NBA pla-off

Dallas tricama uništio prvake Zapada Phoenix i dobio neočekivanog junaka; Harden i Embiid vodili Sixerse do nove pobjede

09.05.2022 u 09:09

Bionic
Reading

Košarkaši Dallas Mavericksa i Philadelphia 76ersa poravnali su omjer u pobjedama protiv Phoenix Sunsa, odnosno Miami Heata na 2-2 u dvobojima drugog kruga doigravanja NBA lige iskoristivši prednost domaćeg parketa u četvrtim susretima.

Dallas je nadigrao Phoenix sa 111:101, dok je Philadelphia bila uspješnija od Miamija sa 116:108.

Do druge pobjede protiv prošlogodišnjih finalista Mavsi su stigli prvenstveno nevjerojatno dobrim šutom za tricu u prvom poluvremenu. Domaći je sastav 14 od svojih ukupno 20 trica pogodio u prve dvije četvrtine, osam u prvoj i šest u drugoj, uz visoki postotak realizacije od 58. Zahvaljujući toj "kanonadi" Dallas je na odmor otišao s vodstvom od 68-56 koje je uspio sačuvati u nastavku.

Svoju su ulogu u tome imali i suci koji su dosudili nekoliko problematičnih prekršaja vođi Sunsa Chrisu Paulu, koji je izbačen iz utakmice zbog šeste osobne pogreške devet minuta prije kraja kod rezultata 89-81. Paul je ukupno na parketu proveo tek 23 minute, četvrti je prekršaj dobio sekundu prije kraja prvog poluvremena u borbi za loptu nakon vlastitog promašaja, a peti početkom treće četvrtine kada je krenuo u protunapad, s leđa ga je oborio igrač Dallasa što su suci okarakterizirali kao - prekršaj paul u napadu. Tako limitirani Paul susret je okončao sa samo pet ubačaja i četiri šuta iz igre uz pet skokova i sedam asistencija.

Dallas je do pobjede vodio Luka Dončić sa 26 koševa, 11 asistencija i 7 skokova, a odličan je bio i Dorian Finney-Smith sa 24 poena koji je s osam ubačenih trica postao neočekivanu junak ove važne utakmice. Kod Sunsa 35 pogodaka Devina Bookera nije bilo dovoljno za uspjeh.

Sastav Philadelphije je s Joelom Embiidom daleko jači nego bez njega, a to je pokazao i u dvije domaće utakmice protiv finalista iz 2020. godine Miamija. Nakon dva uvjerljiva poraza u Miamiju bez Embiida, s viskokim Kameruncem Sixersi su ostvarili dvije sigurne pobjede na svom parketu.

U drugu pobjedu Embiid je ugradio 24 koša i 11 skokova, ali prvo ime Sixersa bio je James Harden koji se zaustavio na 31 ubačaju uz 9 asistencija i 7 skokova, a pogodio je i tri važne trice u posljednjoj četvrtini. S druge strane, Miami je imao velikih problema sa šutom za tri, pogodio je sedam sedam od ukupno 35 pokušaja pa se njegov napad sveo na ulaze Jimmyja Butlera i proigravanja za Bama Adebaya. Butler je dvoboj završio sa 40, a Adebayo sa 21 poenom.

Sve utakmice u ova dva para dosada dobijale su domaće momčadi, a pete utakmice igrat će se u noći s utorka na srijedu u Phoenixu, odnosno Miamiju.

ISTOK

  • Philadelphia - Miami 116-108 (omjer u pobjedama je izjednačen na 2-2)

ZAPAD

  • Dallas - Phoenix 111-101 (omjer u pobjedama je izjednačen na 2-2)