lekcija za izbornika

Dalić napravio pogrešku u stilu Čačića: Bez pravog pristupa 'savršena postava' ne postoji

10.09.2019 u 06:55

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija samo tri dana nakon sjajne utakmice protiv Slovačke osvojila je tek bod protiv otpisanog Azerbajdžana. Postava kojoj je toliko vjerovao Zlatko Dalić pokazala je da bez pravog pristupa nije moguće pobijediti nikog...

Četiri osvojena boda u dvije gostujuće utakmice. Da je netko to ponudio Zlatku Daliću i hrvatskoj reprezentaciji prošli tjedan uoči dvoboja sa Slovačkom i Azerbajdžanom, vjerojatno bi prihvatili bez razmišljanja.

  • +20
Azerbajdžan - Hrvatska, kvalifikacije za Euro 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Međutim, nakon fantastične igre u Trnavi i uvjerljive 4:0 pobjede protiv Slovaka, ostaje razočaranje jer nismo vidjeli ništa slično u dvoboju protiv Azerbajdžana ovog ponedjeljka.

Zlatko Dalić bio je uvjeren da je pronašao savršenu postavu Hrvatske, najbolju koju je imao na raspolaganju još od SP-a u Rusiji. Slijepo je vjerovao momčadi koju su činili Livaković na golu, Bartolec i Barišić na bočnim pozicijima, Lovren i Vida kao stoperi, Modrić, Brozović i Vlašić u sredini, a u vršku napada Perišić, Petković i Rebić.

Dalić je malo previše vjerovao ovoj postavi pa kad su i krenula kola nizbrdo u Bakuu, tvrdoglavo je odbijao zamijeniti igrače koji su u Slovačkoj tako dobro izgledali na terenu i to mu se osvetilo.

Malo je podsjećao naš izbornik na svog prethodnika Antu Čačića koji također nije bio sklon izmjenama na Europskom prvenstvu u Francuskoj 2016. godine, što se okrenulo protiv njega i zamjereno mu je nakon ispadanja od Portugala.

Dalić će morati naučiti nešto iz svoje pogreške, a igrači shvatiti da bez pravog pristupa idealna postava ne postoji i nije moguće pobijediti niti momčad s nula osvojenih bodova u grupi.

Međutim, valja naglasiti kako Hrvatska i dalje svoju sudbinu drži u vlastitim rukama te pobjedama protiv Mađarske i Walesa u listopadu sve može riješiti. Kvaliteta je bez sumnje i dalje na hrvatskoj strani, a ako oni koji su razočarali nauče iz toga lekciju, naša reprezentacija neće imati problema osigurati mjesto na Europskom prvenstvu...

EP kvalifikacije

Skupina E

Azerbajdžan-Hrvatska1:1
Mađarska-Slovačka1:2
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Hrvatska531110
2.Mađarska53019
3.Slovačka53029
4.Wales42026
5.Azerbajdžan50151

Sljedeće utakmice

10.10.Slovačka-Wales
10.10.Hrvatska-Mađarska
13.10.Mađarska-Azerbajdžan