

Nakon što su tri puta bili drugi, danski rukometaši su prvi put u povijesti osvojili i zlatnu medalju na svjetskim prvenstvima.

Danska je bila druga 1967. godine, 2011. i 2013. godine, a ima i broncu iz 2007.

Osvojivši zlato postali su dvanaesta reprezentacija koja se uspela na svjetski tron.

Na vrhu su Francuzi koji su šest puta bili svjetski prvaci, Švedska i Rumunjska imaju po četiri zlatne medalje, dok su Njemačka, Rusija i Španjolska slavile po dva puta.

Zlato na svjetskom prvenstvu osvajali su i Hrvatska, ČSSR, SSSR, Jugoslavija, te Zapadna Njemačka.

OSVAJAČI ZLATA

6 - Francuska

4 - Švedska, Rumunjska

2 - Španjolska, Njemačka, Rusija

1 - Danska, HRVATSKA, SSSR, ČSSR, Zapadna Njemačka, Jugoslavija