HRV - DAN 24:30

Danci kaznili umor i bezidejnost naših, Hrvatska ide po broncu

25.01.2013 u 23:00

Bionic
Reading

Nakon što su sa sedam pobjeda Hrvatska i Danska stigle do polufinala, jasno je bilo da će prvi poraz biti koban po jedne ili druge. Nažalost, taj je poraz stigao našima. Danci su slavili sa 30:24 te se osvetili za 'minus 11' na Olimpijskim igrama, pa će Hrvatska u subotu igrati protiv Slovenije za broncu

Iako je Hrvatska do ovog polufinala imala sjajan postotak, to jest da nikad nije izgubila u ovoj fazi natjecanja na SP-u, ta je tradicija ovog puta prekinuta. Danci su jednostavno bili bolji i posve zasluženo slavili sa 30:24.

Hrvatska je loše otvorila utakmicu. Nakon prvog Ninčevićevog gola u prvoj minuti, uslijedila je desetominutna 'rupa' u realizaciji naših, dok su Danci preko Eggerta zabijali kako su htjeli, pa je u 10. minuti bilo već 6:1. Istina, bilo je tu i objektivnih problema, jer Duvnjak je na dan utakmice primao infuziju, a iz gotovo svakog duela naši su igrači izlazili s bolnim izrazom na licu.

Pokušavao je Goluža izmjenama, što je donekle donijelo pomak u igri, jer zabijali su i Marino Marić i Lovro Šprem, ali izostao je učinak onih od kojih se to najviše očekuje. Od 19. do 22. minute zabijali su Bičanić, Musa i Kopljar, te su naši stigli do 'minus tri' (7:10), ali onda je stigla ozljeda Drage Vukovića, zbog koje je izostao s terena do kraja utakmice.

Ipak, u tih desetak minuta naši su koliko-toliko povezali redove, pa se unatoč greškama, posebice u obrani jer Danci su par puta uspjeli spojiti po tri napada u jednom, na odmor otišlo s podnošljivim i dostižnim zaostatkom (11:14).

Otvaranje nastavka vratilo je nadu, jer golovima (Kopljar 2, Horvat) Hrvatska je stigla do minus dva (14:16), no kako su se brzo približili, tako su još brže naši opet stigli do osjetljivijeg zaostatka od pet golova (14:19).

Nažalost, ni u nastavku utakmice, iako je Goluža očajnički želio 'pokrenuti' naše, pa je uveo i Mandalinića te Stepančića, nije došlo do bitnijih pomaka. Danci su, uz čvrstu obranu, nastavili lagano zabijati, dok su čvrstom obranom zaustavljali bezidejne napade Hrvatske.

Konačnih 30:24 potvrđuje premoć Danaca, dok našima preostaje da se odmore, a ozlijeđeni i bolešću načeti oporave za ogled sa Slovencima. Jer i bronca je – velika i sjajna. Posebno ako je osnovni cilj bila osmina finala.

Anders Eggert je postigao devet pogodaka za sjajne Dance, Jesper Nøddesbo je dodao pet, a Niklas Landin je skupio 16 obrana. U hrvatskom dresu je Damir Bičanić bio najefikasniji sa sedam golova, a Domagoj Duvnjak je četiri puta pogađao mrežu.

Drugi finalist je reprezentacija Španjolske, koja je sa 26:22 pobijedila Sloveniju, a finalni ogled na rasporedu je u nedjelju u 17.15 sati. Slovenci će pak u subotu, u istoj dvorani, igrati za broncu protiv Hrvatske, a taj dvoboj počinje u 19 sati.